Film / seriál

Dámsky biznis

Dámsky biznis

Anglicko 18. storočia patrilo k popredným, ak nie najväčším svetovým veľmociam. Uhádli by ste, ktoré povolanie bolo v tých časoch najpopulárnejšie?

Seriál Neviestky svojím názvom hovorí všetko. Áno, najstaršie povolanie bolo súčasťou ekonomiky bez najmenších škrupulí. Dámy zarábali svojím telom bez zábran, pretože často nemali príliš veľa ďalších možností a peniaze sú potrebné v každej dobe, či už nosíte korzet alebo džínsy.

Seriál sa točí hlavne okolo dvoch nevestincov. Margaret Wells (Samantha Morton) prevádzkuje menší nevestinec v centre Londýna a snaží sa zubami-nechtami predrať do vyššej triedy. Aj v nevestincoch záleží na tom, ku ktorej triede patríte, ale už nie tak v akej spoločnosti sa pohybujete, ale aká spoločnosť rada navštívi vás. Keby sa Margaret podarilo dostať medzi „smotánku“, mala by vyhrané. Prvotriedni klienti sú zárukou prvotriednych príjmov… Lenže Margaret má vo svojom hľadáčiku pani Quigley (Lesley Manville), ktorá podobný zavedený podnik pre vybraných pánov už vedie. Konkurencia sa jej ani v najmenšom nepozdáva, a tak začne boj na život a na smrť. Áno, dámy nie sú žiadne krehotinky a neváhajú sa uchyľovať aj k dosť podlým taktikám. Margaret je v tomto súboji znevýhodnená tým, že má dve dcéry. Ako sa hovorí jablko nepadá ďaleko od stromu, takže aj ony sa veľmi rýchlo stávajú súčasťou rodinného biznisu. Staršia Charlotte (Jessica Brown Findlay) sa podľa matkinho „návodu“ snaží udržať si postavenie milenky mladého šľachtica.

Vitajte vo svätyni. Vstúpte do nášho rekreačného domu

Lenže obchodujte sama so sebou a skúste udržať emócie od tela. Mladšia Lucy (Eloise Smyth) by mohla so vstupom do rodinnej firmy ešte počkať, lenže keď sa Margaret ocitne vo finančnej tiesni, má len dve možnosti – buď sa vzdá svojho sna a bude prevádzkovať podnik povedzme nižšej kvality, alebo vydraží dcérino panenstvo. Môžete hádať, ktorú možnosť si tvrdá obchodníčka asi zvolí. Neviestky sú rýdzo ženským seriálom, ktorému dominujú dve inteligentné a tvrdé obchodníčky. Čo na tom, že obchodujú so ženami a predávajú chvíľkovú rozkoš a pozlátku. Druhá polovica 18. storočia bola drsná a kto sa nepresadil, živoril.

Samozrejme že v prípade seriálu z takéhoto prostredia sa nahote a šteklivým scénam nedá vyhnúť, ale musíme uznať, že sa všetko zaobišlo bez prílišnej lascívnosti a vulgárnosti. Deťom seriál na sledovanie určite odporúčať nebudeme, ale v čase, keď je nahota samozrejmou súčasťou vlastne všetkých úspešných projektov posledných rokov, sa nie je už nad čím pozastavovať a pohoršovať.

V takto rýdzo ženskom prostredí mužské postavy príliš priestoru nedostávajú. Ženy sú tu vykreslené pomerne farbisto a musíme priznať že aj presne, ale muži tu zastupujú len predstaviteľov rôznych škatuliek. Ale to sa dalo očakávať a ako mínus to rozhodne nevidíme. Samostatnou kapitolou sú potom kostýmy. Tu sa výtvarníci a kostyméri naozaj vybláznili a vytvorili veľmi presné repliky dobových šiat. Jediné, čo im občas chýba, sú nejaká tá voš či blška. Pochybujeme totiž, že by sa pred koncom 18. storočia v Londýne našli dva tak čistočisté nevestince. Na druhú stranu, ide o seriál, a nie o naturalistický dokument.

Neviestky predstavujú zábavný seriál s feministickým ladením, ktorý cieli hlavne na efekt, pôsobivé kostýmy, dobové kulisy a atraktívne prostredie nevestincov.

Jessica Brown Findlay

Patrí k vychádzajúcim britským hereckým hviezdam. Svoju kariéru začínala ako baletka a o kariére herečky zo začiatku neuvažovala. Počas štúdií sa však dostala bližšie k divadlu a vzápätí prišli prvé menšie úlohy. Jej filmovým debutom bol tragikomický film Albatros (2011) a zahrala si tiež Lady Sybil Crawley vo veľmi úspešnom seriáli Panstvo Downton.

Zaujímavosť

V niektorých londýnskych uliciach, kde boli nevestince v 18. storočí, sa nachádzajú vykričané domy stále.

Pozrite si aj

Westworld

Zdanlivo ide o seriál z úplne iného ranku, ale len zdanlivo. Pretože čo je umelo vytvorený svet divokého západu, kam sa jazdia baviť ľudia z celého sveta, aby si tam splnili svoje najtajnejšie priania? Je to jeden veľký biznis, v ktorom navyše tiež nechýba nevestinec.

Poldark

Ak túžite po viac maskulínnom prostredí, Poldark môže byť alternatívou. Odohráva sa tiež v druhej polovici 18. storočia v Anglicku. Ross sa vráti z americkej vojny o nezávislosť a zistí, že jeho život je v troskách. Zomrel mu otec, firma je v úpadku a milovaná žena sa zasnúbila s iným.

Neviestky

Film / seriál
Hodnotenie FDB 50 % Hodnotenie redakce
Foto Epic Drama

Réžia Coky Giedroyc, China Moo-Young, Jill Robertson, Philippa Langdale

Scénár Coky Giedroyc

Obsadenie Dorothy Atkinson, Kate Fleetwood, Holli Dempsey, Samantha Morton, Lesley Manville, Jessica Brown-Findlay, Danny Sapani

Dĺžka 8 × 45–50 min.

Rok 2017

Epic Drama HD streda 9. 10. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC