Film / seriál

Paríž, šantán a romantika

Paríž, šantán a romantika
Skylink Live TV

Sledujte na HBO2 na Skylink Live TV Sledovať

Hovorí sa, že láska aj hory prenáša. Áno, je krásna, omamná, intenzívna, ale všetko zachrániť nedokáže...

Píše sa rok 1900 a parížsky Montmartre je domovom pre umelcov každého razenia. Pre niekoho to bola hriešna, zakázaná štvrť, pre iných vysnívaný, slobodný raj. Mladý spisovateľ tu píše svoju prvú knihu a dúfa, že konečne nájde, čo hľadá. Keď sa sem pred rokom prisťahoval, našiel všetko, po čom vždy túžil, našiel JU! Bola krásna a nespútaná. Bola diamantom medzi kurtizánami v Moulin Rouge. A prečo? O tom je tento príbeh – o nesmiernej láske i bolestnej tragédii.

Toto je príbeh o láske

Moulin Rouge nie je film o Montmartre a Paríži, je to fantázia o Montmartre a Paríži. Všetko je tu veľkolepé. Emócie, tanečné a hudobné čísla, kulisy i život sám. Asi tak nejako vyzeralo a vyzerá povestné mesto lásky v snoch jej budúcich návštevníkov. Všetko je nové, intenzívne, vzrušujúce a ani v najmenšom by vás nenapadlo, že sa tu môže odohrať nejaká tragédia. Celý film tak skôr pripomína horúčkovité sny, ktoré sa pohrávajú s vašou fantáziou. A práve táto intenzívnosť je absolútne odzbrojujúca.

Čo na tom, že sa v Paríži nenatáčal. Čo na tom, že je film plný špeciálnych efektov. Čo na tom, že sa miestami ocitáte skôr na divadelnom predstavení. Všetko je jedno. Chcete len sledovať vášnivý príbeh o láske, ktorú nedokážu zhatiť ani tie najľstivejšie intrigy. Až jedine smrť dokáže fascinujúce kolesá pozlátka, lesku a nikdy nekončiacej zábavy zastaviť. K výslednej emócii ešte vrchovatou mierou prispieva neuveriteľný strih a kamera. Jednotlivé scény aj uhol pohľadu sa menia tak divoko, div sa vám z toho netočí hlava. A tá by sa vlastne v Moulin Rouge točiť mala. Hlavne zo Satine (Nicole Kidman), ktorá šantánu dominuje a do ktorej sa Christian (Ewan McGregor) úplne bezhlavo zamiluje.

Opera ako film, film ako opera

Film režíroval Baz Luhrmann, Austrálčan, ktorý má práve s operou bohaté skúsenosti. Moulin Rouge by v podstate mala byť akási operná melodráma z konca 19. storočia, ktorá má však punc hollywoodskeho veľkolepého muzikálu z päťdesiatych rokov. Zároveň obratne pracuje so skratkou a obraznosťou hudobných klipov. Myslíte, že je nemožné toto všetko skĺbiť do jedného zmysluplného filmu? Hoci to vyzerá neuveriteľne, tak to možné je. Niekedy môžu filmy podobného razenia pôsobiť na divákov nervózne, ale v prípade Luhrmanna to tak nie je. Všetka tá vášeň, priamosť postáv, všetky tie veľkolepé scény dávajú dohromady niečo také neuveriteľné, že sa na to proste musíte pozerať.

A tak herci nepredstavujú v pravom slova zmysle svoje postavy, ale skôr ich vnútro a emócie. Hoci je Kidman okúzľujúca, skôr než ju si na jej mieste predstavia ženy samé seba, rovnako žiaduce, rovnako opojené láskou a túžiace byť bezvýhradne milované. McGregor tiež hrá skôr len v gestách a všetky emócie mu doslova prýštia z očí. Inak je to proste len nesmelý zamilovaný mladík ako ktorýkoľvek iný.

Moulin Rouge je jedno veľké filmové predstavenie, ktoré vás uhranie svojou energiou, známymi piesňami a melódiami aj hereckými a speváckymi výkonmi hlavných predstaviteľov. Len o kamienok viac lesku, len o jednu slzu navyše a bol by z toho gýč. Takto je to však veľkolepá show.

Moulin Rouge

Film / seriál
Hodnotenie FDB 79,5 % Hodnotenie redakce
Foto HBO2

Réžia Baz Luhrmann

Scénár Baz Luhrmann, Craig Pearce

Obsadenie Nicole Kidman, Ewan McGregor, John Leguizamo, Jim Broadbent, Richard Roxburgh, Garry McDonald, Jacek Koman

Dĺžka 128 min.

Rok 2001

HBO2 nedeľa 8. 12. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC