Film / seriál

Olive Kitteridgeová: Čachre a zločin v ospalom mestečku

Olive Kitteridgeová
Skylink Live TV

Sledujte na HBO2 na Skylink Live TV Sledovať

Frances McDormand je obyčajná ženská v obyčajnej životnej kríze v neobyčajnej adaptácii neobyčajného literárneho klenotu. A nerobí si srandu!

Literatúra je plná zaujímavých ženských hrdiniek. Keď ale príde na film, realita je zrazu chudobnejšia a tak nejako jednorozmerná. Aspoň že na televíznej obrazovke sa to v poslednej dobe zlepšuje. „Literárne hrdinky sú plnohodnotné. Môžu byť neupravené, pokojne im tečie z nosa alebo rovno grgajú. Nanešťastie vo filmoch sa ženy zvyčajne podobnej pestrosti nedočkajú,“ súhlasí Frances McDormand. Herečka, ktorá si vďaka úlohe tehotnej policajtky na stope v čierno-humornej krimi komédii Fargo v roku 1997 odniesla Oscara, sa kvôli novej štvordielnej mini sérii z produkcie HBO prevtelila do netypicky typickej ženskej hrdinky.

Ženská je v pohode

Olive Kitteridgeová je adaptáciou rovnomenného, prestížnou Pulitzerovou cenou odmeneného, súboru príbehov od spisovateľky Elizabeth Stroutovej. Z na prvý pohľad jednoduchej odmeranej drámy sa postupne vykľuje šťavnatý, pútavý príbeh plný emócií. Alebo tiež charakterová štúdia, ktorú káblové televízie točia, aby si upevnili prestíž a pozície na udeľovaní cien ako sú Zlaté glóbusy a Emmy. To nie je vôbec zle. Naopak to, že sa jednej z nominácií dočká Frances McDormand je takmer isté. Príbeh učiteľky matematiky a jej dvadsaťpäťročného manželstva v malom americkom zapadákove však dáva veľké šance tiež režisérke Lise Cholodenko, ktorá si s medziľudskými vzťahmi skvele poradila v drámach Laurel Canyon a Decká sú v pohode.
„Ak si dobre spomínam, bola to Fran, kto ma pritiahol k Olive Kitteridgeovej,“ hovorí skúsená režisérka a scenáristka. Profesijné dráhy Lisy Cholodenko a Frances McDormand sa preťali už v roku 2002 počas nakrúcania filmu Laurel Canyon. „Fran mi zavolala so slovami: Čau, kúpila som práva k jednej knižke, ktorú som si zamilovala, chcela by som z nej urobiť seriál alebo mini sériu, takže chceš si ju tiež prečítať a možno urobiť tú adaptáciu?“ Spomína. Lenže aj keď jej reakcia bola kladná, Lisa Cholodenko nevedela, ako knižku rozlúsknuť pre potreby obrazovky.

Hlavná hrdinka vo vedľajšej úlohe

Frances McDormand si nevybrala najveselšiu tému. Olive Kitteridgeová je zdanlivo neveselým príbehom bez lesku a jeho hlavná hrdinka počas dvadsiatich piatich rokov relatívne obyčajného manželstva bojuje s depresiou, úmrtím v jej okolí, žiarlivosťou i napätím medzi ňou a členmi rodiny alebo priateľmi. Problémy má aj jej syn, ktorý sa v dospelosti stáva pediatrom. Po skúsenostiach s Mildred Pierceovou (románová adaptácia s Kate Winslet) alebo Konci prehliadky (dobová dráma s Benedictom Cumberbatchom) v HBO tušia, že sa im podaril ďalší vážne mienený zásah do čierneho. „Manželstvo je komplikovaná vec,“ hovorí Frances McDormand. „S Olive sa prvýkrát stretávame uprostred životnej krízy. Má 45 rokov. Jej syn má 13. Pritom keď ona mala 13, jej štyridsaťpäťročný otec spáchal samovraždu a ona ho našla.“ Frances, ktorá sama pred pol rokom oslávila 57 a je vydatá za scenáristu a režiséra Joela Coena, s ktorým má dospelého syna, si napriek tomu nikdy nepotrebovala zobrať pauzu od svojej vysnívanej hrdinky.

Olive Kitteridgeová

Film / seriál
Foto HBO

Réžia Lisa Cholodenko

Obsadenie Bill Murray, Frances McDormand, Richard Jenkins, John Gallagher Jr., Zoe Kazan, Martha Wainwright, Ken Cheeseman

Dĺžka 137 min.

HBO2 nedeľa 11. 1. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC