Film / seriál

Who is america? – Americký sen, alebo horor?

Who is america? – Americký sen, alebo horor?
Skylink Live TV

Sledujte na HBO2 na Skylink Live TV Sledovať

Nekorektný, vulgárny aj odvážny a vtipný, to všetko je Sacha Baron Cohen vo svojej najnovšej show Who is America?.

Ak pochádzate z Veľkej Británie, je asi veľmi ťažké nemať v sebe zakódovanú slabosť pre povedzme distingvovaný humor, ktorý na prvý pohľad vyzerá neškodne, ale vie rezať do živého veľmi presne a často až nečakane odvážne. Politicky nekorektnými, no vtipnými mystifikáciami i paródiami bavili svojho času páni z Monty Pythonovho lietajúceho cirkusu nielen Britániu. A ako sa zdá, možno práve tu našiel jeden z najkontroverznejších súčasných komikov a hercov Sacha Baron Cohen svoju inšpiráciu.

Filmy a show s mnohými alter egami bavili predovšetkým televíznych divákov v novom tisícročí po celom svete. Humor, ktorý ide až na dreň, vulgárnosti, pri ktorých neviete, či sa máte smiať, alebo vás majú znechutiť, kostýmy v štýle Madonny a Eltona Johna dokopy a desiatky nič netušiacich „obetí“ natáčania priamo na ulici – tým všetkým sa Cohen preslávil a získal nespočetné množstvo priaznivcov, rovnako ako odporcov. Takmer na jednu dekádu sa odmlčal a zdalo sa, že predovšetkým americkí politici a médiá budú mať pokoj. Až do tohtoročnej jari, kedy sa objavili prvé lastovičky so správami, že Cohen chystá ďalší útok na bránice i svedomie Američanov.

Tu si názor musí urobiť každý sám. Fanúšikovia ALIHO G, Bruna a Borata nebudú sklamaní, Cohen sa vracia v plnej sile

Show Who is America? sa naozaj nedá označiť inak než ako kontroverzná (používame tento výraz opakovane, ale ku Cohenovi neexistuje nič priliehavejšie, okrem Boratových plaviek). Hneď prvý diel nadvihol divákov, kritikov, ale aj politikov z gaučov a kresiel. Cohen vo svojej show paroduje, avšak dosť drsne, súčasné „horúce“ témy z USA. Cieli predovšetkým na prezidenta Trumpa, problémy s terorizmom a držaním zbraní, ale aj na politické otázky, ktorým sa venoval Obama. V tomto ohľade sa nič nezmenilo a Cohen pracuje s osvedčenými postupmi. Zvolí si super kostým aj masku, nahodí prízvuk a začne sa nevyberavo triafať do kohokoľvek. Britké narážky a vulgarizmy mu idú tiež stále dobre, len s tým rozdielom, že často nefungujú ako predtým. Pri večeri s Trumpovými priaznivcami na neho všetci neveriacky hľadia, ale reakcie sú takmer nulové. Mnoho úderov tak vyznie akosi na prázdno.

Ale aby ste sa mali na čo tešiť, po nie príliš vydarenom rozjazde prichádza majstrštyk. Tu sa Cohen trafil do čierneho. Prichádza totiž s úplne absurdným, no geniálnym náborom pre deti od troch rokov. A kam ich láka? Chce z nich urobiť skúsených strelcov a milovníkov zbraní. Hovoríte si, že je to šialenosť? Samozrejme, že áno. Cohen tak ale poukazuje na to, aké je ľahké šíriť nebezpečné myšlienky, keď ich zabalíte do toho správneho obalu, tak ako on zbrane do plyšových medvedíkov…

Who is America? sa rozhodne nebude páčiť všetkým, je to show pre silnejšie žalúdky, ale nie je to nič pre hlupákov. Aj keď na Cohena občas niektorí útočia ako na primitíva, opak je pravdou. Veľmi šikovne využíva humor a sarkazmus, aby sparodoval dôležité otázky aj problémy súčasnosti, čím ich zviditeľní. Nemusí sa nám to páčiť, nemusíme s tým súhlasiť, ale mali by sme sa nad tým vedieť zamyslieť. Dúfajme, že sa s plyšovými zbraňami nevystrieľal a že aj ďalšie epizódy ponúknu britký humor a prinútia nás zamyslieť sa, kam že sa to tá naša moderná spoločnosť vlastne ženie.

Sacha Baron Cohen

Herec a režisér, ktorý je niektorými označovaný za šialenca, inými za génia. Fakty sú také – pochádza zo zámožnej rodiny a vyštudoval prestížnu univerzitu. Hlupák to teda rozhodne nie je. Čokoľvek, s čím príde, je kontroverzné, vzbudzuje rozruch a taktiež je to nesmierne vtipné. Jeho najznámejšou „reinkarnáciou“ je postava Borata z rovnomenného filmu z roku 2006.

Zaujímavosť

V pripravovanom trháku Bohemian Rhapsody (2018) o Freddiem Mercurym mal hlavnú úlohu pôvodne stvárniť práve Sacha Baron Cohen.

Pozrite si aj

Yes, Minister

Politická satira k Británii jednoducho patrí. Medzi legendy sa radí výborný sitcom o ministrovi pre administratívne záležitosti Jamesovi Georgeovi Hackerovi, ktorý počas svojej „žiarivej kariéry“ získa nespočetné množstvo skúseností s úplatkami a podliezaním.

The Brink

Tento satirický seriál si taktiež strieľa z politikov. Minister, radový úradník a pilot sa snažia vyriešiť geopolitickú krízu a zabrániť tretej svetovej vojne. Porušujú pri tom snáď všetky zákony, ale to predsa nie je v politike žiadny problém…

Who is America?

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Réžia Sacha Baron Cohen, Payman Benz…

Scénár Sacha Baron Cohen, Anthony Hines…

Obsadenie Sacha Baron Cohen, Donald J. Trump (a.z.), John F. Kennedy (a.z.), Ronald Reagan (a.z.), Hillary Clinton (a.z.), Melania Trump (a.z.), Bernie Sanders, Dick Cheney…

Dĺžka 7 × 30 min.

HBO2 pondelok 10. 9. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC