Film / seriál

Svojrázny veterinár

Anglický seriál Všetky veľké a malé bytosti

Liečiť chorých nie je len tak, nieto ešte liečiť choré zvieratá. Ale vo svojráznom kraji so svojráznymi ľuďmi sa dá nakoniec všetko.

V Británii je postava Jamesa Herriota veľmi dobre známa. V sedemdesiatych rokoch patril k obľúbencom čitateľov a následne tiež televíznych divákov. Seriál Všetky veľké a malé bytosti sa tak dočkal remakeu, ktorý aspoň podľa ostrovných kritík a diváckych reakcií vyzerá viac než sľubne.

Nikdy som nevidel miesto, ako je toto
O čo tu ide? Mladý James Herriot (Nicholas Ralph) sníva o kariére veterinára, ale jeho matka si pre syna predstavuje nejaké lepšie povolanie, pekne v teple, v kancelárii, v meste. James sa však nemieni svojho sna vzdať, a tak ihneď po škole prijme miesto asistenta veterinára v Yorkshire Dales. Malebný kraj je na hony vzdialený ruchu veľkomesta a ľudia žijúci tu sú pre Jamesa tiež veľkou neznámou. Mladý doktor sa tak musí zoznamovať nielen s úskaliami náročného povolania vidieckeho veterinára, ale musí si nájsť aj cestu k miestnym ľuďom. Jeho pacientmi sú totiž oveľa častejšie majitelia zvierat.

James sa postupne zžíva so svojou „novou rodinou“, predovšetkým so svojím trochu chaotickým, ale inak neuveriteľne dobráckym šéfom, veterinárom Siegfriedom Farnonom, jeho zanovitým bratom Tristanom a prefíkanou asistentkou pani Hallovou, ktorá chce stále všetko riadiť. Chvíľami to vyzerá, že James v Dales nevydrží, ale len čo spozná Helen Alderson, má poriadny dôvod v Dales zostať. 

Zábavný výlet do minulosti

Seriál Všetky veľké a malé bytosti je v najlepšom slova zmysle milým televíznym prekvapením. Dej sa odohráva v 30. rokoch minulého storočia, a tak pre mnohých anglických divákov predstavuje nostalgický výlet do minulosti. Pre našinca nostalgické tóny prím hrať nebudú, ale určite sa divákom zapáči jemný humor a nadsádzka, s ktorou sú veterinárne peripetie opisované. Seriál predstavuje život na vidieku skôr idylicky. Iste, nájdu sa tu aj záporné postavy, občas má niekto vážnejšie problémy v rodine alebo nevychádza finančne, ale väčšinou nejde o žiadne veľké drámy.

Nesmierne zábavná je postava veterinára Siegfrieda (Samuel West), niekedy je až prekvapujúce, že v Dales vôbec žijú zvieratá. Cez všetku svoju nemotornosť je to však nakoniec dobrý lekár, predovšetkým je to ale úžasný človek. Takisto postava pani Hallovej (Anna Madeley) si vás čoskoro získa. Zozačiatku nepríjemná generálka sa postupne začne vyfarbovať v oveľa lepších odtieňoch. Ostatne ako takmer všetci, sprvu pôsobia až hrôzostrašne a neotesane, čoskoro však nielen Jamesovi dokážu, že v Dales majú všetci srdcia na pravom mieste.

A v neposlednom rade patria k „lákadlám“ seriálov samozrejme krásne lokácie britského vidieka, ktoré zasadené do dobovej výpravy pôsobia snáď ešte malebnejšie.

Všetky veľké a malé bytosti sú skôr odpočinkovým seriálom s jemným anglickým humorom, aj keď o kopance do rôznych častí tela tu tiež nie je núdza.

Rachel Shenton

K známejším tváram seriálu patrí herečka Rachel Shenton, ktorá je okrem iného tiež úspešnou spisovateľkou. Do povedomia širšej verejnosti sa dostala vďaka krátkometrážnemu filmu Tiché dieťa (2017), ktorý napísala, produkovala a tiež si v ňom zahrala. Film získal Oscara za najlepší krátkometrážny film. Britským divákom je Rachel známa aj z ďalších televíznych seriálov, napr. Zámena.

Zaujímavosť

V roku 1975, ešte pred pôvodným britským seriálom, bol podľa knižnej predlohy natočený rovnomenný film, v ktorom si zahral aj Anthony Hopkins.

Pozrite si aj

O zvířatech a lidech

O úskaliach práce veterinárov aj ich životných peripetiách vznikol aj český seriál (v nemeckej koprodukcii), v ktorom si zahrali naše herecké hviezdy. Dramatický seriál pomohol v návrate na obrazovky aj Janovi Potměšilovi.

Veterinár z Yorkshiru

Skôr dokumentárny seriál ukazuje, ako prebieha práca na veterinárnej klinike. Máte tak možnosť sledovať každodennú rutinu i riešenie závažných prípadov. Uvidíte, čo všetko práca veterinára naozaj obnáša.

Všetky veľké a malé bytosti

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Epic Drama

Réžia Andy Hay, Metin Hüseyin, Brian Percival

Scénár Ben Vanstone

Obsadenie nna Madeley, Samuel West, Rachel Shenton, Callum Woodhouse, Nigel Betts, Matthew Lewis, Melanie Kilburn…

Dĺžka 7 × 45 min.

Epic Drama HD nedeľa 1. 11. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC