Dokument

Lovci bômb: Práca ako žiadna iná

Lovci bômb

„Ak ma uvidíte utekať, snažte sa ma predbehnúť,“ hlási nápis na žartovnom tričku, na ktorého zadnej strane je veľkými písmenami napísané slovo pyrotechnik. Táto profesia platí za jedno z najnebezpečnejších povolaní.

Keď sa v týchto dňoch povie pyrotechnik, aspoň v Česku väčšinu ľudí napadne dedinka Vrbětice na česko-slovenskom pomedzí. Pred Vianocami začali policajní a vojenskí špecialisti čistiť areál muničných skladov, v ktorom za nie celkom objasnených príčin došlo k dvom výbuchom. Sedem tisíc ton materiálu čaká odvoz alebo likvidácia na mieste.
 
Pyrotechnické tímy sú však v pohotovosti neustále, aj keď sa televízne kamery nepozerajú. Vyrážajú za podozrivými predmetmi, napríklad opustenou batožinou, alebo keď na núdzovú linku príde oznámenie o uložení výbušniny – zvyčajne sa našťastie jedná o plané poplachy. Pyrotechnici tiež poskytujú odbornú podporu kriminalistom, teda napríklad analyzujú výbušniny použité pri trestných činoch.
 
To všetko ale vydá sotva za desatinu práce policajných pyrotechnikov, ktorej ťažisko leží v zneškodňovaní munície z druhej svetovej vojny. Niekedy sa vyráža za zabezpečením niekoľkých kusov pechotnej munície, napríklad nábojov do pušiek, inokedy za nálezom delostreleckých granátov. Najväčšie ohrozenie predstavujú veľké letecké bomby, ktoré obsahujú desiatky kilogramov trhavín.
 
Pri manipulácii s nimi však nečakajte žiadne vypiplané technológie. Trhavina v leteckej pume nie je nijako dômyselne skrytá ani zaistená, pyrotechnik ju teda zneškodňuje doslova holými rukami, nanajvýš s kliešťami a hasákom. Ešte v zemi pumu očistí tak, aby k nej bol prístup a bolo možné identifikovať typ, než sa pokúsi demontovať zapaľovač. Ak nie je iná možnosť musí sa pristúpiť k odstreleniu pumy priamo na mieste nálezu; k prevozu nevybuchnutej leteckej munície z pochopiteľných dôvodov takmer nikdy nedochádza.
 
Zákernosť leteckých bômb spočíva v ich trvanlivosti, veď podľa niektorých odhadov ich až pätina po dopade nevybuchla. Boli totiž konštruované veľmi odolne, aby nedošlo k výbuchu počas manipulácie na letisku. Niektoré typy navyše obsahovali oneskorovače detonácie, ktoré mali spôsobiť ďalšie straty na životoch dlho po tom, čo bombardéry odleteli.
 
V Nemecku, ktoré bolo po niekoľko rokov cieľom kobercových náletov, sa počet dodnes nevybuchnutých leteckých púm odhaduje na sto tisíc, pričom sa ich ročne podarí objaviť približne 5 500. Nevybuchnutá munícia sa však váľa aj v Kanade, ktorej odľahlé regióny po desiatky rokov slúžili ako obrovská strelnica. Buďte pri tom, keď sa špecialisti budú vyrovnávať s týmto nebezpečným dedičstvom minulosti.

Lovci bômb

Dokument
Hodnotenie FDB 75 %
Foto Viasat

Dĺžka 100 min.

Viasat Explore streda 21. 1. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC