Film / seriál

Kráľ večierkov aj ilúzií

Romantická dráma Veľký Gatsby

Adaptovať ikonické literárne diela chce vždy odvahu. Režisér Baz Luhrmann jej má očividne dosťa a tak je jeho Veľký Gatsby naozaj veľký!

Román F. S. Fitzgeralda je v Amerike veľmi dobre známy. Sám autor pomenoval celú generáciu umelcov i dobu, v ktorej tvorili. Medzivojnové roky v Spojených štátoch nazýval jazzovým vekom (nazval tak aj svoju knihu poviedok). Predovšetkým 20. roky minulého storočia boli podľa Fitzgeralda v podstate jedným veľkým žúrom, kde tiekol alkohol prúdom, predovšetkým mladí sa oveľa viac odväzovali a ku všetkému vždy hral jazz. Stelesnením tohto pozlátka sa potom stala postava tajomného Gatsbyho. Lenže každé predstavenie raz musí skončiť.

Večierky podľa Luhrmanna

Počas filmu sa toho stane pomerne veľa. Stredobodom všetkého diania, dobrého i zlého, je vždy Gatsby (Leonardo DiCaprio), boháč, o ktorom takmer nikto nič nevie, ale všetci k nemu chodia na večierky a sú presvedčení, že ho svojím spôsobom poznajú. Nejaký čas sa Gatsbymu darí skrývať za masku zámožného a opulentného hostiteľa, lenže potom spadne klietka. Z nonšalantného gentlemana sa stáva nervózny a trochu popudlivý muž, ktorý sa musí vyrovnať s totálnym životným krachom. A k tomu si samozrejme musíte pripočítať rôzne milostné pletky, nenaplnenú lásku, tragickú nehodu, rôzne podvody a nešťastné páry. Veľký Gatsby je vskutku veľkolepý román, ktorý však karnevalovou veselosťou len zakrýva nepeknú pravdu.

Luhrmannovi sa tak ponúkal celý rad možností, ako Gatsbyho spracovať. Siahol po tej sebe najvlastnejšej – po vizuálnej a efektnej opulentnosti. Možno si vybavíte iné jeho filmy s fantastickou výpravou, kamerou doslova lietajúcou priestorom a efektmi cieliacimi hlavne na emócie. Inak to nie je ani v prípade tohto filmu.
Veľký Gatsby predstavuje opulentný filmový ohňostroj.je zábavný, fascinujúci, ale je tiež nesmierne znepokojivý aj temný

Jasným kráľom filmu je DiCaprio, ktorý Gatsbyho úplne chápe. Dokáže byť očarujúci, tajomný a zadívať sa do kamery takým spôsobom, že sa vám až podlomia kolená (a to i pánom). Keď sa Gatsbyho svet rozpadá, jeho premena v zúfalého a rozzúreného chlapíka je úplne presná. DiCaprio z organizátora večierkov urobil postavu z mäsa a kostí. Všetky efekty, ktoré celý tento veľkovýpravný kaleidoskop sprevádzajú, vlastne ani nie sú potrebné, sú to naozaj len a len efekty. S podobnou ľahkosťou sa svojej postavy rozprávača celého príbehu Nicka Carrawaya zhostil aj Tobey Maguire, o ktorého hereckých kvalitách tiež nie je ani v najmenšom pochýb. 

Veľký Gatsby sa proste nedá charakterizovať inak než ako veľkolepý filmový ohňostroj.

Poznať románovú predlohu Veľkého Gatsbyho nemusíte. Film presne vystihuje, čo má. Je zábavný, je fascinujúci, ale je tiež nesmierne znepokojivý aj temný.

Leonardo DiCaprio

Leonarda DiCapria snáď nie je ani potrebné predstavovať. Svoju super hviezdnu kariéru „naštartoval“ Titanicom (1997), ale na filmovom plátne sa objavoval od roku 1990. Je známy svojou dôslednou voľbou úloh, ktorá sa mu väčšinou vypláca, aj keď nie všetky filmy boli trháky. Za dvojrolu vo filme Muž so železnou maskou (1998) získal aj neslávne slávnu Malinu. Naopak sošku Oscara získal len nedávno za rolu v drsnej historickej dráme Revenant Zmŕtvychvstanie (2015).

Zaujímavosť

Pri Nickovom opise New Yorku v úvode filmu sú použité kolorované zábery z čiernobieleho filmu The Roaring Twenties z roku 1939.

Pozrite si aj

Moulin Rouge

Ďalší Luhrmannov film, tentoraz z Paríža roku 1900, kedy sa vo vyhlásenom kabarete Moulin Rouge odohrá tragický milostný príbeh. Tento filmový muzikál je opäť hviezdne obsadený a tiež plný vizuálnych efektov.

Podivný prípad Benjamina Buttona

Podarenej adaptácie sa dočkala aj jedna z Fitzgeraldových poviedok. V príbehu o mužovi, ktorý sa narodil ako starec a celý život vlastne len mladol, si zahrali ústrednú dvojicu Brad Pitt a Cate Blanchett.

Veľký Gatsby

Film / seriál
Hodnotenie FDB 77,3 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Baz Luhrmann

Scénár Baz Luhrmann, Craig Pearce

Obsadenie Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan, Joel Edgerton, Isla Fisher, Jason Clarke, Elizabeth Debicki

Dĺžka 143 min.

Rok 2013

Cinemax pondelok 8. 2. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC