Film / seriál

Nixon

Nixon
Skylink Live TV

Sledujte na HBO2 na Skylink Live TV Sledovať

Americkí prezidenti boli vždy niečo ako celebrity. Ľudia sa zaujímali nielen o ich politickú kariéru, ale vlastne o všetko, čo súviselo s ich životom.

K jedným z najvýraznejších osobností zastupujúcich tento úrad patril v 20. storočí v poradí už tridsiaty siedmy prezident – Richard Milhous Nixon. Na svojej politickej kariére začal pracovať hneď po doštudovaní a roky sa hrial na výslní úspechu, čo možno nakoniec zavinilo jeho pád. O afére Watergate ste určite počuli... Životopisný film však sleduje Nixona už od jeho detských rokov a dotvára tak portrét kontroverzného politika o ľudský rozmer. V hlavnej úlohe tu exceluje skvelý Anthony Hopkins.

Muž dvoch tvárí

Nixon v poňatí režiséra a scenáristu Olivera Stonea prináša obraz muža, ktorý vynikal svojou inteligenciou, ale ktorý bol tiež veľmi tajomný a ktorého doslova pohltil Biely dom. Navyše ho neustále prenasledujú duchovia minulosti. V tejto súvislosti nemožno nevidieť isté odkazy na nestarnúce drámy ako Hamlet, Macbeth a Kráľ Lear... Film však nemá byť ani v najmenšom Nixonovou obhajobou, naopak Stone priznáva otvorene, že prezident bol za svoje činy zodpovedný. Skôr sa ho snaží ukázať ako muža, ktorý si aj napriek všetkým svojim kontroverzným politickým rozhodnutiam zaslúži náš súcit i pochopenie.

Kujme pikle, pikle kujme

Svojou atmosférou pripomína tento film legendárneho Občana Kanea (1941), keďže Stone tiež využíva rôzne prestrihy, záznamy z tlače či rozhlasu, ale na rozdiel od Wellesa nepracuje s postavou fiktívnou, ale reálnou. Aj keď, čo sa týka slávnej osemnásťminútovej medzery na páske nahranej priamo v Bielom dome, Stone využíva priestor pre špekulácie. Čo v týchto osudných minútach zaznelo? Naozaj sa to týkalo smrti J. F. Kennedyho? Bol Nixon zapletený do ešte väčšieho sprisahania, než neskôr vyplynulo na povrch?

Stone navyše využíva túto „medzeru“ ako symbol – Nixon v detstve prišiel o dvoch bratov, takže si po celý život v sebe niesol svoju vlastnú medzeru, svoju vlastnú bolesť, svojich osemnásť minút...

Skvelé obsadenie

Samozrejme sa stretnete s ďalšími kľúčovými osobnosťami aféry Watergate, ktoré hrajú ďalšie herecká esá. Za všetky môžeme menovať napríklad Eda Harrisa, ktorý si zahral úlohu E. Howarda Hunta, jedného z obvinených v rámci aféry a zároveň bývalého agenta CIA. Nixonovu manželku si zahrala Joan Allen a ako už to tak býva, nielen v Bielom dome, ale aj v celom filme tvorí akýsi pevný stredobod, vďaka ktorému svet drží pohromade. Manželka bola Nixonovi obrovskou oporou a Allen jej svojou rolou vzdala akýsi tichý hold.

V titulnej úlohe sa predstaví Anthony Hopkins, ktorý však vôbec nevyzerá ako Nixon. Obrovskú podobu ale môžete hľadať v jeho gestikulácii a v pohyboch. Aj keď je v prípade životopisných filmov zvykom hľadať hercov vizuálne podobných, v tomto prípade je dobre, že sa tak nestalo. Hopkins totiž podáva taký skvelý herecký výkon, že vám „reálny“ Nixon chýbať nebude. Nevytvára len bábkarsky obraz niekoho, ale stáva sa skutočnou osobou, mužom, ktorý mal príliš vysoké ciele, a o to z väčšej výšky potom padol na dno.

Zaujímavosť

Film bol dokončený približne v čase smrti Richarda Nixona v roku 1994. Zábery z pohrebu spolu s rečou rozprávača na konci boli pridané niekoľko mesiacov pred vydaním filmu.

Nixon

Film / seriál
Hodnotenie FDB 78 % Hodnotenie redakce
Foto HBO2

Réžia Oliver Stone

Scénár Stephen J. Rivele, Christopher Wilkinson, Oliver Stone

Obsadenie Anthony Hopkins, Joan Allen, James Woods, J. T. Walsh, Powers Boothe, Ed Harris, Paul Sorvino

Dĺžka 190 min.

Rok 1995

HBO2 nedeľa 26. 5. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC