Film / seriál

Marťania útočia

Marťania útočia

Románové klasiky sú proste románové klasiky a adaptovať ich do filmovej podoby je vždy oriešok.

A ten sa podarilo aj nepodarilo rozlúsknuť v televíznej minisérii Vojna svetov. Trojdielny výpravný seriál sa pritom drží Wellsovej knihy pomerne presne, takže nebudem spoilovať, keď prezradím dej. Do Anglicka neďaleko Londýna dopadne záhadný predmet. Najskôr ho vedci považujú za meteorit, ale čoskoro zistia, že je to podivná kapsula, ktorú používajú na prepravu mimozemšťania. Mladý vedec George (Rafe Spall) si okamžite dá všetko dokopy s podivnými erupciami, ktoré nedávno pozoroval na Marse. Je to jasné, Marťania sú v Anglicku!

Miniséria Vojna svetov je ambiciózny televízny projekt, ktorý adaptuje ikonický román

Začína sa napínavý boj s civilizáciou, ktorá je na takej technickej úrovni, o ktorej si ľudia môžu nechať snívať. Obrovské stroje ničia celé armádne pluky a vyzerá to tak, že Anglicko, ak nie rovno celé ľudstvo, sú stratené. A ešte nesmiem zabudnúť, že toto sci-fi sa neodohráva dnes ani v blízkej budúcnosti, ale v minulosti, v Anglicku Sherlocka Holmesa, teda bez moderných technických vymožeností. Bez možnosti sledovať pohyb Marťanov, bez možnosti okamžite zavolať svojim blízkym mobilným telefónom. Zachovanie tohto už minulého času robí príbeh ešte napínavejším. A samozrejme v ňom nesmie chýbať láska. George totiž nechce zachrániť len sám seba, ale aj Amy (Eleanor Tomlinson), ktorú miluje, aj keď ich vzťah nie je spoločensky úplne najlepšie prijímaný. Je jasné, že točiť niečo, čo skončí totálnou katastrofou, by diváci pravdepodobne príliš neocenili, takže tušíte, ako asi všetko dopadne…

Nie je adaptácia ako adaptácia

Aj keď je Vojna svetov robená s ambíciou natočiť niečo veľké, dobré, čo fanúšikovia románu ocenia, bohužiaľ, na sto percent sa to tvorcom nepodarilo. Napríklad je tu až nezdravo akcentovaný vzťah hlavných hrdinov, ktorý je z nešpecifikovaných príčin „spoločensky neprijateľný“. A potom je tu samotné technické spracovanie. BBC dnes dokáže produkovať veľmi kvalitné filmy, ale stále je to televízia, takže finančné prostriedky môžu byť trošku limitujúce. A bohužiaľ tiež sú a je to vidieť. Možno je ale problém len v tom, že som už natoľko rozmaznaný divák, že chcem stále viac a viac a rozladí ma každý nepatrný nedokonalý detail.

Čo je však treba oceniť, sú výprava a hudba. Štylizácia je tu dokonalá, kostýmami počínajúc a výberom lokácií končiac. Aj keď nájsť v Londýne malebné, alebo naopak desivé uličky ako z viktoriánskej doby, nie je až taký problém. A nakoniec hudba, ktorá všetko zachraňuje a vytvára skvelú atmosféru. Miestami vám bude behať mráz po chrbte nie z toho, čo vidíte, ale čo počujete. Vždy si televízni či filmoví tvorcovia proste niečo pridajú, niečo uberú, niečo úplne vynechajú, aby príbeh mohli prerozprávať v rozumnej stopáži. Za ocenenie tak nakoniec stojí ona odvaha, s ktorou chceli verne zachovať Wellsov románový svet.

Vojna svetov je ambicióznym televíznym projektom adaptovať ikonický román, čo nikdy nedopadne tak, že sa tvorcovia zavďačia všetkým. Mne sa, musím priznať, zavďačili a minisériu si ako fanúšik klasického sci-fi užívam.

Eleanor Tomlinson

Vo Vojne svetov dostala veľkú príležitosť mladá britská herečka Eleanor Tomlinson. Pochádza z umeleckej rodiny, ale k hraniu sa dostala až v štrnástich rokoch. Zrejme to bola láska na prvý pohľad, pretože potom už len cielene pracovala na svojej kariére. Najvýraznejšími filmami, v ktorých sa zatiaľ objavila, sú Alica v krajine zázrakov (2010) alebo S láskou Vincent (2017).

Zaujímavosť

Hoci bol Wells anglický spisovateľ, seriál je prvou britskou televíznou adaptáciou jeho slávneho románu.

Pozrite si aj

Doctor Who

Legendárny britský seriál o záhadnom doktorovi, ktorý sa usadil v Londýne a ako svoj cestovný prístroj používa telefónnu búdku, doslova uchvátil divákov. Sci-fi s povestným britským humorom, proste geniálna kombinácia.

Futurama

Ironicko-satirické sci-fi na odľahčenie nikdy nemôže škodiť. Animovaný seriál plný absurdných situácií, stretnutí i postáv zaručene pobaví všetkých milovníkov humoru a iných svetov.

Vojna svetov

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Epic Drama

Réžia Craig Viveiros

Scénár Peter Harness

Obsadenie Rafe Spall, Eleanor Tomlinson, Jonathan Aris, Freya Allan, Robert Carlyle, Rupert Graves, Craig Thomas Lambert, Harry Melling, Juliet Roar, Reid Anderson, Woody Norman…

Dĺžka 3 × 60 min.

Epic Drama HD piatok 20. 12. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC