Film / seriál

V zajatí mužov

Romantická dráma Ďaleko od hlučného davu

Sebestačné a krásne ženy sú veľmi príťažlivé, aj keď bývali doby, kedy mužov skôr desili.

Bathsheba Everdene (Carey Mulligan) je presne taká, a tak keď zdedí statok, rozhodne sa na ňom sama hospodáriť. Nič zase až tak neobvyklé, ale skúste sa takto rozhodnúť v druhej polovici 19. storočia na anglickom vidieku. Neslýchané! Pre niektorých mužov je však majetok ako med pre medvede, a tak netrvá dlho a Bathsheba musí začať odháňať najrôznejších nápadníkov. Manželstvo predsa nie je nič pre odvážnu ženu, ako je ona! Teda do chvíle, než sa zoznámi so seržantom Frankom Troyom (Tom Sturridge).

Nebudem ti rozprávať rozprávky, len aby som ťa potešil
Film Ďaleko od hlučného davu vo svojej podstate rozpráva jednoduchý príbeh. Bathsheba chce žiť podľa seba v spoločnosti, kde je sloboda ženy prísne ohraničená zvykmi a očakávaniami. Keď sa snaží prísť na to, čo chce robiť a kým chce byť, svet na ňu stále tlačí, aby odpovedala na inú otázku: Za ktorého muža sa vydá? Aj keď ide vlastne o celkom naivný príbeh, ponúka toho omnoho viac než len pytačky a milostné pletky.

Rozprávková emancipácia

Postavu Bathsheby priviedol k životu Thomas Hardy prvýkrát v roku 1874 v románovej predlohe rovnomenného filmu. Bathsheba bola aj osviežujúcou modernou postavou, aj súčasťou vtedajšej britskej literárnej tradície siahajúcej prinajmenšom k románom Jane Austenovej. Vlastne je zvláštne, že zatiaľ sa dočkala len dvoch adaptácií. Prvá bola natočená v roku 1967 v réžii Johna Schlesingera. Tú súčasnú má na svedomí režisér Thomas Vinterberg. V jeho podaní je príbeh oveľa sviežejší, živší i tempo rozprávania má väčší spád. Bathsheba sa tak stáva takmer Slnkom, okolo ktorého neustále krúžia tri planéty a ona musí veľmi rýchlo na jednu z nich ukázať: Táto je mojím osudom. Lenže aj keď sa o ňu uchádzajú svojím spôsobom dobrí muži, každý je inak temperamentný, charizmatický niečím iným a ponúka jej úplne odlišný život. Bathsheba tak vlastne neustále preskakuje medzi rozumom a citom, medzi oddanosťou a vášňou, a nemôže sa rozhodnúť.

Okrem týchto dilem sa film sústredí vo veľkej miere aj na prostredie, na anglický vidiek druhej polovice 19. storočia. V tomto ohľade je film vizuálne fascinujúci vďaka skvelej kamere Charlotte Bruus Christensen, ktorá vidí všetko veľmi poeticky a neunikne jej žiadny detail. Všetko ale nie je len idylické. Zimy dokážu byť kruté, úroda môže zhorieť a vôbec najhoršia je ľudská závisť a pomstychtivosť. Na hlavnú hrdinku tak nečakajú len ľúbostné schôdzky, musí preraziť aj ako farmárka, ako podnikateľka, ktorá chce vybudovať prosperujúcu farmu.

Film je tak vlastne trochu romantickou rozprávkou aj sociálnou drámou s témou ženskej emancipácie, čo je svojím spôsobom príťažlivá kombinácia.

Zaujímavosť

Katniss Everdeen – hlavná postava románovej trilógie Hry o život – vďačí podľa slov autorky Suzanne Collins za svoje priezvisko práve Bathshebe Everdene.

Ďaleko od hlučného davu

Film / seriál
Hodnotenie FDB 76 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Thomas Vinterberg

Scénár David Nicholls

Obsadenie Carey Mulligan, Matthias Schoenaerts, Tilly Vosburgh, Mark Wingett, Tom Sturridge, Juno Temple, Bradley Hall

Dĺžka 119 min.

Rok 2015

Cinemax nedeľa 3. 1. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC