Film / seriál

Ako sa prebrať z Bez vedomia?

Ako sa prebrať z Bez vedomia?
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Čo sa stane, keď sa stretnú herečka Hattie Morahan z Krásky a zvieraťa, David Nykl z Hviezdnej brány a krásna Slovenka Tatiana Pauhofová? Vznikne nová špionážna dráma pod krídlami produkcie HBO Europe Bez vedomia.

Je jeseň 1989 a profesionálna huslistka Marie sa vracia spoločne so svojím manželom po celých 12 rokoch z exilu v Londýne späť do Prahy. Vo vzduchu visí zmena – sovietske impérium sa otriasa v základoch a každý tuší, že príde nejaká zmena. Nikto si však nemôže byť istý tým, akú bude mať podobu.

Záhadné zmiznutie

Krátko po návrate späť do rodnej krajiny manželov stihne krutá rana – Marie po ťažkej nehode skončí v nemocnici v bezvedomí. Keď sa z neho konečne preberie, zisťuje, že jej manžel Viktor, ktorý je mimochodom politicky veľmi aktívny, zmizol. Nikto nevie kedy, kam ani prečo. Marie ale rozhodne nemieni celú vec nechať na polícii a rozhodne sa svojho muža vypátrať sama.

Vo vzduchu visí zmena!

Dejiny s presahom do prítomnosti

Hoci by sa mohlo zdať, že udalosti konca osemdesiatych rokov, ktoré vyústili v obdobie politických zmien v Československu medzi 17. novembrom a 29. decembrom roku 1989, inak známe ako Nežná revolúcia, sú už dávno preč a že na tých, ktorí vtedy odvážne zvonili kľúčmi, si dnes skoro nespomenieme, maximálne tak v sarkastickej poznámke. Opak je ale pravdou. Tereza Polachová, kreatívna producentka HBO Europe, dodáva: „Aj keď sa príbeh odohráva v 80. rokoch, je absolútne aktuálny aj pre našu polarizovanú spoločnosť. Je rozprávaný z Mariinho uhla pohľadu, čím typicky mužský žáner získava ďalší rozmer. Tým, že je špionážny príbeh netradične vyrozprávaný očami napohľad priemernej ženy, vzniká fascinujúca, pôsobivá a príťažlivá dráma, ktorá baví nielen nás, ale pevne dúfame, že zaujme aj čo najširšie publikum.“

Mená, ktoré zaručia kvalitu

Že je na čo sa tešiť nezaručujú len zvučné mená hercov a vďačné historické obdobie. Ako režisér sa na HBO vracia Ivan Zachariáš, ktorý v minulosti pre HBO Europe nakrútil spoločne s Alicou Nellis minisériu Pustina. Scenár napísal Ondřej Gabriel a po odbornej stránke na natáčanie dohliadal spolupracovník CIA a svetovo uznávaný expert na špionážnu techniku H. K. Melton. Antony Root z HBO Europe, hovorí: „Máme obrovskú radosť, že pred i za kamerou sa zišiel taký vynikajúci tím, vďaka ktorému ožíva medzinárodná špionážna dráma. Ondřejov scenár reflektujúci zlomový moment v histórii strednej Európy získal v dnešnej výbušnej globálnej politickej klíme ďalší rozmer. Ivan dáva tomuto príbehu a dobe v ňom zobrazenej i jeho postavám svoj originálny režisérsky štýl a tiež absolútnu autenticitu.“

Je celkom určite na mieste koncom roka 2019 očakávať viac dokumentov, filmov či seriálov s tematikou roku 1989 a zdá sa, že táto šesťdielna séria bude nad ostatnými vyčnievať. A čo vy, už sa na Bez vedomia tiež tešíte?

Tatiana Pauhofová

Slovenská divadelná a filmová herečka sa na štúdium herectva na VŠMU v Bratislave vrhla hneď po absolvovaní gymnázia. Okrem hrania v divadlách a filmových kúskoch účinkuje tiež v reklamách a venuje sa aj dabingu. Diváci si ju mohli po prvýkrát výrazne všimnúť napríklad v úlohe Aničky v rozprávke Čert vie prečo.

Bez vedomia

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Ivan Zachariáš

Scénár Ondřej Gabriel

Obsadenie Tatiana Pauhofová, Hattie Morahan, David Nykl…

HBO Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC