Dokument

Ľadoví vikingovia

Dokument Ľadoví vikingovia

Mrazy nás potrápili aj v našich zemepisných šírkach, ale to stále nie je nič proti tomu, čo zažívajú borci na Winnipegskom jazere.

Na juhu Kanady v provincii Manitoba sa nachádza jedno z najväčších kanadských jazier s rozlohou viac ako 24 tisíc kilometrov štvorcových. To už je slušná plocha na ľadovcové jazero. Vďaka bohatej faune i pod hladinou je to obľúbené miesto rybárov, a to rozhodne nielen rekreačných. Vody jazera tak brázdia rybárske lode, ktoré zásobujú najrôznejšími rybami nielen obyvateľov Kanady. Ale rybolov ako taký rozhodne nepatrí k zamestnaniam pre slabochov. Je to tvrdá práca, ktorá vyžaduje odhodlanie, fyzickú i psychickú odolnosť. V Kanade navyše musia rybári v zimných mesiacoch bojovať aj s nepriaznivým počasím a silnými mrazmi.

Dokumentárny seriál Ľadoví vikingovia vás s niekoľkými takými „drsniakmi“ a ich prácou na jazere zoznámi bližšie. Zimná rybárska sezóna býva veľmi náročná. Rybári musia mať špeciálne lode, ktorými sú práve ľadoví vikingovia, ktoré sú schopné plávať aj po zamŕzajúcom jazere. Lenže občas sa môže stať, že jazero nezamŕza postupne. Proste sa ráno zobudíte a hladina je celá pokrytá hrubou vrstvou ľadu… Chlapíci tak pátrajú po tých najcennejších úlovkoch, ale často riešia aj pomerne náročné situácie na techniku. Rybolov je však nielen ich obživou, ale aj vášňou, takže sa nikdy nechcú vzdať bez boja a poddať sa mrazu a ľadu. Ak premýšľate, ktoré povolania sú adrenalínové, potom rybolov na Winnipegskom jazere v zimnej sezóne medzi ne rozhodne patrí. 

Ľadoví vikingovia

Dokument
Foto Viasat Explore
Viasat Explore štvrtok 11. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC