Film / seriál

Trumbo

Trumbo
Skylink Live TV

Sledujte na HBO2 na Skylink Live TV Sledovať

Vedeli ste, že aj v Spojených štátoch mali niektorí autori problém so svojou tvorbou kvôli politike? Na konci 40. rokov bola ich postrachom čierna listina.

Dalton Trumbo nebol len hollywoodsky elegán, predovšetkým to bol excelentný scenárista a spisovateľ, ktorému sa za svoju kariéru podarilo získať tri Oscary. Ale kvôli obvineniu z prílišnej „ľavicovosti“ si pár mesiacov posedel za mrežami a v 50. rokoch musel písať pod pseudonymami. Aký vlastne bol ako človek? A aký bol povojnový Hollywood?

Trumbo (Bryan Cranston) bol intelektuál, ktorý sa stal hviezdou filmového priemyslu. Bol vtipný, sarkastický, mal ostrý jazyk a tiež bol neskutočne autorsky plodný. Lenže bol tiež komunista, čo pre mnohých jeho spolupracovníkov a nadriadených znamenalo niečo podobné, ako byť dnes teroristom. Film Trumbo rozpráva príbeh veľkého človeka v historicko-biografickom mixe. Scenára sa ujal John McNamara a do režisérskeho kresla sa posadil Jay Roach. Podarilo sa tejto dvojici doceniť ich predchodcu a v mnohom zrejme aj vzor?

Dej začína rokom 1947, kedy sa medzi „akciu“ a „strih“ do Los Angeles zamiešalo ešte jedno výrazné slovo – komunizmus. Špeciálna komisia vypočúvala desiatky ľudí a snažila sa nájsť komunistických záškodníkov. Kto odmietol vypovedať, automaticky spadol do škatuľky nepriateľov, čo sa stalo aj Trumbovi. Takí ľudia boli obvinení z pohŕdania kongresom, pokutovaní, odsúdení a nakoniec aj uväznení. A na tomto historickom pozadí sa odohráva príbeh jedného veľkého muža, ktorý sa stáva symbolom celej jednej generácie umelcov. Politike sa samozrejme nešlo vyhnúť, ale nie je tým hlavným. Oveľa dôležitejšie, našťastie, sú pre tvorcov jednotlivé postavy. A tak sa zoznámite s Trumbovými kolegami aj s lojálnou, milujúcou, nenápadne poňatou manželkou Cleo (Diane Lane) a ich tromi deťmi. Obraz Trumba ako milujúceho otca nie je ničím zlým, len sú možno príliš presladené scény, keď svojej najmladšej dcére vysvetľuje, či je, alebo nie je komunista. Jeho monológ je navyše určený skôr divákom, a tak si pripadáte trochu ako tupci, keď k vám hovorí dospelý človek ako k deťom v škôlke. Ale to je našťastie len drobná výhrada.

Možno by však bolo lepšie, keby bol Trumbo prezentovaný ako film na motívy... než ako životopisná dráma. Politická situácia je vykreslená pomerne reálne, ale niektoré dialógy sú mätúce vo svojej jednoduchosti, splošťujú zbytočne niektoré postavy, pretože z nich robia čiernobiele figúry. Povestný hollywoodsky idealizmus a ružové okuliare sa tak nevyhli ani tomuto filmu. Treba však dodať, že remeselne, filmársky je Trumbo skvelý, dôraz na detail a dokonalá dobová výprava vám niektoré nedostatky vynahradí.

Trumbo

Film / seriál
Hodnotenie FDB 73,6 % Hodnotenie redakce
Foto HBO2

Réžia Jay Roach

Scénár John McNamara

Obsadenie Bryan Cranston, Elle Fanning, Diane Lane, Helen Mirren, Alan Tudyk, John Goodman, Adewale Akinnuoye-Agbaje

Dĺžka 124 min.

Rok 2015

HBO2 pondelok 27. 11. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC