Film / seriál

Partizán

Vincent Cassel s cigaretou

Jedenásťročný Alexander žije so svojou matkou Susannou na kraji polorozpadnutého mesta v komunite, ktorú vedie Gregori. Ten zachraňuje zbité ženy a týrané deti a privádza ich práve sem, do svojej súkromnej enklávy, aby tu žili slobodne a bez strachu.

Nielen z vďačnosti sa zachránení snažia prehliadať fakt, že je Gregori jediným mužom v celej skupine a že deti učí okrem pestovania zeleniny, chovu dobytka a ďalších prác aj zabíjať, aby ich potom mohol posielať na nebezpečné misie po meste. Gregori má u všetkých obyvateľov autoritu, ktorú si udržiava aj vďaka nastaveným pravidlám. A práve tie začína Alexander, predtým Gregoriho verný nasledovník a obdivovateľ, spochybňovať a uvažuje o zmysle života v tomto spoločenstve. Rebelujúci a samostatne premýšľajúci chlapec a jeho neochota rešpektovať pravidlá ohrozuje nielen Gregoriho ego, ale aj budúcnosť samotnej enklávy. Paradoxné na celej situácii je, že Gregori zachránil Alexandrovi život a donedávna ho považoval za svojho syna.
Thriller Partizán má na svedomí ešte len tridsaťročný austrálsky režisér Ariel Kleiman (Hlbšie než včera), ktorý sa inšpiroval článkom o detských zabijakoch v Kolumbii a film berie ako variáciu na príbeh o Potkaniarovi. Podľa neho totiž Gregori rovnako ako tajomný samotár z príbehu hypnotizuje, len v tomto prípade nie píšťalkou, ale svojimi ústami. Obsadenie bolo vzhľadom ku Gregoriho vodcovskej postave kľúčové, a tak režisér siahol, nie celkom prekvapivo, po charizmatickom francúzskom hercovi Vincentovi Casselovi a takto opísal ich spoluprácu: „Celkom som sa bál, pretože Vincent pracoval s niektorými z mojich obľúbených režisérov, takže latka bola nasadená vysoko. Aby som povedal pravdu, fakt, že herec jeho kalibru videl v tomto filme zmysel, mi dodal veľkú odvahu. Vincent sa do úlohy a do filmu veľmi ponoril. Naozaj mňa a celý proces veľmi podporil.“ Casselovi smelo sekunduje Jeremy Chabriel v úlohe Alexandra, ďalšie úlohy stvárnili Florence Mezzara, Nigel Barber či Timothy Styles. 
Kým Alexander a Gregori nebezpečne balansujú na ostrí noža, ostatní obyvatelia pozorujú ich spor s obavami a vidinou eskalujúceho násilia, a tak sa dovtedy súdržná komunita pomaly rozpadá. Tempo filmu je pomalé, atmosféra pochmúrna, nielen kvôli očakávanému súboju medzi oboma „rivalmi“, ale aj kulisám chudobného veľkomesta s polorozpadnutými panelákmi. Komorná dráma vsádza na dôkladnú kameru, ktorú ocenila aj porota na filmovom festivale Sundance a udelila za ňu kameramanovi Germainovi McMickingovi cenu. Na filme je ale najlepšie to, že divák po celý čas filmu nevie, či sa Gregoriho prchkosť dostane na povrch a či konflikt medzi ním a Alexandrom vypukne, a ak áno, tak akú bude mať podobu.

Charizmatický Vincent Cassel

Čierna labuť

Vincent Cassel si v tomto psychologickom thrilleri zahral umeleckého šéfa baletu, ktorý nacvičuje so svojím súborom novú premiéru sezóny Labutie jazero a rozhodne sa existujúcu hlavnú hviezdu vymeniť za novú tvár Ninu (Natalie Portman). Lenže keď do súboru príde nová tanečnica Lily (Mila Kunis), tak na neho zapôsobí svojou zmyselnosťou. Lily sa okamžite stáva pre Ninu konkurenciou a obe pomaly podliehajú vzájomnej rivalite. 

Verejný nepriateľ č. 1

Najväčší francúzsky gangster všetkých čias sa volá Jacques Mesrine. Vo svojej krajine bol známejší než herecké celebrity, ženy ho zbožňovali a muži obdivovali, pre štát bol ale nepriateľom číslo jeden. Jeho život bol v znamení milostných románikov, neuveriteľných dobrodružstiev, útekov z väzení aj zmien podôb – tvár si menil pomocou plastických operácií aj masiek. Za stvárnenie kriminálnika s prezývkou „muž tisícich tvárí“ získal Cassel v roku 2009 cenu César. 

Purpurové rieky

Parížsky komisár v podaní Jeana Reno a Vincent Cassel ako miestny policajt pátrajú po vrahovi beštiálne zavraždeného muža, ktorý je nájdený v malom mestečku v údolí francúzskych Álp. Ako sú postupne objavované ďalšie telá, vyšetrovatelia začnú pracovať s myšlienkou, že zločiny spája temná minulosť obyvateľov a svoju pozornosť zamerajú na miestnu vplyvnú univerzitu. Lenže vraždiaci maniak sa rozhodne nemieni nechať chytiť, a tak sa obaja muži ocitajú v ohrození života.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Partizán

Film / seriál
Hodnotenie FDB 56 %
Foto Cinemax

Réžia Ariel Kleiman

Scénár Ariel Kleiman, Sarah Cyngler

Obsadenie Vincent Cassel, Jeremy Chabriel, Anastasia Prystay, Florence Mezzara, Samuel Eydlish, Sosina Wogayehu, Wietse Cocu

Dĺžka 98 min.

Cinemax sobota 15. 10. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC