Film / seriál

Temný prípad

Čínska štvrť – mysteriózna dráma

Štýlová retro detektívka, v ktorej sa vyšetrovanie banálnej manželskej nevery súkromným detektívom Gittesom postupne premieňa na desivú nočnú moru, pred ktorou niet úniku.

Majstrovské dielo Romana Polanského s Jackom Nicholsonom a Faye Dunaway v hlavných úlohách malo pre Polanského, narodeného v roku 1933 v Paríži a vychovaného v Poľsku, znamenať nový začiatok v Hollywoode. Jeho kariéra sa potom síce vyvíjala trochu inak, než zamýšľal, ale Čínska štvrť patrí medzi jeho najlepšie filmy.

Jack Nicholson hrá súkromné očko, celkom sympatického chlapíka Gittesa. Tak trochu pripomína Bogartove postavy záhadných elegánov s nežnou dušou. Gittes je však oveľa „ľudskejší“ ako superdetektívi „zlatého Hollywoodu“. Rozpráva pokojne neslušné vtipy, ale rovnako tak sa vyzná v umení a technike. Je v ňom skrátka viac, než sa na prvý pohľad zdá. A takisto je oveľa viac za pôvodne banálnym prípadom nevery.

Peniaze priťahujú moc, moc priťahuje peniaze

Všetko teda začína, keď za Gittesom príde bohatá dáma s podozrením na manželovu neveru. Tvrdí, že je manželkou muža menom Mulwray. Počas vyšetrovania sa Gittes stretne najskôr so samotným Mulwrayom (Darrell Zwerling), aby ho potom našiel mŕtveho, a neskôr aj so skutočnou pani Mulwrayovou (Faye Dunaway). Komplikované? Bude toho viac a viac. Gittes odhalí niekoľko vrážd, veľa klamstiev i cudzoložstva, a to všetko kvôli takým obyčajným veciam ako voda a pôda. Keďže kto vlastní úrodnú pôdu s dostatkom vody, toho čakajú len svetlé a peniazmi zaliate zajtrajšky.

Scenárista Towne sa inšpiroval reálnym príbehom z počiatku 20. storočia, kedy už sa Los Angeles rozvíjalo z malého mesta v púšti v jedno z najikonickejších veľkomiest. Takže kto mal v púšti prístup k vode a mohol ju aj ovládať, ten mal v podstate nesmiernu moc. A takým chlapíkom je Gittes na stope, čo im bolo samozrejme proti srsti. Gittes má ale už po krk neustálych klamstiev, a tak riskuje aj vlastný život, len aby rozplietol všetky vlákna onoho podivného prípadu záhadne miznúcej vody a znehodnotených pozemkov.

Čínska štvrť dnes patrí k detektívnym klasikám s nádychom noirových filmov. Nie je to lacný na efektoch postavený film, ale scenáristicky, kamerovo a režisérsky veľmi precízny film. A aj pre Nicholsona mala táto rola obrovský význam. Po Bezstarostnej jazde (1969) bol trochu v ústraní, ale úloha Gittesa ho vrátila na výslnie.

Zaujímavosť

Sám Polanski si vo filme zahral gangstra, ktorý napadne Gittesa (Nicholsona) s nožom. Scéna sa vraj podarila na prvú dobrú, ale Polanski ju škodoradostne opakoval ešte šesťkrát.

Čínska štvrť

Film / seriál
Hodnotenie FDB 81,7 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Roman Polanski

Scénár Robert Towne, Roman Polanski

Obsadenie Jack Nicholson, Faye Dunaway, John Huston, Perry Lopez, John Hillerman, Darrell Zwerling, Diane Ladd

Dĺžka 125 min.

Rok 1974

Cinemax nedeľa 6. 3. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC