Film / seriál

Gia – pád na dno

Gia – pád na dno

Nablýskaný svet modelingu je pre mladé dievčatá veľmi lákavý. Nie každá má však dosť síl na to, odolať najrôznejším lákadlám, ku ktorým patria aj drogy.

Gia je krásne mladé dievča, ktoré sa chce presadiť v móde, chce sa objavovať na obálkach prestížnych časopisov a rovnako tak túži po možnosti predvádzať pre módne návrhárske špičky. Nie je to síce jednoduché, ale svoje sny si čoskoro splní. Lenže strmý vzostup často znamená tiež rýchly a bolestný pád. Reálny životný príbeh obdivovanej i nenávidenej supermodelky Giy Marie Curangi stojí za pozornosť.

Gia (Angelina Jolie) prichádza do New Yorku plná očakávaní, čo jej tento nový svet prinesie. Samozrejme že sa ako punkerka a mladá rebelka tvári stále otrávene (za taký dokonale znudený výraz mala Jolie dostať Oscara), ale vo vnútri je rovnaká ako všetky ostatné dievčatá. Túži po láske, chce si splniť svoje sny a všetkým dokázať, že naozaj za niečo stojí. V modelingu to vďaka svojej kráse nemá až také ťažké, veľmi rýchlo si prešľapáva cestičku k vrcholu. V láske už je všetko komplikovanejšie. Síce sa snaží prijať samu seba, ale ani v New Yorku v 80. rokoch stále nebolo len tak, priznať odlišnú orientáciu. Na chvíľu sa zdá, že má všetko. Je úspešná, návrhári ju zbožňujú, pracovné ponuky sa len hrnú, a navyše prežíva veľmi vášnivý vzťah s vizážistkou Lindou (Elizabeth Mitchell). Jedinou chmárou na modrej oblohe sú drogy, ktoré Gia nezvládne a o všetko príde. Aj sama o seba.

Poviete si – ďalší film o hviezdičke, ktorá neuniesla váhu slávy, a tak sa z nej stala zavisláčka. Iste, v podstate máte pravdu, lenže tento životopisný film má Angelinu Jolie. Za jej peknou tváričkou, ako dnes už všetci vedia, sa skrýva oveľa viac. Je to nielen inteligentná žena, ale aj veľmi talentovaná herečka. Predovšetkým v druhej polovici filmu mala možnosť ukázať, ako veľmi je dobrá. Z Giynho prepadu na dno vyťažila všetko. Z nádhernej ženy sa premenila na absolútnu trosku, ktorá nielen že prichádza o peniaze a popularitu, ale prichádza aj o domov a všetku sebaúctu.

Michael Cristofer ako režisér aj spoluscenárista mohol ubrať v dôraze na erotické scény. Mať vo filme krásne herečky a nevyužiť to, to by bol určite hriech, ale niekedy je práca s náznakmi a nedorieknutie oveľa viac ako pomerne otvorené „hanbaté“ scény. Pánom sa asi budú pozdávať, nesmie sa však zabúdať na to, že Gia nie je príbehom lesbickej lásky, ale filmom o mladej žene, ktorá si išla za svojimi snami a za ich splnenie tvrdo zaplatila.

Gia

Film / seriál
Hodnotenie FDB 80,9 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Michael Cristofer

Scénár Michael Cristofer, Jay McInerney

Obsadenie Angelina Jolie, Elizabeth Mitchell, Eric Michael Cole, Mila Kunis, Kylie Travis, Louis Giambalvo, John Considine

Dĺžka 117 min.

Rok 1998

Cinemax pondelok 31. 7. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC