Dokument

Sprievod medveďov

ľadový medveď

Migrácia nie je v prípade zvierat nič zvláštne. Vedeli ste ale, že na poriadne dlhý výlet sa každoročne vydávajú aj bieli chlpáči za polárnym kruhom?

Za potravou migrujú tisícky zvierat po celej planéte. K tým najväčším migráciám patrí určite presun pakoňov a zebier v Afrike. Avšak nielen tento kontinent má svojich odvážnych zvieracích cestovateľov. Aj v Severnej Amerike sa každú jeseň vydáva na dlhý pochod za potravou tisícka ľadových medveďov.

Títo bieli vládcovia severu netrpezlivo čakajú, až zamrzne Hudsonov záliv a budú sa môcť vydať do lovísk plných tuleňov v Hudson Bay. Počas tejto púte prechádzajú cez kanadské mestečko Churchill v Manitobe, ktoré sa tak dostalo do hľadáčika mnohých turistov túžiacich uzrieť neuveriteľné množstvo ľadových medveďov pokope.

Počas tohto „medvedieho festivalu“ sa počet obyvateľov inak pokojného mestečka zvýši z 800 na 10 000. Väčšina turistov mieri ku Kelseymu Eliassonovi, mužovi, ktorý je vybavený iba signálnou pištoľou, ktorý ich sprevádza medzi majestátnymi bielymi šelmami. Jeho vášeň pre dobrodružstvo ho priťahuje k medveďom ako magnet. Jeho priateľa a mentora, Dennisa Compayra, by sme zase mohli nazvať zaklínačom medveďov, avšak jeho šarm neokúzľuje len chlpáčov, ale aj miestnych obyvateľov a turistov. Populárny je tu tiež bývalý hipík Brian Ladoon, ktorý síce nie je sprievodcom, ale stará sa o atrakciu popri ceste, kde má vlastnú chovnú stanicu eskimáckych psov, ktorá priťahuje ako návštevníkov, tak aj medvede. Pre miestnych znamená „medvedí festival“ veľa pozitív, ale aj negatív. Ako sa s takým náporom vyrovnávajú ľudia a ako medvede?

Filmári sa snažili zachytiť naozaj všetko, preto pri natáčaní pracovali s najrôznejšou technikou, od dronov s kamerami po športové kamery GoPro, aby mohli natočiť pohyb týchto majestátnych zvierat divočinou a úchvatnou krajinou severnej Kanady. Dokument Mesto ľadových medveďov by ste si rozhodne nemali nechať ujsť.

Zaujímavosť: Pre Inuitov je ľadový medveď posvätným zvieraťom. V ich jazyku sa nazýva nanuk. A toto slovo bolo prebraté ako názov značky zmrzliny.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Mesto ľadových medveďov

Dokument
Foto Profimedia.cz
Viasat Explore streda 27. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC