Film / seriál

Najlepší film o najhoršom filme

Najlepší film o najhoršom filme
Skylink Live TV

Sledujte na HBO2 na Skylink Live TV Sledovať

Neverte iným ako päťhviezdičkovým recenziám. Tento film je zážitok. Aj film, o ktorom tento film je, je zážitok. Je to jedna z tých kultúrnych kuriozít, nad ktorými sa ešte dlho po ich vzniku krúti hlavou so slovami: „ako sa toto mohlo vôbec stať?“

Začalo to takto: v roku 2003 na svet prišiel film The Room. Režíroval ho istý asi Tommy Wiseau, asi skoro päťdesiatročný muž pôvodom asi z Poľska. Tie asi sú tam preto, že o tomto pánovi nikto nič nevie, okrem toho, čo o sebe tento muž tvrdí. Lenže aj to sa mení zo dňa na deň. Momentálne je vraj pôvodom z Ameriky, napriek jeho silnému východoeurópskemu prízvuku. Tak teda tento asi Tommy Wiseau natočil film The Room, ktorý bol vzápätí označený za najhorší film všetkých čias. Nemám prosím pekne na mysli subjektívne názory – v prípade The Room nemusíte byť filmový fajnšmeker alebo znalec, aby ste pri projekcii chápali, že to nie je dobré. Lenže namiesto toho, aby tento film upadol do zabudnutia, sa počas niekoľkých rokov pomaly stáva fenoménom.

Komédia o najhoršom filme všetkých čias, z ktorého sa stal fenomén

Najskôr si ho ľudia posielali po internete ako kuriozitu, potom sa dostal na malé festivaly, nikto ho síce neberie vážne a všetci si z neho robia srandu, ale podobne ako videoklip Friday Rebeccy Black, sa práve pre svoju nekvalitu stáva slávnym. Wiseau si ale stojí za tým, že natočil fantastický film, ktorý je len nepochopený. Keď pri prvej projekcii zisťuje, že sa jeho dráme ľudia smejú, na tlačovej konferencii po filme nehanebne tvrdí, že film je komédia a pobaviť bol od začiatku jeho zámer.

Preskočme ešte o pár rokov dopredu, keď sa o filme dozvedel hollywoodsky režisér a herec James Franco a rozhodol sa, že príbeh vzniku niečoho tak strašného musí zvečniť. A tak vzniká film Disaster Artist, ktorý mapuje, ako sa stalo, že film The Room kedy uzrel svetlo sveta. Je to teda svojím spôsobom hraný film o filme, pocta najhoršiemu režisérovi všetkých čias. James Franco Disaster Artist režíroval aj si v ňom zahral samotného režiséra Tommyho Wiseaua. Druhá najväčšia rola hviezdy filmu The Room pripadla Francovmu bratovi Daveovi. No a keďže v tomto prípade je film v dobrých rukách, vzniká veľmi dobrý film o veľmi zlom filme.

Produkcie filmu Disaster Artist sa zúčastnil aj samotný Tommy Wiseau. Spolupráca musela byť unikátna – on sám si uvedomuje, že film The Room je zlý, aj keď to neprizná. Rovnako tak James Franco a ostatní tvorcovia nikomu neklamú a otvorene točia film o najhoršom filme všetkých čias. Wiseauovi je tak nastavované zrkadlo, ktoré on sám ale s eleganciou sebe vlastnou ignoruje. Z článkov v tlači to vyzerá, že si Wiseau jednoducho užíval svojich pätnásť minút slávy na ozajstnom výslní vedľa áčkových hollywoodskych hviezd. Aspoň na chvíľu sa mu tak dostalo pozornosti, ktorú si podľa seba zasluhuje.
Tommy Wiseau je na tom podobne ako v roku 2003, kedy stvoril ikonu. Stále tvrdí, že je o dvadsať či tridsať rokov mladší, než podľa vzhľadu je, stále nikto netuší, koľko má peňazí, či kde ich vzal, stále nosí svoje čierne okuliare, skrátka, jeho život je tak opradený tajomstvom, ako bol pred šestnástimi rokmi. Bez zmeny zostal aj jeho produkčný apetít. Stále nakrúca filmy, ktoré v mnohých prípadoch nedostanú možnosť verejnej distribúcie a rok 2019 poctil svojou ďalšou režisérskou perlou Big Shark. Či naplní svoju povesť a urobí ďalší skvelý zlý film, na to si budeme musieť počkať. Rovnako ako v prípade The Room sa však dá s istotou povedať, že to bude niečo.

James Franco

Tohto pána poznáte zrejme ako herca. Filmy ako 127 hodín alebo Apokalypsa v Hollywoode, patrí medzi dôvody, prečo je tvár Jamesa Franca v západnom svete jednoducho rozpoznateľná. Čo sa  však vie menej je to, že pán Franco je dosť aktívny aj za kamerou a jeho filmy stojí za to vidieť.

Zaujímavosti

Vo filme je niekoľkokrát spomenutý herec James Dean, a to z úst Jamesa Franca, ktorý Deana hral vo filme James Dean z roku 2001. Ako za tento, tak aj za Disaster Artist Franco získal Zlatý glóbus.

Tommy Wiseau tvrdil, že ho môžu dôveryhodne stvárniť len James Franco alebo Johnny Depp. Franco bol nakoniec ten, ktorý sa úlohy ujal, pretože film aj režíroval.

Pozrite si aj

The Room

Keď už uvidíte film o filme, nemôžete nevidieť aj najhorší film všetkých čias, ktorý Disaster Artist inšpiroval. Je to silný zážitok. Choďte do toho s otvorenou mysľou.

127 hodín

…a aby ste si potom spravili chuť, pozrite si Jamesa Franca vo filme 127 hodín, ktorý režíroval sám Danny Boyle. Je to rovnako silný zážitok ako The Room, tentoraz ale z iných dôvodov. Dej rozpráva o mužovi, ktorý uviazne v púšti a aby sa oslobodil, musí si vreckovým nožíkom odrezať ruku.

Disaster Artist

Film / seriál
Hodnotenie FDB 66,3 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz

Réžia James Franco

Scénár Scott Neustadter, Michael H. Weber

Obsadenie James Franco, Dave Franco, Seth Rogen, Alison Brie, Ari Graynor, Jacki Weaver, Josh Hutcherson

Dĺžka 98 min.

Rok 2017

HBO2 štvrtok 5. 12. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC