Film / seriál

Detský domov nemusí byť zas až také smutné miesto,  že?

Detský domov nemusí byť zas až také smutné miesto,  že?
Skylink Live TV

Sledujte na HBO2 na Skylink Live TV Sledovať

Je síce fakt, že názov filmu je Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej, ale nemôže byť pochýb o tom, že pre veľkú časť ľudí, ktorí film videli, znie skutočný názov „Tim Burtonov domov pre neobyčajné deti“. Je fakt, že samotné pridanie Tima Burtona k filmu sa dostalo až do bodu, kedy môže ospravedlniť kadejakú pochabosť. Domov však dokáže skvele ukázať, prečo sa tak deje.

Filmoví diváci sa už dlhší čas stretávajú s až desivým množstvom filmov podľa kníh pre mladistvých, kde je ústredným motívom cesta z nášho sveta do sveta iného, magického. Často tieto filmy práve neoplývajú vysokou tvorivou kvalitou, aj keď svojich fanúšikov si dozaista nájdu. V prípade filmu Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej sa ale producenti filmu rozhodli už od začiatku spoľahnúť na osvedčený tím, a tak zverili réžiu Timovi Burtonovi a scenár Jane Goldman.

Východisková podoba filmu je niečo ako dieťa série X-Men a gotickej novely spolu s filmom Na Hromnice o deň viac. Vďaka hravosti nepredvídateľných kúzelných schopností zmiešaných s časovou slučkou sa celé toto spojenie vyložene podarilo. Pridajte Burtonovu autorskú vizuálnu značku, a vznikne pravdepodobne jeden z najlepších nehudobných Burtonových filmov za dlhý čas, hoci o úplnej dokonalosti nemožno hovoriť. Zápletka je predsa len extrémne predvídateľná a akčné scény tretieho aktu sa neznesiteľne tiahnu.

Pretože nezapadáme do sveta tam vonku, žijeme na mieste, ako je toto

Slečna Peregrinová v podaní Evy Green, ktorá neustále fajčí a vyzerá, ako by práve začula vtip, ktorý nesmie zdieľať, prevádzkuje domov na malom ostrove pri pobreží Walesu. Ten je bezpečným útočiskom pre deti s podivnými schopnosťami. Niektoré schopnosti sú viac superhrdinské, iné menej – chceli by ste napríklad vedieť byť neviditeľní, alebo mať včely žijúce v ústach? Jake a jeho otec navštívia ostrov na návrh Jakeovho terapeuta. Chlapec ale náhodou vstúpi do časovej slučky, a tým spustí celý dej filmu.

Asa Butterfield hrá Jakea, osamelého floridského teenagera, ktorý má veľmi blízko k excentrickému dedkovi Abeovi (Terence Stamp) a stane sa posadnutým jeho detstvom na špeciálnej waleskej škole. Tou je Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej. Cestuje do Walesu, aby zistil, že táto viktoriánska gotická budova so svojimi nadanými deťmi existuje v časovej slučke roku 1943. Navyše ich lovia zloduchovia pod vedením Samuela L. Jacksona s očami Marilyna Mansona.

Ako celok každopádne film šliape dobre. A keď zohľadníte cieľovú skupinu, dá sa hovoriť aj o nadpriemere. Mágia so všetkými podivnými schopnosťami fungujú pekne dokopy a nedostatky, ktoré film má, mu tak väčšina divákov rada odpustí. Tu hovoríme napríklad o fakte, že Tim Burton stvárnením hlavných záporákov celkom okato vykráda svojho vlastného Jacka Skellingtona. Napriek tomu ale je Domov určite niečím, čo stojí za pozretie. Ako vizuálne, tak aj dejovo dopraje totiž divákom príjemnú zábavu a pekné oddýchnutie.

Eva Green

Očarujúca žena s gotickým vzhľadom, u ktorej sa zdá, že jej bola úloha slečny Peregrinovej napísaná na mieru. Tridsaťsedemročná herečka s francúzskymi koreňmi prvýkrát výraznejšie zaujala v seriáli Penny Dreadful, kde si zahrala epizódnu rolu, prípadne o niečo neskôr v úspešnom filme Kráľovstvo nebeské. Eva je všestranne nadaná, čo dokazuje aj fakt, že k niektorým filmom neprispieva iba po hereckej stránke, ale aj svojimi melódiami, ktoré skladá.

Zaujímavosti

Režisér filmu Tim Burton do filmu zapracoval niekoľko odkazov na svoje predchádzajúce diela, napríklad perfektne zostrihanými kríkmi v záhrade na Nožnicovorukého Edwarda.

Pred natáčaním prebehli špekulácie, že by slečnu Peregrinovú mohla hrať Burtonova manželka Helena Bonham Carter. Pár sa ale tesne pred začiatkom natáčania rozviedol.

Pozrite si aj

Rad nešťastných príhod

Rodinná čierna komédia Rad nešťastných príhod bola natočená podľa kníh Zlý začiatok, Temné terárium a Široké okno rozprávača Lemonyho Snicketa. Príbeh pojednáva o troch deťoch a ich viac než pozoruhodnej životnej ceste. Napriek strate rodičov a sledu tajomných okolností sa súrodenci Baudelairovci navzájom nájdu na ceste plnej nádherných prekvapení a katastrofálnych neúspechov pri pátraní po ich domove.

Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75,4 % Hodnotenie redakce
Foto HBO2, Profimedia.cz

Réžia Tim Burton

Scénár Jane Goldman

Obsadenie Eva Green, Samuel L. Jackson, Ella Purnell, Judi Dench, Allison Janney, Asa Butterfield, Kim Dickens

Dĺžka 127 min.

Rok 2016

HBO2 piatok 20. 4. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC