Film / seriál

Vzrušujúca dekadencia

Kriminálna dráma Babylon Berlín

Možnosť cestovať časom nemáme, ale zakúsiť minulosť aspoň trochu predsa len môžeme. Napríklad prostredníctvom skvelých seriálov.

Weimarská republika fascinuje nielen historikov, ale aj filmárov. Predovšetkým obdobie konca 20. rokov minulého storočia toho ponúka vskutku veľa. V seriáli Babylon Berlín sa ocitnete v Berlíne roku 1929, kedy mestom hýbu politické aj sociálne nepokoje a vrie to aj na umeleckej scéne, ale tu oveľa pozitívnejšie. Aj keď vlastne môžeme povedať, že tento seriál je charakteristický dekadentnou náladou, je plný tmavých uličiek, barov plných opilcov, o prostitúciu tu tiež nie je núdza a samozrejme sa darí kriminálnikom. Do tejto spleti fascinujúceho umenia, zločinu a politiky je povolaný inšpektor Gereon Rath (Volker Bruch) z Kolína nad Rýnom, aby objasnil prípad týkajúci sa pornografie.

Naozaj vzrušujúci výlet do minulosti

Rath veľmi rýchlo zistí, že vyšetrovanie nebude nič jednoduché, pretože do všetkého je zapojená nielen miestna mafia, ale aj vysoko postavení funkcionári. Táto základná zápletka vďaka dobovému zasadeniu ponúka naozaj veľa. Samozrejme že sa tu objavia nacisti, ktorí v tom čase boli na vzostupe. Objavia sa tu ale aj komunisti, ktorí sa snažia prepašovať tovar do Istanbulu Trockému. Uvidíte vlastne snáď všetky politické či ideologické smery, na ktoré si len spomeniete. Berlín bol vo svojej dobe naozaj akýmsi Babylonom, kde to vrelo vo všetkých vrstvách.

Vitajte v meste hriechu

Takýto seriál si preto žiada tiež detailne prepracovanú výpravu a to sa nemeckej produkcii podarilo naozaj skvele. Seriál v sebe navyše spája niekoľko žánrov a nezaostáva ani za tými najlepšími kriminálkami. Je však vo všeličom pomerne škandalózny, pretože nahotou sa tu tiež nešetrí. Ale o to prirodzenejšie a realistickejšie všetko je a nemáte ako diváci pocit, že vás niekto berie na ľúbivý a nostalgický výlet do minulosti. Naopak, Babylon Berlín ponúka veľmi vzrušujúci, ale aj znepokojujúci obraz Berlína na prelome dvadsiatych a tridsiatych rokov.

Občas sú niektoré scény zbytočne pompézne, ako keby sa mal seriál vyrovnať povestným večierkom z Veľkého Gatsbyho. Alebo postava Ratha pôsobí príliš „kožene“, aj keď k jeho povolaniu odmeranosť aj istá absencia emócií jednoducho patria. Na druhej strane vás iste zaujme postava Charlotte Ritterovej (Liv Lisa Fries), stenotypistky, ktorá sa pustí do vyšetrovania na vlastnú päsť. Charlotte je živelná, riskuje a vďaka nej má celý seriál tú správnu energiu.

Okrem historických udalostí, rôznych politických šarvátok a nezákonných machinácií tak môžete sledovať tiež príbeh niekoľkých postáv, ktoré sú stavané do mravne ťažko riešiteľných pozícií, napriek tomu musia v tomto divokom svete nejako prežívať, a čo viac, chcú sa aj baviť a užívať si, kým môžu. Všetci totiž tušia, že ich nečaká nič dobré.

Napínavý seriál perfektne balansuje medzi veľkolepou historickou show a temným kriminálnym príbehom. Zrejme taký bol vtedy aj samotný Berlín – veľkolepý i neľútostný.

Volker Bruch

Nemecký herec Volker Bruch patrí na domácej scéne k známym osobnostiam. Herectvu sa venuje od čias univerzitných štúdií. V začiatkoch sa objavil napríklad v známom nemeckom seriáli Kriminálka Kolín alebo Komisár Rex. Dokázal sa však presadiť aj na medzinárodnej scéne, zahral si vo filme Predčítač (2008). Ocenenie získal aj za seriál Vojnová generácia (2013).

Zaujímavosť

Ešte nedávno patril seriál k najdrahšej neanglickej produkciu v kontexte svetovej televíznej tvorby a bol najdrahšou nemeckou produkciou vôbec.

Pozrite si aj:

Vojnová generácia (2013)

Všetko začína v Berlíne roku 1941. Veľa mladých Nemcov je odhodlaných bojovať za nové Nemecko, chcú sa stať hrdinami, ale nemajú najmenšie tušenie, čo ich čaká. Niektorí odchádzajú na východný front, iní bojujú doma v Nemecku. Hrdinom sa však nestane nikto z nich, nakoniec len dúfajú, že všetko nejako prežijú.

Rebelka z dobrej rodiny '56, '59 (2016, 2018)

Nemecká miniséria sleduje životy troch sestier a ich matky, ktorá vedie tanečnú školu v Berlíne. Pomaly sa spamätávajú z vojny a snažia sa žiť svoje životy, ale minulosť ich stále doháňa. Výpravný seriál so závdavkom červenej knižnice.

Babylon Berlín / 3. séria

Film / seriál
Hodnotenie FDB 85,7 % Hodnotenie redakce
Foto Epic Drama

Réžia Hendrik Handloegten, Tom Tykwer, Achim von Borries

Scénár Tom Tykwer, Henk Handloegten…

Obsadenie Volker Bruch, Liv Lisa Fries, Leonie Benesch, Waléra Kanischtscheff, Dimitrij Alexandrov, Denis Burgazliev, Ivan Švedov

Dĺžka 12 × 42–62 min.

Rok 2017

Epic Drama HD štvrtok 28. 1. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC