Rozhovor s hercom Brianom Coxom

Seriál boj o moc priťahuje svojou surovosťou

Rozhovor s hercom Brianom Coxom

Jeden z najlepších seriálov posledných rokov sa vracia na obrazovky. Satirická čierna komédia z prostredia mocného rodinného klanu Boj o moc z produkcie HBO vstupuje do tretej série. Aká bude, na čo sa diváci môžu tešiť a ako prebiehalo natáčanie? Na to všetko odpovedal Brian Cox, muž, ktorý v seriáli stvárnil postavu mediálneho magnáta Logana Roya.

Aké to bolo natáčať posledný diel druhej série, kde Logan Roy dá jasne najavo, že bude treba, aby sa jeden z členov rodiny obetoval?

Bolo to skvelé. Bola to výborná scéna a skvele načrtla, čo sa bude diať ďalej. Samozrejme som vďaka nej mal veľké očakávania ohľadom toho, ako to bude ďalej. Nie, že by sa nenaplnili, naopak, bolo to ešte prekvapivejšie, než som si myslel. Príbeh sa uberá zaujímavou cestou, na ktorú ho mohol zobrať len scenárista Jesse Armstrong. Dejová linka novej série je naozaj nečakaná. Jesse totiž nepíše lineárne – vyzerá to tak, ale nie je to pravda. Robí odbočky, ale zároveň sa nikdy nestratí. Preto je táto séria taká vzrušujúca. Deje sa tam množstvo vecí. Nemôžem však nič prezradiť.

V poslednom zábere na konci druhej série zachytávajúcom Vašu tvár to vyzerá, ako by sa Logan takmer usmieval, keď sleduje, ako ho jeho syn Kendall verejne obviňuje. Chce tým Logan povedať: „Dobrá práca, synu“?

Do určitej miery áno. Predtým sme sa bavili o tom, že sa Kendall musí ostrieľať – musí sa naučiť, ako na to. Ale nie na úkor seba samého. Musí si ísť za svojím a nebrať príliš ohľad na ostatných. Takže to je asi ten rozdiel. A preto je Logan čiastočne hrdý na to, že sa o to Kendall pokúsil – a to je dobre! S jeho povahou to bude tiež dosť ťažké. V hĺbke duše Kendall totiž nie je žiadny strelec. Tú rolu na seba vzal a ide mu to. Ale koniec koncov je to stále len Kendall Roy, a nie otec Logan Roy.

Jesse Armstrong má k ruke celý tím scenáristov, ktorí scenár neustále dolaďujú aj v priebehu nakrúcania. Necháva tiež hercov skúšať repliky rôznymi spôsobmi. Je Vám, ako hercovi, ktorý veľa hrá v divadlách a pôsobil v mnohých divadelných spoločnostiach, takýto spôsob práce príjemný?

Jasne, zbožňujem Jesseho spôsob práce. To, akú presnú predstavu o seriáli má, je jedinečné a jednoducho ohromujúce. Nechce to mať príliš dokonalé. Dokonalosť sa mu nepáči, chce v tom mať trochu neporiadok. Raz sme nakrúcali scénu a on hovorí: „No, je to už veľmi dokonalé.“ A ja na to: „To je tvoja chyba, nemáš byť taký dobrý spisovateľ! Musíš si uvedomiť, že si vynikajúci scenárista, a nepanikáriť, keď vytvoríš niečo také skvelé.“ Tá scéna je proste úžasne napísaná. Povedal som mu: „S tým sa musíš naučiť žiť, chlapec! Ja ti také veci môžem hovoriť, pretože mám 75 rokov а ty len 50. Musíš sa jednoducho naučiť žiť s tým, že máš talent. Je to tvoj dar a prekliatie zároveň.“ Nie, vážne, je skvelý. A navyše o prekvapenia nie je nikdy núdza. Jesse je hrozne ľudský, rozumie všetkým postavám a neodsudzuje ich. Bolo by veľmi ľahké postavy v seriáli odsúdiť a všetko formulovať určitým spôsobom. To ale Jesse nikdy nerobí. Dej je vždy prekvapivý a zakaždým sa rozvinie smerom, ktorý by ste nikdy nečakali. Stále ďalšie a ďalšie zvraty.

Na tomto seriáli spolupracujete so spoločnosťou HBO. Prečo sa také impozantné príbehy rodia práve tam?

Myslím si, že spoločnosť HBO je v tvorbe pôvodných seriálov najlepšia. Pozrite sa napríklad, aký úspešný bol seriál Hra o tróny alebo Mare z Easttownu. Také diela vznikajú len pod značkou HBO.

Čo môžeme očakávať od Logana na začiatku tretej série?

Bude čeliť novým výzvam. Jeho syn Kendall sa snaží dokázať, že na to má, a Logan vie, že si mladík nabije nos. Už len kvôli svojej komplikovanej osobnosti. Je to taký osamelý chlapec. Logan s tým nemôže nič moc robiť, ale má ho rád. Pred nakrúcaním som sa Jesseho pýtal: „Má Logan rád svoje deti?“ On hovorí: „Logan svoje deti miluje.“ Takže teraz, keď vieme, aké sú pre neho deti dôležité a aké veľké je to pre neho sklamanie, uvedomíme si, že je to práve ten faktor, ktorý ženie celú show dopredu. Nedáva to navonok najavo, nikdy to od neho nepočujeme, ale skutočne ich miluje. A odtiaľ všetko pramení. V novej sérii prejde jeho láska k deťom ťažkou skúškou. Tretia séria v sebe určitým spôsobom obsahuje tragický prvok. Klasický, až Shakespearovský.

Nie je ľahké si nejakú postavu zo seriálu Boj o moc zamilovať. Prečo sú diela s takým množstvom drsných a zložitých postáv také populárne?

Myslím, že preto, že nám to pripomína, kto skutočne sme. Mnoho z nás si vďaka tomu spomenie, že sme si často podobní. A toto Jessemu skutočne ide. Dokáže ľudí neskutočne dobre nalákať. Chytí ich ako rybár do siete a oni sa potom od seriálu nemôžu odtrhnúť. Navyše Boj o moc má skvelé obsadenie, a to nehovorím len o hercoch. Naši kostyméri, maskéri aj kameramani nemajú konkurenciu. 

Celý seriál sa zaoberá jedným percentom alebo možno len jednou desatinou percenta tých najbohatších ľudí. Napriek tomu sa s nimi divák ľahko stotožní. Ako ste to dokázali?

Podľa mňa je to preto, že všetci máme nejaké ambície. Niekedy nám ich osud zmarí. Niekedy si ich pochovávame sami. Niekedy si za nimi ideme. A niekedy sa za ne hanbíme. Seriál Boj o moc priťahuje predovšetkým svojou surovosťou, svojím jazykom, nadávkami... Aj ja sa niekedy pri natáčaní pýtam: „Naozaj toto musím povedať?“

Seriál Boj o moc sledujte na HBO GO.


Brian Cox (* 1. júna 1946, herec)

Je oceňovaný škótsky herec, ktorý má za sebou vyše 50 filmov a desiatky televíznych a divadelných úloh. V súčasnosti sa do pamäte divákov nezabudnuteľne vryl ako zámožný Logan Roy v seriáli HBO Boj o moc. Jeho umenie si možno budete pamätať z akčnej série filmov o agentovi Bournovi alebo z kritikou dobre prijatého filmu Match Point – Hra osudu z pera Woodyho Allena. V televíznej tvorbe exceloval ako Hermann Göring v minisérii Norimberský proces, za ktorú získal cenu Emmy a bol nominovaný na Zlatý glóbus.

Rozhovor
Foto Profimedia.cz, HBO

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC