Film / seriál

Clooneyho retro pohodovka

Nežný bar – americká dráma

Príjemný a vtipný výlet do 70. rokov, do rodiny budúceho držiteľa Pulitzerovej ceny, ktorého životom sprevádza majiteľ baru v podaní Bena Afflecka.

A j keby stavil len na svoju vizáž, ktorá sa u zástupov žien spája s mužským ideálom, mohla by hollywoodska ikona George Clooney žiť rozprávkový život z honorárov za filmy a reklamy. Taký ale rodák z amerického Kentucky nie je, svet filmu mu učaroval v mnohých jeho rovinách. A tak sa už ako vyzdvihovaná herecká ikona etabloval aj v ďalších profesiách.

Čiernobiely hit

Zlomom bol rok 2002 – kým produkoval priemernú komédiu Bomba kšeft, režíroval aj svoj prvý film, thriller Milujte svojho zabijaka o televíznej hviezde, ktorá je súčasne nájomným vrahom pre CIA. O tri roky neskôr natočil Clooney svoj zatiaľ najúspešnejší film Dobrú noc a veľa šťastia, ktorý nielen režíroval, ale tiež si k nemu napísal scenár (spolu s podobne rozkročeným hereckým kolegom Grantom Heslovom). Čiernobiely film o televíznom spore komentátora stanice CBS Edwarda Murrowa a senátora Josepha McCarthyho o hone na komunistických spolupracovníkov získal šesť nominácií na Oscary, vrátane najlepšieho filmu a réžie, Clooney zaň potom dostal napríklad Európsku filmovú cenu alebo tri festivalové ocenenia v Benátkach.

Strýko s barom

Odvtedy natočí film raz za dva-tri roky, Nežný bar je jeho predposlednou snímkou z roku 2021. A tiež jedným z najpozoruhodnejších v jeho filmografii, ktorá z väčšej časti obsahuje retro snímky s dokonalou dobovou výpravou a perfektným hereckým stvárnením. Iný nie je ani Nežný bar, ktorý sa vracia do detstva chlapca menom JR. Ten sa v roku 1973 sťahuje s matkou do značne ošúchaného malomestského domu svojho deda, v ktorom už tak hniezdi početná rodina, vrátane toho pre JR najzásadnejšieho – strýka Charlieho. Ten má v meste bar, a dokonale supluje otca, večne namazaného spíkra z rádia, ktorý o chlapca záujem nejaví a neplatí alimenty.

A o tom to je: Opraviť auto, starať sa o mamu, neprepiť rezervu.
strýko Charlie

Clooney v opare cigaretového dymu, pôsobivého hudobného sprievodu a nevtieravého humoru sleduje chlapcovo dospievanie, jeho roky na prestížnej univerzite, aj chvíle, kedy dá prednosť spisovateľskej vášni pred matkou vymodlenou právnickou kariérou.

Písal aj s Harrym

Clooney (prípadne scenárista William Monahan) sa v prípade Nežného baru oprel o memoáre novinára a autora biografií J. R. Moehringera, držiteľa Pulitzerovej ceny z roku 2000 za jeho články v Los Angeles Times. Totiž tam, kde sa film končí – mladý JR chvíľu po univerzite odchádza do veľkého sveta s vidinou spisovateľskej kariéry, tam sa Moehringerova snová životná púť začína. Nielen, že sa stal úspešným autorom vlastných memoárov, ale aj vyhľadávaným autorom, o ktorom bola reč naposledy vo chvíli, keď pomohol britskému princovi Harrymu na svetlo sveta s jeho autobiografiou Náhradník (Spare).

V bare v dvanástich

Ale ani Clooney za autorom predlohy, čo sa poznávania barového sveta týka, v mladosti nezaostal. „Keď som mal dvanásť, vyrastal som na pretekárskej dráhe so svojím strýkom Georgeom, bol to slušný pijan. Často som zamieril do baru pre jeho cigarety, všetkých som tam dobre poznal, bola to zábava,“ zveril sa herec a režisér americkému Newsweeku s tým, že jeho film je predovšetkým o dospievaní a hľadaní cesty, ako vyrásť.

Ben Affleck (* 15. augusta 1972)

Fešák, ktorý plní stránky spoločenských magazínov svojím obnoveným vzťahom s hereckou divou Jennifer Lopez a jedným hitom za druhým z vlastnej filmografie, hoci počas toho niekoľkokrát bojoval so závislosťou od alkoholu. Pred kamerou sa mihal od deviatich rokov, Hollywood dobyl v dvadsiatich piatich, keď jednak natočil cenený romantický film Hľadám Amy, ale predovšetkým Dobrého Willa Huntinga, ku ktorému napísali scenár s dlhoročným kamarátom Mattom Damonom. Odvtedy patrí k hereckým megastar, hral v Argu, Stratenom dievčati, Lige spravodlivosti Zacka Snydera… Spomínané Argo, podobne ako napríklad snímky Zbohom, baby alebo Mesto, taktiež režíroval.

Nežný bar

Film / seriál
Hodnotenie FDB 80 % Hodnotenie redakce
Foto © 2022 Amazon Content Services LLC. All Rights reserved, Profimedia.cz

Réžia George Clooney

Obsadenie Ben Affleck, Tye Sheridan, Daniel Ranieri, Lily Rabe, Christopher Lloyd, Rhenzy Feliz, Briana Middleton

Dĺžka 104 min.

Rok 2021

Cinemax piatok 29. 3. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC