Film / seriál

Truman Show

Truman Show

Filmy, seriály, kino, televízia – to všetko sú svety, v ktorých unikáme realite, cestujeme do vzdialených krajov aj do fantastických krajín. Aké by bolo v jednej takej žiť naozaj?

Trumanovi Burbankovi (Jim Carrey) sa niečo podobné splnilo. Už ako malé dieťa sa stal hrdinom televíznej show a vďaka tomu prežil celý život v starostlivo postavených filmových ateliéroch. Aby bolo všetko dokonalé a diváci mohli sledovať Trumana dňom i nocou, nikdy tieto priestory neopustil. Všetko sa zdá byť perfektné, diváci aj „hlavná hviezda“ sú spokojní, producenti inkasujú peniaze. Ale len do chvíle, než Truman zistí, že svet, ktorý považuje za domov je „papundeklový“ klam. Znepokojujúca dráma už v roku 1998 upozorňovala na zhubnosť najrôznejších reality show.

Všetko je len „naoko“

Malebné mestečko vyzerá ako príjemné miesto pre život. Truman jednoducho „konzumuje“ svet, ktorý mu navrhli filmári priamo na telo (pozornejší diváci v tomto rozoznajú narážky na naše konzumovanie čohokoľvek, čo nám televízia ponúka). Truman pracuje ako manažér predaja v poisťovni, je šťastne ženatý s Meryl (Laura Linney) a vôbec nič v jeho živote alebo práci mu nepríde podozrivé. Svojím spôsobom je šťastný, napriek tomu cíti akýsi nepokoj...

Nudí nás sledovať hercov, ktorí nám predvádzajú falošné emócie. Sme unavení z pyrotechniky a špeciálnych efektov…

Pod bedlivým dozorom

Celý Trumanov svet je riadený televíznym producentom Christofom (Ed Harris). On rozhoduje o každej maličkosti, ktorá sa v Trumanovom živote odohrá, a on je tiež tým, kto striktne odmieta, aby hlavnej hviezde programu konečne povedali pravdu. A tu už musí nutne prísť nejaký zvrat. Truman jednoducho nemôže zostať v úlohe šťastného idiota nadosmrti, musí si postupne uvedomiť pravdu a snažiť sa zo svojho televízneho väzenia uniknúť.

Bude happy end?

Až do nedávna bolo jediným spôsobom, ako sa stať slávnym narodiť sa ako šľachtic, byť úspešným spisovateľom, hercom alebo politikom – a aj tak o vás väčšina ľudí vedela len základné informácie, ak na vás čas od času bulvár nevyhrabal nejakú tú perličku navyše. Televízia so svojím neukojiteľným hladom však splodila celebrity podľa „obsahu“, ktorý doslova pohltí ich životy a tajomstvá. Ak si myslíte, že Truman Show je nadsádzka, spomeňte si napríklad na princeznú Dianu, ktorá žila v podobne umelom svete.

Komédia, z ktorej mrazí

Carrey sa ukázal ako prekvapivo dobrá voľba pre rolu Trumana. Je to presne ten typ chlapíka, ktorého budete mať radi, bude vám sympatický a budete s ním súcitiť. Je trochu ako Forrest Gump, dobrý, úprimný a absolútne nevinný. Rovnako tak Ed Harris ako televízny producent našiel výstižnú polohu pre svoju postavu. Používa odosobnený jazyk plný fráz a termínov, vďaka čomu nie je v žiadnom kontakte s realitou. Ako keby nemal vôbec žiadne emócie.

Truman Show má vďaka Carreymu prvky komédie, ale predovšetkým sa jedná o dobrý dramatický príbeh, ktorý siaha do svedomia nám všetkým.

Truman Show

Film / seriál
Hodnotenie FDB 80,7 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Peter Weir

Scénár Andrew Niccol

Obsadenie Jim Carrey, Laura Linney, Noah Emmerich, Natascha McElhone, Holland Taylor, Ed Harris, Brian Delate

Dĺžka 102 min.

Rok 1998

Cinemax sobota 25. 5. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC