Film / seriál

Viedenská krv

Historický seriál Viedenská krv

Tak ja neviem. Najskôr sa točili nekonečné telenovely, potom začali byť populárne kratšie seriály, potom prišli na svet už len šesťdielne „miniseries“ a teraz je tu seriál Viedenská krv, ktorý má len tri diely.

Prvá séria, ktorou nás tvorcovia poctili, sa skladá z troch deväťdesiatminútových epizód. Dohromady potom dostanete štyri a pol hodiny zábavy, čo je zhruba trikrát menej než u Pána prsteňov, ktorého trilógia má dvanásť hodín, ale seriál si napriek tomu nehovorí. Pozitívne na tom všetkom je, že dielo vychádza z pera Stevea Thompsona, tvorcu, ktorého projekty sú hodnotené štyrmi hviezdami z piatich v podstate od začiatku jeho kariéry. Pán Thompson akoby nevedel robiť zlé veci. Možno ste od neho videli skvelý seriál Sherlock, ktorý nazbieral toľko ocenení, že podľa dôverných zdrojov musel Thompson kúpiť novú poličku, aby sa mu na ňu všetky vošli.

V seriáli sa buduje zaujímavý profil doby, ktorý nadchne staromilcov a fanúšikov detektívok

O čom to teda je?

No o Viedni, ako je z názvu úplne zrejmé. Na začiatku minulého storočia bola centrom umenia a vedy, akýsi pomyselný kotlík, v ktorom sa miešali najvýznamnejšie mysle sveta. Dve z týchto myslí sú v našom seriáli Max Liebermann, študent samotného Sigmunda Freuda, a Oskar Reinhardt, detektív, ktorý má práve na starosti zamotaný oriešok, ku ktorého rozlúsknutiu by sa mu Max náramne hodil. Max má totiž neobvyklý dar – pozná ľudskú myseľ a dokáže sa vžiť do kohokoľvek. A tak sa vžíva do vrahov a obetí, aby rozlúštil tragické mordy, ktoré toto krásne mesto sužujú. Sme tak svedkami rekonštrukcie zrodu forenznej psychológie, prístupu, ktorý bol ešte pred relatívnym nedávnom považovaný za nezmyselnú novotu.

Holmes

Veru, znie to nápadne ako Sherlock Holmes a John Watson kombinovaný so seriálom Hannibal, plus nezvyčajné vizuálne prevedenie, ktoré sa snaží inšpirovať štýlom Guya Ritchieho. Na druhú stranu napísať niečo naozaj originálne je v súčasnosti zložité, takže prečo nerecyklovať pár osvedčených receptov a nepokúsiť sa z nich vykresať niečo nové? Vopred upozorňujem, že je to ale tak silno „holmesovské“, že to niektorým bude možno aj vadiť. Miestami to pôsobí ako inak obsadený ďalší diel Sherlocka. Hlavne teda zo začiatku, kde tento projekt, zdá sa, nemá inú identitu než tu opísanú. Po pár desiatkach minút našťastie tento pocit začne pomaly opadať a seriál nachádza vlastnú identitu, vyplývajúcu z konkrétnych podmienok deja.

Nakoniec všetko dobré

Je to všetko zvláštne povedomé a potom zrazu také iné. Človek sa nevyhne pocitu istej absurdity prameniacej z túžby kritizovať to kopírovanie, ale nemožnosti to celé odvrhnúť, pretože to vlastne funguje. Plus sa musí nechať, že sa v seriáli buduje zaujímavý profil doby, od staromilského prístupu k duševnému zdraviu, o ktoré sa ešte starali staré dobré elektrošoky, až k viedenskému antisemitizmu, ktorý je z pohľadu dnešnej doby smiešny, ale v seriáli sa postavy stále tvária, že nie je. Kde modernizácia nenastala je spodobnenie žien, ktoré sú v seriáli používané ako pastva pre oči užitočná pre mierne erotické zábery či telenovelové jednorozmerné charaktery hysteriek. Aj tí, ktorým je feminizmus a rovnoprávnosť pohlaví jedno, budú mať pocit, že tu sa látka dala prepracovať lepšie. Ak ste však fanúšikmi Sherlocka Holmesa a detektívok vôbec, toto by vás mohlo baviť.

Steve Thompson

Rodený Brit, primárne scenárista, ktorý písal Sherlocka, Silk alebo Jericho, neskôr aj tvorca, teda showrunner. Viedenská krv je jeho prvým projektom na tejto pozícii, tak na neho v recenziách buďte dobrí. Verte-neverte, než sa dostal k televízii, bol učiteľom matematiky. Potom napísal divadelnú hru, vyhral za ňu Meyer-Whitworthovu cenu a matematiku zavesil na klinec.

Zaujímavosti

Okrem scenáristu má tento projekt so Sherlockom spoločné aj štúdio, na oboch sa podieľalo BBC.

Rovnako ako Sherlock je premisa postavená na románoch, tentokrát sa jedná o knihy Franka Tallisa.

Pozrite si aj

Sherlock

Britský seriál, ktorému sa dá máločo vytknúť a preslávil celý rad hercov, ktorí sa na ňom podieľali.

Sherlock Holmes (od Guya Ritchieho)

Ak seriál Sherlock slúžil ako dejová inšpirácia, film Sherlock Holmes slúžil ako tá štýlová. Keď sa preto pozriete na všetky tri tieto veci dohromady, začnete si spojitosti uvedomovať o to viac.

Viedenská krv

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Epic Drama

Réžia Umut Dag, Robert Dornheim

Scénár Steve Thompson

Obsadenie Jan Matthew Beard, Jürgen Maurer, Amelia Bullmore…

Dĺžka 3 × 89–90 min.

Epic Drama HD nedeľa 12. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC