Film / seriál

Hochštapler na pomilovanie

Spoveď hochštaplera Felixa Krulla – filmová adaptácia

„Spoveď hochštaplera Felixa Krulla je jedným z najlepších nemeckých filmov tohto roku,“ napísal pred dvoma rokmi Der Spiegel. V tomto prípade s ním nie je ťažké súhlasiť.

Ešte predtým, než v roku 1929 dostal Nobelovu cenu za literatúru, začal nemecký spisovateľ Thomas Mann písať prvé kapitoly románu Spoveď hochštaplera Felixa Krulla. S týmto dielom to bol ale beh na dlhú trať, a tak sa, navyše nedokončený, dostal na svetlo sveta až v roku 1954. Navzdory tomu je ukážkou Mannovho majstrovstva, jeho rozprávačského talentu a dokonalého zmyslu pre príbeh. A Mann by mohol mať radosť z toho, že už tretíkrát po jeho knihe siahli filmári. V roku 1957 si v jej prvej filmovej podobe zahral hlavnú úlohu Horst Buchholz – áno, ten, ktorého poznáme zo Siedmich statočných ako najmladšieho pištoľníka Chica, v osemdesiatych rokoch potom režisér Bernhard Sinkel natočil Hochštaplera pre televíziu. A predvlani sa k nim pridal nemecký herec a režisér Detlev Buck s najnovšou filmovou verziou, ktorá uhranie svižným vtipným rozprávaním, obrazovým stvárnením aj sympatickými hereckými výkonmi.

Prefíkaný čašník

Film, v ktorom sa krásky neboja vyzliecť a mladí muži na nich vymyslieť podlú lož, sa vracia do Paríža začiatku 20. storočia, za Felixom Krullom, atraktívnym mladíkom, ktorý pracuje ako liftboy v luxusnom hoteli. So svojou príťažlivou vizážou poblázni množstvo dámskych hostí, a tiež sa rýchlo vypracuje na pozíciu vrchného čašníka. Jeho dni zmení stretnutie s mladým markízom Louisom de Venostom (David Kross). Pri rozhovore, v ktorom sa markíz Felixovi vyzná zo svojej nešťastnej lásky, dostanú nápad, že si vymenia svoje identity. Felix tým umožní markízovi, aby sa stýkal s jeho priateľkou Zazou (Liv Lisa Fries) a na oplátku sa dočká spoločenského vzostupu, o ktorom vždy sníval. Lenže to, čo sa na začiatku zdá ako báječný nápad, sa postupne Felixovi zajedá a ženie ho do chvíle, kedy bude chcieť so svojím klamným životom, hoci plným zhýralých chvíľok a sexu so zámožnými paničkami, skoncovať.

Je lepšie mať veľa dobrodružstva a žiť krátky život ako sa vyhýbať dobrodružstvu a žiť dlhý život.

Ocenenie z Berlinale

Detlev Buck, ktorý Spoveď hochštaplera Felixa Krulla natočil a podieľal sa aj na scenári, patrí u nemeckých susedov k frekventovaným hercom a režisérom. Zatiaľ najväčší úspech zožal s komédiou Wir können auch anders... z roku 1993, za ktorú si z festivalu Berlinale odviezol Čestné uznanie. Do hlavnej úlohy obsadil nemeckého herca Jannisa Niewöhnera. Ten je presvedčený, že malý podvodník je v každom z nás. „Nakoniec sú nejakým spôsobom podvodníci z nás všetkých. Pozorne sledujeme svojich blížnych, chceme byť milovaní. A robíme všetko, aby sme to dosiahli, vrátane malých podvodov,“ povedal herec magazínu Bavaria Film. A režisér Buck s ním súznel: „Je toľko ľudí, ktorí nevedia nič – okrem oslňovania a vnucovania sa,“ vyhlásil s tým, že dobrý podvodník sa vyznačuje tým, že sa neodhaľuje. „A preto sú tí najlepší stále medzi nami,“ tvrdí Detlev Buck.

Darček od strýka

Jannis Niewöhner, ktorého tvár patrí k najľúbivejším v nemeckom šoubiznise, tiež prezradil, že má k príbehu hochštaplera špeciálny vzťah. Jeho strýko mu totiž k 18. narodeninám venoval práve román Thomasa Manna, pretože medzi svojím synovcom a Krullom videl množstvo paralel. „Už ako dieťa som miloval hranie, rád som sa prezliekal a hral rôzne roly. A mám to šťastie, že som svoju lásku k životu mohol odovzdávať aj ostatným,“ priznal Niewöhner. Ten bol pre režiséra Bucka perfektnou voľbou: Jannis vyzerá fantasticky a má aj prirodzenú pozitívnu charizmu a zmysel pre krásu. Ako Krull.“

Liv Lisa Fries (* 31. októbra 1990)

Nemecká filmová a televízna herečka, ktorá si v Spovedi hochštaplera Felixa Krulla zahrala osudovú ženu Zazu, sa v štrnástich rokoch rozhodla, že bude herečkou, keď ju očaril výkon Natalie Portman vo filme Leon. Pamätať by si ju mohli fanúšikovia seriálu Schimanski – zahrala si v epizóde Smrť na sídlisku z roku 2007. Hoci má za sebou početnú filmovú aj televíznu filmografiu, známou je posledných pár rokov vďaka úlohe policajnej stenografky Charlotty Ritterovej v úspešnej historickej kriminálke Babylon Berlín.

Spoveď hochštaplera

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Detlev Buck

Obsadenie Jannis Niewöhner, David Kross, Liv Lisa Fries, Martin Wuttke, Désirée Nosbusch, Christian Friedel…

Dĺžka 114 min.

Cinemax utorok 10. 10. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC