Film / seriál

Žena, ktorá sa stala ikonou

Sisi – nemecko-rakúska historická miniséria

O cisárovnej Sisi sa hovorí, že bola prvou skutočnou európskou superstar. Prečo práve ona? Tiež o tom je nový nemecko-rakúsky seriál, ktorý nesie jej meno.

Ak patríte k miliónom divákov, ktorých v nedávnych rokoch nadchli seriály o Márii Terézii alebo Božene Nemcovej, je Sisi jasnou voľbou. Aj keď tvorcovia upozorňujú, že nejde o historický kostýmový epos, ale univerzálny a nadčasový príbeh o láske, slobode a rodine, vyhnúť sa pôvabu dvorskej módy 19. storočia jednoducho nemohli. Ten totiž k Sisi neodmysliteľne patrí.

Zrodená v šťastnom znamení

Akoby jej osud predznamenal mimoriadny deň, v ktorom prišla na svet – narodila sa na Ježiška roku 1837. Bezstarostné detstvo prežila v Mníchove a na rodinnom vidieckom sídle. Bola síce potomkom dcéry bavorského kráľa a bavorského vojvodu, ale skôr než dvornej etikete sa venovala jazde na koni alebo plávaniu. Ostatne povesť najlepšej ženskej jazdkyne Európy ju sprevádzala celý život. Vedená svojím voľnomyšlienkárskym otcom si vštepila nielen cit pre prírodu a umenie, ale aj túžbu po slobode a voľnosti. Potom, vo svojich šestnástich rokoch, stretla svojho budúceho manžela. Cisár František Jozef I. mal dvadsaťtri rokov a jeho matka sa vtedy začala obzerať po potenciálnych nevestách. Nejaký čas neúspešne, lenže potom pozvala rodinu Alžbety Bavorskej – tak znie pravé meno Sisi – a bola z toho láska na prvý pohľad. 

O cisárovnej Sisi sa hovorí, že bola prvou skutočnou európskou superstar.

Legendou už za živa

A práve tento šťastný okamih využili tvorcovia seriálu Sisi ako východiskový bod pre svoje rozprávanie. V šiestich dieloch budeme sledovať fascinujúci príbeh krásnej, inteligentnej a sebavedomej ženy, ktorá sa aj za cenu početných konfliktov odmietla podriadiť dobovým predstavám o svojej úlohe na cisárskom dvore. Táto žena sa nestala legendou len pre svoju mimoriadnu krásu, ale predovšetkým preto, že napriek všetkým intrigám, prekážkam i tragickým okolnostiam, ktoré ju stretli, si dokázala ubrániť vlastnú dôstojnosť a vyvzdorovať si miesto v rýdzo mužskom svete. Vlastne pred sebou vidíme úplne emancipovanú ženu 21. storočia, či už ide o jej prístup k sexu, politike, životospráve, alebo rodine. 

Univerzálny príbeh

Sisi, ktorej život v roku 1898 predčasne ukončil taliansky anarchista Luigi Lucheni, výrazne predbehla svoju dobu. Snáď aj preto neprestáva fascinovať dodnes. Jej príbeh bol spracovaný už mnohokrát, doteraz najznámejšiu podobu prepožičala Sisi Romy Schneider vo filmovej trilógii, ktorá mala premiéru v roku 1955. Nový seriál sa, až na niektoré zhodné životné míľniky a celkovú výpravnosť, od spomínaného klasického diela líši. Cisárovnin ikonický príbeh je rozprávaný pre súčasného diváka a rýdzo moderným filmárskym jazykom. Ostatne ako priznal jeden z tvorcov seriálu – predstaviteľka hlavnej úlohy Dominique Devenport ani predchádzajúce spracovanie nevidela. Táto americko-švaj­čiarska herečka, ktorú sme mohli vidieť už vo filme Nočný vlak do Lisabonu, chápe postavu Sisi po svojom, keď poznamenáva, že jedinou povinnosťou Sisi bolo rodiť deti a reprezentovať. Jej ľudská stránka a to, čo cíti, neboli dôležité. Napriek tomu si našla spôsob, ako si vydobyť rešpekt a svoje vlastné miesto na život. A to je univerzálne zrozumiteľné posolstvo. 

Dominique Devenport

Sisi je pre pôvabnú Dominique prvou veľkou rolou, ktorá ju veľmi pravdepodobne vystrelí medzi hereckú elitu minimálne v nemecky hovoriacich krajinách. Narodila sa vo švajčiarskom Luzerne a od šestnástich rokov už zbierala televízne skúsenosti v seriáloch. Po hereckej škole v Berlíne sa presťahovala do Mníchova, kde dvadsaťpäťročná herečka tento rok svoje štúdium herectva zavŕšila.

Sisi 

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Epic Drama

Réžia Sven Bohse

Scénár Robert Krause, Andreas Gutzeit, Elena Hell

Obsadenie Dominique Devenport, Jannik Schümann, Désirée Nosbusch, Julia Stemberger, Tanja Schleiff…

Dĺžka 6 × 45 min.

Epic Drama HD pondelok 27. 12. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC