Film / seriál

Berlínske Šakalie letá

Berlínske Šakalie letá

Nemecká televízna miniséria Rebelka z dobrej rodiny ponúka od všetkého trochu – povojnový Berlín, komplikované milostné i rodinné vzťahy a k tomu dámy v rukavičkách a elegánov v klobúkoch.

A ko sa zdá, tak doby už dávno minulé, obzvlášť roky 50. a 60., filmárov stále viac priťahujú. Snáď za to môže nevšedná móda a vtedajšie technologické „vychytávky“, na ktoré sa diváci často pamätajú a nostalgicky pri sledovaní retroseriálov vzdychajú. Nám sa to nevyhlo v seriáli Vyprávěj, Američania obdobne zaspomínali s Mad Men a v poslednom čase sa pridali už aj Nemci s úspešnou minisériou Rebelka z dobrej rodiny. Tri deväťdesiat minútové diely vás zavedú do roku 1956, kedy už bol Berlín rozdelený na zóny, vojna sa stávala minulosťou a ľudia sa snažili nielen prežiť, ale hlavne žiť.

S tým má trochu problém rodina Schöllackovcov, kde vládne pevnou rukou Caterine Schöllacková (Claudia Michelsen), vedúca tanečnej školy, ktorá uplatňuje rovnaký dril ako na svoje žiačky, tak aj na svoje tri dcéry. Každá z nich je iná. Monika (Sonja Gerhardt) je veľmi plachá, má svoj vlastný svet a matkine očakávania sú pre ňu ako výstup na Everest. Helga (Maria Ehrich) si s matkou rozumie viac, ale to len preto, že plní jej očakávania do bodky a nemá s tým vlastne problém. Eva (Emilia Schüle) sa snaží matke tiež zavďačiť, preto sa dá dokopy s postarším profesorom, ktorý je podľa jej gusta, lenže čoskoro zisťuje, že vo svojej mladíckej naivite videla svet aj vlastnú matku príliš ružovo.

Každá z nich zvádza boj so životom po svojom a je veľmi ťažké určiť, ktorá dobre a ktorá horšie. Jednoduché to však nemá ani ich matka. Aj keď pôsobí ako žena, s ktorou nepohne absolútne nič, tak úplne pravda to nie je. Na svojich pleciach toho má už tak dosť, a navyše jej veľké starosti robí aj jej manžel…

– Matka, musíme sa postaviť všetkému len preto, že sme ženy?
– Žena je určovaná manželom. Príroda, to je niečo iné

Celý dej sa točí okolo vzťahu matky a jej dcér, čo by nebolo nič až také zaujímavé. Ale žijú v Berlíne, kde sa v 56. roku znateľne prejavovalo rozdelenie sveta na Východ a Západ. Aj do uhladeného sveta tanca znateľne zasahujú politické problémy. Vzdor najmladšej Moniky voči matke symbolizuje aj hudba. Zrazu je tu rock'n'roll, piesne Elvisa Presleyho, filmy s Jamesom Deanom a veľa nových, príťažlivých a zábavných vecí. Svet sa skrátka mení a pre Caterine je stále ťažšie udržať rodinu pohromade v pevne zabehaných koľajach.

Miniseriál Rebelka z dobrej rodiny preto nie je len roztomilou sondou do minulosti, ale ponúka aj všeobecnejší pohľad na prvé povojnové desaťročie, kedy homosexualita bola stále trestná, čo však nič nemení na tom, že aj homosexuáli chceli slobodne žiť. Stret matky s dcérami je teda čímsi všeobecným, je to symbol stretu generačného aj celospoločenského. Je to, čo je nové zároveň aj obohacujúce? A čo už je príliš, či dokonca vulgárne? Dnes sa to môže zdať malicherné, ale to, či pri tanci budú vidno len členky a lýtka, alebo bude možné odhaliť, hoci len na sekundu, aj stehná, určovalo, k akej generácii a spoločenskej vrstve patríte. Sympatické tu je, že počas prvých minút pochopíte základnú motiváciu správania jednotlivých postáv, takže sa ľahko zorientujete. Nebojte sa, žiadna z postáv tým ale rozhodne neustrnie a na nudu nedôjde. Postupne sa vám jednotliví aktéri budú stále viac odhaľovať a možno vám nakoniec bude sympatická aj sama Caterine, veď ona chce len chrániť to, čo je jej najdrahšie. Teda svoje dcéry a rodinu.

P.S.: Samozrejme nemožno opomenúť všetky tie nádherné kostýmy, dokonalé líčenie a dobové rekvizity, vďaka ktorým sa naozaj prenesiete do Berlína roku 1956, z rádia bude znieť hlas božského Elvisa a vy začnete snívať…

Zaujímavosť

Seriál je zvláštny tým, že niekde sa drží trojdielnej 90minútovej schémy, ale napríklad vo Francúzsku televízia divákov napína viac, vysielali totiž šesť dielov po 45 minútach.

Pozrite si aj

Mad Men

Skvelý seriál z prostredia reklamných agentúr, ktoré v 50. rokoch „naštartovali“ modernú PR a propagáciu takmer čohokoľvek. Sú tu krásne ženy, tvrdí muži, zarábajú sa veľké peniaze a životy určujú aj ničia spoločenské konvencie. Jeden z top seriálov posledných rokov.

Vinyl

Do uvoľnenejších rokov, do nespútaných 70., vás zavedie seriál Vinyl, ktorý je zasadený do prostredia hudobného vydavateľstva. Uvidíte, kde sa brali najväčšie hudobné star tej doby, ako alkohol tiekol prúdom a bez drog nefungoval snáď nikto. Predovšetkým ale budete počuť skvelú hudbu!

Rebelka z dobrej rodiny

Film / seriál
Hodnotenie FDB 85 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax, Profimedia.cz

Réžia Sven Bohse

Scénár Annette Hess

Obsadenie Sonja Gerhardt, Claudia Michelsen, Maria Ehrich, Emilia Schüle, Heino Ferch, Uwe Ochsenknecht, Sabin Tambrea

Dĺžka 3 × 90 min.

Rok 2016

Cinemax nedeľa 9. 12. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC