Film / seriál

Ach, tie ženy

Ach, tie ženy
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Pedro Almodóvar je doslova majster filmových drám. Jeho zatiaľ posledný film Julieta je toho ďalším dôkazom.

Vynikajúci španielsky film rozpráva príbeh dvoch žien, matky a dcéry, ktoré stretne životná tragédia. Prídu o manžela a otca, z ich domácnosti sa úplne vytráca mužský element a so svojimi osudmi sa od tej chvíle pasujú žensky po svojom. Keď dcéra Antía dosiahne vek osemnásť rokov, bez vysvetlenia svojej matke Juliete (Emma Suárez) zmizne. Dlhých dvanásť rokov hľadania sa zdá byť márnych, ale nakoniec Julieta dcéru nájde. Podarí sa im nájsť si k sebe zase cestu? Nebude vytiahnutie kostlivcov zo skrine zbytočné?

Almodóvar sa už dvadsať rokov zameriava vo svojich filmoch predovšetkým na ženy a Julieta nie je výnimka. Bolesť z dcérinho odlúčenia je však len pomyselným vrcholom ľadovca, dramatická linka sa v tomto filme rozvíja od prvej minúty, príbeh je stále komplikovanejší a komplikovanejší. Obvyklý je tiež začiatok – dôraz na vizuálnu stránku, obrazy, ktoré majú vždy svoj prenesený zmysel. Hneď v prvom obraze uvidíte záhyby čiernych sukní, ktoré sa k sebe tlačia so zvláštnou ľahkosťou aj urputnosťou. Potom sa začne odvíjať príbeh jednej obyčajnej rodiny, ktorý – ako inak – nemôže skončiť banálne dobre.

Dej je prešpikovaný retrospektívnymi ohliadnutiami do minulosti a vy si postupne skladáte všetko dohromady. Prečo je Julieta, aká je? Bol tým najzásadnejším mužom jej života manžel, alebo ešte niekto iný? Almodóvar pomaly odkrýva celý Julietin život, ukazuje divákom jej vnútro, všetky jej tajomstvá. Príbeh sa tak odohráva na pomerne dlhej časovej osi aj na mnohých miestach, čo mu dáva priestor využiť rozmanité exteriéry i interiéry. Almodóvar je jednoducho režisér, ktorý veľmi dbá na vizuálnu stránku a atmosféru, niekedy až trochu „obžerne“.

Aj keď je Julieta typicky „almodóvarský“ film, nemáte pocit, že by išlo o kópiu dobre známej kópie. Žiadny jeho film jednoducho nie je ako ten predchádzajúci. Sám Almodóvar k filmu povedal toto: „Úplne som prepadol vizuálnej kompozícii, ktorá sa stala základom charakteristiky vlastne len naznačených postáv. Nedokážem vám ich presne opísať, ani si nespomínam na scény z iných filmov, ktoré by ich vystihovali. Nie je tu ani najmenšia stopa humoru, ani miešanie žánrov, teda aspoň tomu verím. Od samého začiatku som chcel, aby Julieta bola dráma, nie melodráma, ktorá je pre mňa typickejšia. Drsná dráma s náznakom tajomstva: niekto, kto hľadá niekoho, bez toho aby vedel, prečo odišiel.“

Scenár vychádza z poviedok Alice Munro, je však otázkou, či by v Kanade dokázali to, čo dokázal Almodóvar – natočiť znepokojujúci film o vine, tajomstvách, o viere a o rodine. Povedali by sme, že asi nie. Almodóvar je jednoducho Almodóvar.

Julieta

Film / seriál
Hodnotenie FDB 65,3 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Pedro Almodóvar

Scénár Pedro Almodóvar

Obsadenie Adriana Ugarte, Emma Suárez, Daniel Grao, Inma Cuesta, Michelle Jenner, Darío Grandinetti, Rossy De Palma

Dĺžka 99 min.

Rok 2016

HBO streda 3. 1. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC