Film / seriál

Zachráň svoju dušu

Mysteriózna miniséria Tajomstvo Enfieldu

Strata niekoho blízkeho a smrť sú bežným základom hororov, no slúžia len k tomu, aby vyvolávali strach a desili.

Trojdielna miniséria Tajomstvo Enfieldu z britskej produkcie tiež pracuje s hlbokým zármutkom ako katalyzátorom deja, ale nechce divákov len desiť. Naopak je tu citeľná snaha zistiť, čo to znamená niekoho skutočne stratiť.

O čom séria rozpráva? Margaret (Fern Deacon), najstaršia dcéra v rodine Hodgsonovcov, rozpráva svojej sestre Janet (Eleanor Worthington-Cox) strašidelný príbeh o mŕtvom psovi. Po takomto vstupe by sa hodilo skočiť rovno do desivej prítomnosti a začať divákov sprevádzať po temnom lese či dome. Ale nie tu, v prípade tejto rodinky môžete sledovať obyčajný život obyčajných ľudí. Prvé náznaky niečoho desivého prichádzajú až vo chvíli, keď sa sestry musia rozdeliť jednak vplyvom nečakaných okolností, jednak prirodzenosťou danou vekovým rozdielom a dospievaním. Opäť nič hororové, že.

Miniséria dokazuje, že horory nemusia byť len plné krvi alebo mysterióznych démonov. Tých najhorších démonov totiž ukrýva každý sám v sebe.

Nechceme spoilovať, ale niečo naznačiť musíme. Po rozdelení sestier Hodgsonovcov kontaktujú noviny, a vďaka tomu sa zoznámia s Mauricom Grossom (Timothy Spall), amatérskym vyšetrovateľom paranormálnych javov. Ten je ako vyšetrovateľ veľmi zapálený do všetkých prípadov, keďže ho motivuje strata (a je to tu zase) vlastnej dcéry. Navyše sa medzi ním a jedenásťročnou Janet vytvorí veľmi rýchlo pevné puto ako medzi otcom a dcérou. Maurice sa snaží prísť na to, prečo a čo Janet v dome terorizuje. Sú to duchovia? Nejaké temné sily? A sú skutočne z iného sveta? 

Besy s inteligenciou

Dej je však oveľa spletitejší, s čím si veľmi dobre poradil režisér Kristoffer Nyholm, ktorý vás bude napínať až do poslednej sekundy, čo sa vlastne stalo. Príbeh je totiž tiež pretkaný spomienkami Mauricea, ktoré aspoň zdanlivo vnášajú do deja svetlo. Lenže v podstate sa všetko točí stále okolo témy smrti a straty blízkeho, avšak bez zbytočného pátosu. Tieto malé odpútania od desivého besnenia v dome okolo Janet majú ešte ďalšiu funkciu, stále viac a viac vás napínajú, pretože odďaľujú konečné rozhrešenie. A treba dodať, že to robia veľmi efektne.

Okrem Timothyho Spalla, ktorý je vo svojej úlohe znamenitý ako vždy, je ďalšou skvelou herečkou mladučká Eleanor Worthington-Cox. Vlastne všetci detskí herci sú tu dobrí (a dokonca vyzerajú, že by naozaj mohli byť príbuzní), ale Cox je najdôležitejšou postavou a očividne si toho bola vedomá. Pôsobí síce trochu ako čudné dieťa, ktoré si tento typ príbehu vyžaduje, ale nie je nijako desivá, nemrazí vás z nej, nepôsobí nijako neprirodzene. Toto sa totiž skutočne podarilo, „zabaliť“ des a strach do malého, celkom milého dievčatka.

A to všetko umožňuje Tajomstvu Enfieldu veľmi prirodzene skĺbiť dohromady hlboký smútok s žánrom hororu.

Britská miniséria dokazuje, že horory nemusia byť len plné krvi alebo mysterióznych démonov. Tých najhorších démonov totiž ukrýva každý sám v sebe.

Timothy Spall

Rodák z Londýna Timothy Spall sa filmovým divákom zapísal do pamäti ako Červochvost zo série o Harrym Potterovi. Ale Spallov herecký register je oveľa širší. Ako kopa jeho kolegov začínal na divadelných doskách a bol členom Kráľovskej shakespearovskej divadelnej spoločnosti. Jeho filmografia obsahuje bezmála 100 kúskov! Zahral si vo filmoch ako Život je sladký (1990), Hamlet (1996), Posledný samuraj (2003), Kráľova reč (2010), Mr. Turner (2014) a množstve ďalších.

Zaujímavosť

Film vznikol na motívy románu, ale všetko sa zakladá na skutočných udalostiach, aj keď s mnohými prídavkami autorov televíznej podoby. 

Pozrite si aj

Black Mirror

Ďalší z radu „divných hororov“. Tentoraz sú v úlohe démonov moderné technológie. Sme na nich závislí a každá závislosť človeka ničí. Ako? Stačí sa zadívať do čiernych obrazoviek, ktorých máme okolo dosť a dosť…

The Haunting

Hororová klasika z rodinného prostredia. V tajomnom dome sa stane čosi hrozné, ale nikto nič netuší. Až po rokoch, kedy sa vráti „domov“ jedna z dcér záhadne zmiznutej matky, aby tu ukončila svoj život, hrozné tajomstvá minulosti ožijú.

Tajomstvo Enfieldu

Film / seriál
Hodnotenie FDB 67,5 % Hodnotenie redakce
Foto Epic Drama

Réžia Kristoffer Nyholm

Scénár Joshua St Johnston

Obsadenie Timothy Spall, Eleanor Worthington-Cox, Juliet Stevenson, Fern Deacon, Rosie Cavaliero, Elliot Kerley, Matthew Macfadyen

Dĺžka 3 × 46 min.

Rok 2015

Epic Drama HD sobota 31. 10. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC