Film / seriál

Na bode mrazu

Fínsky seriál V tieni tajných služieb 

Druhá polovica 20. storočia mala začať ako obdobie spamätávania sa z vojny, a hlavne ako obdobie prosperity a mieru. Nie všade to tak ale bolo.

Keď sa svet rozdelil na západný a východný blok, rozhorela sa tzv. studená vojna. Spojené štáty a Sovietsky zväz sa predháňali, kto bude mať v moci nad svetom navrch. Okrem krajín, ktoré boli jasne priradené na konkrétne strany (Československo k Sovietom, Západné Nemecko k Američanom) existovali aj krajiny, ktoré boli neutrálne, aspoň zdanlivo. Ako to v skutočnosti s onou neutralitou bolo sa snaží ukázať aj fínska seriálová novinka V tieni tajných služieb. 

Všadeprítomní agenti

Dej seriálu sa tak vracia do 50. rokov minulého storočia, kedy sa vo Fínsku o moc doslova preťahovali Američania so Sovietmi. Fínsko vďaka svojej polohe, kedy susedilo priamo so Sovietskym zväzom, predstavovalo zásadný strategický bod. V Helsinkách sa to preto tajnými agentmi len hemžilo a ohľady na obyčajných Fínov nikto príliš nebral. Fíni sa však nehodlali zmieriť s tým, že by sa z nich mali stať len mocenské bábky, a tak sa pustili do boja o svoju krajinu. Desaťdielny seriál sleduje osudy nielen tajných agentov, ale aj Fínov, ktorí sa postavili „na zadné“.

Fínsko je brána medzi Východom a Západom

V tieni tajných služieb vzišlo čisto z fínskej produkcie a na seriáli je táto severská kinematografická linka tiež veľmi viditeľná. Všeobecne fínske filmy sledujú skôr nadšenci, než že by boli známe širokej verejnosti, tento seriál však možno mnohé zmení. Seriál pozbieral niekoľko cien už na domácej pôde. V tomto roku bol nominovaný na tamojšiu televíznu cenu Golden Venla, a to ako za režisérsky výkon dvojice Antti-Jussi Annila a Alli Haapasalo, tak za hlavnú ženskú úlohu excelentnej herečky Emmi Parviainen.

Seriál nie je žiadny hraný dokument, je to plnohodnotný špionážny thriller, ktorý zachytáva ako drsnú povojnovú realitu, tak aj život vtedajšej smotánky a politických špičiek, ktoré sa snažili dostať k moci. Jednu z dejových liniek preto tvoria prezidentské voľby, ktoré sa stali v 50. rokoch vo Fínsku určujúcou záležitosťou. Víťazný kandidát totiž mohol výrazne prikloniť krajinu buď na Západ, alebo na Východ, alebo tiež udržať fínsku neutralitu…

Aj keď vám mená hercov nebudú nič hovoriť, verte, že V tieni tajných služieb predstavuje vynikajúci seriál nielen čo sa obsadenia, atmosféry, dobovej výpravy týka, ale aj scenára, kamery a hlavne réžie. Nie je podstatné, či všetko do bodky zodpovedá vtedajším udalostiam, ale či všetkému, čo uvidíte uveríte. Ak áno, bude vás mraziť, čo všetko bolo počas studenej vojny vo Fínsku v stávke.

V tieni tajných služieb predstavuje typicky seversky temný seriál, ktorý poodhaľuje dianie počas studenej vojny vo Fínsku. Viac než o historickú sondu ide o vynikajúci thriller.


Emmi Parviainen 

Fínska herečka Emmi Parviainen patrí k domácim hereckým hviezdam. Študovala v Helsinkách, odkiaľ tiež pochádza. Okrem toho, že natáča seriály aj celovečerné filmy, patrí vo Fínsku k oceňovaným činoherným herečkám. Prvýkrát sa na plátnach kín objavila v roku 1994 vo filme Esa ja Vesa. K jej najznámejším filmom patrí Egyptská princezná (2013), ale objavila sa aj v historickej dráme Nekonečná cesta (2017).

Zaujímavosť

V seriáli je spomínaný Urho Kaleva Kekkonen, najdlhšie slúžiaci prezident vo Fínsku. Dodnes patrí k významným osobnostiam fínskej histórie.

Pozrite si aj

Kauza CIA 

Ako vyzerala kariéra u CIA na prelome minulého storočia? Životopisný film o Edwardovi Wilsonovi (Matt Damon), zakladateľovi jednej z najznámejších spravodajských agentúr, sleduje jeho kariérny rast, ale aj problémy v osobnom živote. Byť dobrým agentom totiž neznamená byť aj dobrým manželom.

Tri dni kondora 

Joe Turner (Robert Redford) sa v CIA živí čítaním kníh, v ktorých hľadá úniky informácií či nové nápady. Nie je to žiadny akčný hrdina, lenže keď jedného dňa po príchode do práce nájde všetkých mŕtvych, obráti sa mu život hore nohami. Robert Redford si tak zahral predchodcu agenta Jasona Bournea.

V tieni tajných služieb 

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Epic Drama

Réžia Antti-Jussi Annila, Alli Haapasalo

Scénár Katri Manninen, Kirsti Manninen

Obsadenie Emmi Parviainen, Hannu-Pekka Björkman, Olavi Uusivirta, Katja Küttner…

Dĺžka 10 × 43–45 min.

Epic Drama HD štvrtok 27. 8. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC