Film / seriál

Keď sa život rúca ako mrakodrap

Keď sa život rúca ako mrakodrap
Skylink Live TV

Sledujte na HBO2 na Skylink Live TV Sledovať

Malý krok pre človeka, veľká katastrofa pre Južnú Kóreu! V horkej komédii Colossal sa žena odhodlaná začať znova musí popasovať so zistením, že jej činy majú ďalekosiahlu odozvu na druhom konci sveta.

Herečku Anne Hathaway tento scenár okamžite uchvátil. Podľa svojich slov práve hľadala umeleckú inšpiráciu. Hrala už v romantických komédiách ako Láska a iné závislosti či Vojna neviest, vyskúšala si náročné úlohy v drámach Skrotená hora, Rachel Getting Married a ďalších, nestratila sa v akčnom žánri (Dostaňte agenta Smarta!) a svoje si užila aj v dabingu (Rio, Karcoolka). Teraz potrebovala… niečo iné.

Malý nezávislý film Colossal rozhodne hneď tak niečo nepripomína. So žánrami sa pohráva ako s loptičkami na žonglovanie, a keď už si divák myslí, že už vie, o čo ide, stočí sa zase iným smerom. A to isté sa týka aj jeho postáv.

Nenápadne múdra komédia o nutnosti priznať si svoje chyby pomocou bizardných zápletiek, ako je deštrukcia Soulu obrovskou jaštericou

Začíname ako v štandardnom vzťahovom filme. Gloria je newyorská novinárka, ktorej sa život pomaly sype pod rukami. Frustráciu z toho, že sa jej v práci nedarí, prepíja na večierkoch tiahnucich sa až do rána. Keď zase raz príde domov až za svetla, jej priateľovi Timovi dôjde trpezlivosť a zbalí jej kufre. Šokovanej mladej žene neostane nič iné než sa vrátiť do rodného mestečka v Novom Anglicku, kde jej rodičia našťastie zanechali nezariadený dom. Hneď prvý deň po návrate Gloria narazí na kamaráta z detstva Oscara, z ktorého vyrástol celkom sympatický mládenec, a… Ale nie, touto cestou Colossal nepôjde. „Kolosom“ z jeho názvu je obluda veľká ako tridsaťposchodový vežiak, ktorá jednej noci z čista jasna začne demolovať juhokórejskú metropolu Soul. Gloria desivý jav sleduje rovnako ako celý svet prostredníctvom televízie a sociálnych sietí. Trvá niekoľko dní, než jej dôjde, že monštrum kopíruje jej pohyby, keď sa každé ráno vracia domov opitá z Oscarovho baru.

Je taký dejový zvrat pritiahnutý za vlasy? Možno áno, ale ako metafora rozpadnutého života a potreby začať stavať znova na pevnej pôde už vo filmoch úspešne zafungovali aj bizarnejšie motívy ako obrovská zmutovaná jašterica. Colossal sa aj napriek scéne veľkolepej deštrukcie soulských mrakodrapov pevne drží pôdorysu niekoľkých málo postáv a ich jednoducho, ale výstižne načrtnutých osudov. Gloria, Oscar a jeho kamaráti z mokrej štvrte Joel a Garth sú ľudia traumatizovaní malomestskou perspektívou, ktorí neveria, že sa im niekedy podarí preraziť do veľkého sveta. Vzdávajú sa svojich snov a niekedy kvôli tomu začnú ubližovať nielen sebe, ale aj ostatným.

Anne Hathaway v Colossale našla ďalšiu polohu svojho mnohovrstvového talentu. Jej Gloria je v jadre dobrá obyčajná dievčina, ktorá si ale stále ešte nevie rady sama so sebou a od problémov uteká ako malé dievča. Herečka je v roztrhaných džínsoch a vyťahaných svetroch skoro na nepoznanie a jej krásu prezrádzajú len obrovské oči. Proti obvyklému typu je obsadený aj komik Jason Sudeikis, známy hlavne z televíznej show Saturday Night Live alebo filmov My sme Millerovci a Šéfovia na zabitie. Oscar v jeho podaní sa mení z dobromyseľného trkvasa na zákerného hajzla.

Colossal našťastie neprináša žiadne veľké životné pravdy a sympaticky sa drží pri zemi. Ak sa to teda dá povedať o filme, v ktorom na vzdialenú sesternicu Godzilly nalietavajú vojenské vrtuľníky. A kto si z nenápadne inteligentného filmu španielskeho režiséra Nacha Vigalonda silou mocou chce vziať poučenie, dozvie sa, že keď je najhoršie, vždy človeka ešte môže rozšliapnuť gigantický robot.

Anne Hathaway

Presadila sa vďaka modernej rozprávke Denník princeznej, ale začala pokukovať po serióznejších úlohách. Prvú nomináciu na Oscara získala za postavu traumatizovaného dievčaťa v dráme Rachel Getting Married, svoje kvality predviedla aj v muzikáli Bedári alebo sci-fi Interstellar.

Zaujímavosti

Herečka Anne Hathaway film nakrúcala v druhom trimestri tehotenstva. Scenár filmu si herečku získal vďaka tomu, že jej svojou žánrovou nezaraditeľnosťou pripomínal jej obľúbený film V koži Johna Malkovicha. Anne Hathaway sa potom na Colossale podieľala aj ako koproducentka.

Pozrite si aj

Donnie Darko

Dospievajúci Donnie máva vízie obrovského plyšového králika a vie, kedy príde koniec sveta. Tiež ho skoro zabil odtrhnutý letecký motor. Fantazmagorický film odštartoval kariéru Jakea Gyllenhaala.

Goimool

Juhokórejský Soul ohrozuje obrovský zmutovaný obojživelník. V ceste mu stojí len dysfunkčná rodina outsiderov, ktorá sa snaží zachrániť unesené dievčatko.

Kolos

Film / seriál
Hodnotenie FDB 56,2 % Hodnotenie redakce
Foto HBO2

Réžia Nacho Vigalondo

Scénár Nacho Vigalondo

Obsadenie Dan Stevens, Anne Hathaway, Jason Sudeikis, Agam Darshi, Rukiya Bernard, Hannah Cheramy, Sarah Surh

Dĺžka 110 min.

Rok 2016

HBO2 sobota 3. 3. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC