Film / seriál

Povedz áno zločinu

Do Dánska – britská komédia

Horkosladká britská komédia Do Dánska o stratencovi, ktorý sa rozhodne skrátiť si cestu k šťastiu zločinom.

Tridsaťštyriročný Herb žije vo waleskom zapadákove a je to ukážkový lúzer – rozvedený, bez peňazí, prakticky nezamestnateľný. Prežíva v pivničnom byte, tu a tam niečo šlohne, občas niekomu opraví hriankovač alebo nejaký iný starý krám. Jeho syn ho ignoruje, matka sa za neho hanbí. Potom čo príde pri pouličnom prepadnutí aj o posledné topánky, pochopí, že sa musí niečo zmeniť.

Keď uvidí reportáž o dánskych väzniciach, ktoré ponúkajú fit stravu, dokonalú lekársku starostlivosť, luxusné cely bez mreží s full­‑hd televízormi, dostane šialený nápad. Vydá sa do Dánska prepadnúť tamojšiu banku, a stať sa tak šťastným klientom snového väzenského systému. Už samotná cesta s bláznivým kamioňákom do prístavu a v lodnom kontajneri cez more naznačuje, že nie všetko pôjde tak hladko, ako si zmyslel. Nehovoriac o tom, že prepadnúť banku nie je len tak, najmä ak nie ste povahou zločinec, do cesty sa vám pripletie obrovský túlavý pes a zoznámite sa s nesmierne sympatickou barmankou. Herb bude musieť zvážiť, či dokončí svoj pôvodný plán, alebo skúsi hľadať svoje šťastie v živote inou cestou.

Trochu ako Michael Douglas

Film britského režiséra a príležitostného herca Adriana Shergolda patrí do kategórie osvedčených príbehov o nenápadných mužoch, ktorých neočakávané okolnosti prinútia postaviť sa osudu. Na rozdiel od svojich predchodcov ako je Voľný pád s Michaelom Douglasom či Psie popoludnie s Alom Pacinom, film Do Dánska umne balansuje medzi ironickou komédiou a sociálnou drámou. Sympatickému Herbovi jednoducho jeho vzburu proti systému tak nejako odpustíte.

Väzenie je niekedy päťhviezdičkový zážitok

Nenápadná hviezda

V hlavnej úlohe uvidíte známu tvár Rafeho Spalla – herca, ktorý účinkoval v rade filmových blockbusterov. V Prometheovi si zahral biológa Millburna, v kultovej zombie komédii Súmrak mŕtvych zdatne dopĺňal Simona Pegga a má za sebou vedľajšie úlohy aj v kinohite Muži v čiernom či Jurský park: Zánik ríše. Zaradenie do komornejšieho projektu zvládol na jednotku a ako Herbovi mu uveríte, že do dánskeho väzenia naozaj mieri.

Adrian Shergold

Filmy Adriana Shergolda patria všeobecne medzi mimoriadne kvalitné kúsky. Ako režisér sa však bráni spolupráci na projektoch s obrovskými filmovými štúdiami, a tak jeho tvorbu musíte väčšinou hľadať v čisto televíznych projektoch. Shergold tvrdí, že by mu práca pre Hollywood neprinášala radosť, pretože by kvôli producentským zásahom prišiel o tvorivú slobodu. 

Zaujímavosť

Aj keď ide o rozpočtovo skromnejší film, režisér trval na obsadení známych hercov. V nenápadnej britskej komédii tak uvidíte tváre z Pirátov z Karibiku (Steve Speirs), Kráľovskej aféry (Thomas Gabrielsson) či Hry o tróny (Joel Fry).

Do Dánska 

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Adrian Shergold

Scénár Jeff Murphy

Obsadenie Rafe Spall, Joel Fry, Thomas W. Gabrielsson, Steve Speirs, Tim Woodward…

Dĺžka 91 min.

Cinemax piatok 21. 5. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC