Film / seriál

Sherlock v sukni

Historický seriál Slečna Scarletová a Vojvoda

Vyraziť si v noci do londýnskych ulíc v 50. rokoch 19. storočia chcelo celkom odvahu. V Londýne vyčíňal Jack Rozparovač, a tak si nikto nemohol byť istý svojím životom.

Drobná blondínka Eliza (Kate Phillips) zo seriálu Slečna Scarletová a Vojvoda to však úplne ignoruje. Vychovával ju predovšetkým otec, ktorý mal súkromnú detektívnu prax, a Eliza tak síce chodí oblečená ako pravá dáma, pozná etiketu a je veľmi inteligentná, ale upäté správanie jej nie je vlastné. Naopak je veľmi odvážna a na svoju dobu snáď aj drzá, keď sa nebojí stavať na roveň mužom. Vo chvíli, keď jej zomrie otec síce smúti, ale zároveň sa jej v hlave zrodí takmer diabolský plán – bude pokračovať v otcovom odkaze a stane sa prvou ženskou vyšetrovateľkou zločinu v Londýne. Takmer všetkým, komu sa so svojím plánom zverí, to pripadá šialené, ale Eliza nepatrí k ľuďom, ktorí by sa ľakali prekážok.

Okúzľujúca história

Seriál sa odohráva vo viktoriánskom Londýne, a to je tak asi všetko, čo zodpovedá realite, teda kulisy, móda, technické výdobytky. Inak sú všetky príbehy vymyslené, takže sa rozhodne nenamáhajte overovaním správnosti udalostí. Sem-tam sa tu mihne nejaká tá historická postava, ale to je všetko. 

Tým hlavným, o čo tu ide, sú záhadné zločiny, ktoré vyšetruje energická, emancipovaná a samozrejme pekná Eliza. Preto ju bolo potrebné doplniť nejakým protipólom, najlepšie mužským. Svojho „parťáka“, inšpektora Williama Wellingtona (Stuart Martin) zo Scotland Yardu, si vybrala veľmi dobre. Je to síce bonviván, opilec a zvodca, ale inak mu to páli a spoločne tvoria výbornú detektívnu dvojicu, navyše to medzi nimi neustále iskrí.

Ste tá najtvrdšia žena, ktorú som kedy stretol

To všetko je samozrejme skvelé, bohužiaľ to však nie je Sherlock, takže mnohé z udalostí sa dajú ľahko predvídať. Je jasné, že slušné, ale rázne dievča sa dá dokopy s tým najhorším z detektívov Scotland Yardu. Je jasné, že vždy si všimne niečo, čo si muži nevšímajú, a vďaka tomu prípady vyrieši. Je tiež jasné, že aj keď jej otec pracoval ako súkromné očko celé roky, až jeho dcéra sa pripletie k najkomplikovanejším prípadom svojej doby. A tak by sa dalo pokračovať ďalej.
Lenže, dobové kulisy, tajomná atmosféra potemneného Londýna, príťažliví herci (Martin vyzerá ako dvojča Hugha Jackmana) a vtipné dialógy robia z tohto seriálu naozaj zábavné predstavenie. Navyše si sem Briti prepašovali ešte ďalšiu typicky ostrovnú vec, a to ducha. Elizu pri jej vyšetrovaní občas „navštevuje“ zosnulý tatko a jej počínanie glosuje s typickým anglickým humorom. Celkovo je Slečna Scarletová a Vojvoda seriál, ktorý predstavuje kombináciu filmového Sherlocka Guya Ritchieho a seriálovej verzie Sherlock a Watsonová, len tu „šuští“ viac sukní.

Historický seriál vás prenesie do Londýna 19. storočia, kedy boli nočné temné ulice doslova hniezdom zločincov. Atraktívne historické kulisy, a predovšetkým predstaviteľka neohrozenej prvej detektívky slečny Scarletovej vás určite budú baviť.

Kate Phillips

Britská herečka Kate Phillips je doma známa hlavne televíznym divákom. Umeleckú dráhu začala hneď po dokončení štúdií na The Guildhall School v Londýne. Postavy v historických seriáloch sú zrejme jej osudom. Začínala v seriáli Wolf Hall (2015) o nástupe k moci Thomasa Cromwella, ale preslávila ju predovšetkým gangsterská séria Gangy z Birminghamu (2013–2019). Zahrala si aj v niekoľkých epizódach prvej série populárneho seriálu Koruna (2016–2020).

Zaujímavosť

Historici Kate Phillips kritizovali za rolu v seriáli Wolf Hall, kde hrala manželku Henricha VIII. Vraj bola na túto rolu príliš pekná.

Pozrite si aj

Vraždy na prelome storočí

Poľský historický seriál sa odohráva v Krakove na začiatku 20. storočia, kam sa vracia po ôsmich rokoch Jan Edigey-Korycki, aby sa naposledy rozlúčil so svojou matkou. Zisťuje však, že tragická smrť jeho matky je veľmi čudná a pustí sa do vyšetrovania.

Prípady brata Cadfaela

V seriáli sa ponoríte do dejín Veľkej Británie, konkrétne do 12. storočia, kedy v Anglicku zúri občianska vojna a o trón sa vedú spory medzi dedičmi. Vtedy prichádza na scénu benediktínsky brat Cadfael, ktorý začne vyšetrovať záhadné úmrtia a stáva sa takým prvým Sherlockom Holmesom.

Slečna Scarletová a Vojvoda

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Epic Drama, Profimedia.cz

Réžia Declan O'Dwyer

Scénár Rachael New, Ben Edwards

Obsadenie Kate Phillips, Stuart Martin, Cathy Belton, Danny Midwinter, Andrew Gower, Kevin Doyle, Matthew Malone…

Dĺžka 6 × 44 min.

Epic Drama HD utorok 15. 9. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC