Film / seriál

V hlavnej úlohe mafia

V hlavnej úlohe mafia

Starí dobrí mafiáni, tí vždy vedeli rozvíriť pokojný život pánov policajtov. Dostať sa im na kĺb však býva nebezpečné.

Seriál Komisár Maltese: Hon na mafiu sa vracia do 70. rokov minulého storočia. Hlavný hrdina Dario Maltese (Kim Rossi Stuart) sa po dvadsiatich rokoch vracia späť do svojho rodného mesta Trapani na Sicílii, aby sa zúčastnil svadby najlepšieho kamaráta, Gianniho Peralta (Claudio Castrogiovanni), takisto policajného komisára. Taliansko je divoké a Sicília obzvlášť, ale takúto svadbu Maltese rozhodne nečakal. Jeho kamarát a budúca manželka sú zavraždení Maltesovi priamo pred očami.

Toto by nenechalo v kľude žiadneho policajta, a tak Maltese požiada o preloženie do Trapani, aby mohol vyšetrovať smrť svojho priateľa. Od samého začiatku je presvedčený, že za všetkým je miestna mafia, lenže to skôr tuší, než že by mal akýkoľvek priamy dôkaz. V miestnych novinách však objaví článok s fotografiou, ktoré naznačujú ďalšiu stopu: zločin z vášne…

Maltese je osamelý, inteligentný, jedinečný hrdina

Nie je ľahké zvládnuť žáner policajného krimi seriálu, ktorým je televízia doslova zahltená, tak, aby zaujal a niečím sa vymykal. Tvorcovia Komisára Maltesa Leonardo Fasoli a Maddalena Ravagli to ale dokázali. Namiesto klasického veľkomesta sa rozhodli dej zasadiť do pomyselnej „mafiánskej kolísky“, na rozpálenú Sicíliu. Navyše ešte do sedemdesiatych rokov, kedy nielen v južnom Taliansku odmietali úrady aj médiá akokoľvek akceptovať fakt, že mafia existuje, a hlavne je dosť čulá. Takže prečo by mal niekto veriť teórii o sprisahaní komisárovi, ktorý bol navyše dlhé roky mimo mesto. Napriek tomu Maltese svoje snaženie nevzdáva a je rozhodnutý, že vrahov svojho priateľa a jeho ženy dopadne. Lenže vyšetrovanie mu komplikuje aj sám prokurátor, ktorý by chcel prípad uzavrieť ako zločin z vášne, pri ktorom nie sú zločinci, podozriví ani svedkovia. Tí napokon naozaj takmer neexistujú, všetci odmietajú hovoriť a radšej sa tvária, že sa nič nestalo. Komisár Dario Maltese je prototypom nezlomného hrdinu, ktorý keď sa pre niečo rozhodne, tak si za tým ide, aj keby ho to malo stáť krk. Má k sebe tím vyšetrovateľov, lenže môže tu niekomu veriť? Maltese síce nemá parťáka, zato má dosť podozrivých: krásnu fotografku (Rike Schmid), ktorá mu rozhodne nie je ľahostajná, novinára (Francesco Scianna) a štátnu zástupkyňu (Michela Cescon). Kto je, alebo nie je mafián vás možno prekvapí.

Každopádne seriál Komisár Maltese: Hon na mafiu predstavuje poctivú televíznu prácu, aj samotný príbeh je veľmi dobre vystavaný. K tomu si pridajte kulisy nádhernej Sicílie a sedemdesiatkovú atmošku. Občas budete mať pocit, že si Bodie s Doylom urobili menšiu dovolenku, ale porovnanie so slávnym britským seriálom nie je žiadna irónia, naopak. Aj Maltese si drží trochu potemnelú atmosféru a rozhodne nejde o nejaký nostalgický projekt, ktorý má len vrátiť do módy široké kravaty, bundičky do pása, zvonové nohavice a fúzy. Seriál bol navyše inšpirovaný úspechom svojho predchodcu – Gomora – pod ktorým sú tiež podpísaní Leonardo Fasoli a Maddalena Ravagli.

Klasická kriminálka tentokrát o sicílskej mafii nadchne všetkých priaznivcov tohto žánru. Navyše sa môžete tešiť na špecifickú taliansku filmárčinu, v ktorej sa snúbi chladný odstup a typicky talianske emócie.

Kim Rossi Stuart

Meno talianskeho herca Kima Rossiho Stuarta vám asi veľa nepovie, ale filmy, v ktorých hral, určite poznáte. Narodil sa do hereckej rodiny, a tak pred kamerou prvýkrát stál už v piatich rokoch. K jeho najznámejším filmom patrí séria o Princeznej Fantaghiro (1991–1994). Ešte pred tým si ako sedemnásťročný zahral po boku Seana Conneryho v kultovom filme Meno ruže (1986). Venuje sa aj divadlu a v Taliansku je veľmi populárny.

Zaujímavosť

Vedeli ste, že označenie „Cosa nostra“ neznamená všeobecne mafiu, ako sa toto súslovie používa v USA? Ale označuje najväčší a najsilnejší mafiánsky klan pochádzajúci priamo zo Sicílie.

Pozrite si aj

Suburra

Ako sa zdá Taliani na vlne mafie fičia. Ďalší zo seriálov, ktorý odhaľuje zločinecké podsvetie v Taliansku je zasadený do súčasnosti. Dej sa odohráva v menšom meste neďaleko Ríma, kde trojicu úplne rozdielnych mladíkov spojí jeden kšeft. Lenže veľké peniaze vždy tak trochu „smrdia“.

Gomora

Tentoraz mafia vyčíňa v Neapole, na prvý pohľad nádherné mesto je doslova prešpikované zločinom. Boje medzi miestnou mafiou začnú eskalovať vo chvíli, keď je najväčší z neapolských bossov zatknutý a uväznený. Pozícia „vládcu“ sa uvoľnila a teraz len záleží na tom, kto viac vydrží, ale tiež kto je ochotný viac obetovať.

Komisár Maltese: Hon na mafiu

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Epic Drama

Réžia Gianluca Maria Tavarelli

Scénár Gianluca Maria Tavarelli

Obsadenie Kim Rossi Stuart, Antonio Milo, Francesco Scianna, Valeria Solarino…

Dĺžka 8 × 55 min.

Epic Drama HD sobota 2. 3. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC