Film / seriál

Ten chlapec je nejaký divný…

Ten chlapec je nejaký divný…

Louis Drax je osemročný chlapec, na ktorom nie je na prvý pohľad nič nenormálne. Až na to, že sa mu podarilo prežiť otravu, ťažkú zlomeninu, zásah elektrickým prúdom, topenie v rieke… Za každý rok života má na konte jednu takmer fatálnu nehodu, ako zázrakom ale zatiaľ vyviazol vždy živý. A za chvíľu sfúkne na narodeninovej torte sviečok deväť.

H ádate správne, opäť sa mu niečo stane. A čo je to tentoraz? Počas výletu s rodičmi spadne z vysokého útesu do ľadového mora a počas prevozu do nemocnice umiera. Lenže to by nebol Louis, aby nakoniec zase neožil. Po dvoch hodinách začína k úplnému šoku všetkých prítomných lekárov opäť dýchať, avšak niečo je predsa len inak – zostáva v bezvedomí.

Jeho prípad logicky začne priťahovať pozornosť celého osadenstva špitálu a na zúbok sa tomuto nesmrteľnému chlapcovi rozhodne pozrieť miestna kapacita, slávny detský neurológ Allan Pascal. Nedá mu spať Louisova schopnosť prežiť a chce bližšie preskúmať jeho „smrteľnú“ nehodu a bizarný život.

Na divákov čaká plazivo tajomná atmosféra a hororové prvky. Aby tiež nie, keď sa réžie ujal kráľ hororu z Francúzska Alexandre Aja (Hory majú oči, Zrkadlá, Noc s nabrúsenou britvou), aj keď sa chvíľu špekulovalo, že by sa na režisérsku stoličku posadil Anthony Minghella, tvorca Anglického pacienta. Námetom mysteriózneho thrilleru je rovnomenná kniha britskej spisovateľky Liz Jensen, ktorá sa ihneď po vydaní stala bestsellerom. Aja dal dokopy skvelé obsadenie, hlavnou hviezdou filmu je bezpochyby Jamie Dornan ako neurológ Pascal, ktorý dokazuje, že zvláda aj iné úlohy ako sexuchtivých milionárov. V úlohách Louisových rodičov mu zdatne sekunduje kanadsko-americká formácia Sarah Gadon (seriál 11.22.63) a Aaron Paul, známy z Perníkového tatka.

Aj napriek zvučným hereckých menám stojí film predsa len na predstaviteľovi Louisa, čo si uvedomoval aj režisér Aja: „Vždy som vedel, že v centre príbehu je Louis a že nájsť jeho správneho predstaviteľa je kľúčové. Videli sme veľa deväťročných chlapcov a potom prišiel Aiden Longworth. Aiden je Louisovi veľmi podobný. Nie čo sa týka dramatickej minulosti, ale svojím sedliackym rozumom a vnímaním dospeláckeho sveta. Medzi ním a jeho charakterom rezonovalo veľa vecí. Bola to správna voľba.“ Louis je kľúčom k rozlúšteniu celej tej podivnej hádanky o (ne)umieraní, a tak Pascal pomocou modernej technológie preniká do tajomných zákutí chlapcovej mysle, o mnoho múdrejší ale nie je, skôr naopak. Prehliadky Louisovho mozgu otvárajú Pandorinu skrinku a v neurológovom živote sa začínajú diať divné veci. Navyše sa zamiluje do Natalie, chlapcovej matky a do tretice všetkého dobrého i zlého je zrazu nezvestný Louisov otec. Hranica medzi realitou a fantáziou sa stenčuje, lenže kľúč k rozlúšteniu všetkého je ukrytý hlboko v Louisovej mysli. Akým spôsobom sa do skutočného života premietajú naše túžby, obavy či ľudské fantázie? Naozaj existujú veci medzi nebom a zemou, ktoré môžu naše životy zmeniť na nepoznanie? Na všetky tieto otázky sa snaží film odpovedať.

3x Jamie Dornan

Bola by chyba pamätať si tohto talentovaného írskeho herca len ako miliardára so záľubou v sado-maso praktikách z Päťdesiatich odtieňov sivej. Na svojom konte má totiž oveľa zaujímavejšie projekty.

Operácia Anthropoid

V roku 1942 vykonali dvaja československí parašutisti v rámci operácie Anthropoid atentát na Reinharda Heydricha, tretieho najvýznamnejšieho muža Ríše. Film sleduje osudy oboch vojakov po zoskoku, ich snahy kontaktovať odboj, samotný atentát aj dojemný a nervy drásajúci boj v kostole v pražskej Resslovej ulici. Jamie Dornan si zahral Jana Kubiša, Jozefa Gabčíka potom stvárnil Cillian Murphy.

The Fall

Dramatický seriál zo Severného Írska. Policajná komisárka Stella Gibson (Gillian Anderson) je prevelená do Belfastu, aby tu pomohla dopadnúť sériového vraha, ktorý si brúsy zuby na mladé ženy. Na rozdiel od polície ale diváci už od začiatku vedia, kto to je – Paul Spector (Jamie Dornan), usporiadaný otec dvoch detí a milujúci manžel.

The Siege of Jadotville

V dráme podľa skutočných udalostí z produkcie Netflixu si Jamie Dornan zahral Pata Quinlana, veliteľa írskych vojakov, ktorí sú v čase studenej vojny vyslaní pod záštitou OSN do Afriky. Ich úlohou je udržiavať po miestnom vojenskom prevrate mier v Jadotville, zdanlivo jednoduchá operácia sa ale stane bojom o holý život.

Devátý život Louise Draxe

Film / seriál
Hodnotenie FDB 63,3 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Alexandre Aja

Scénár Max Minghella

Obsadenie Jamie Dornan, Sarah Gadon, Aaron Paul, Aiden Longworth, Molly Parker, Barbara Hershey, Oliver Platt

Dĺžka 108 min.

Rok 2016

Cinemax nedeľa 23. 7. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC