Film / seriál

BOMBAstické tajomstvo

Historický seriál Manhattan

Počas druhej svetovej vojny zásadné súboje neprebiehali len na frontoch alebo na poli diplomacie. Do vývoja udalostí nakoniec fatálne zasiahli tiež vedci.

Seriál Manhattan v mnohom pripomína skôr románové sci-fi vízie, ale jeho dej je založený na reálnych udalostiach. Počas druhej svetovej vojny vzniklo v Novom Mexiku akési tajné laboratórium, v ktorom sa vyvíjala atómová bomba a zároveň tu svojho druhu testy podstupovali aj ľudia žijúci v neďalekom mestečku Los Alamos.

Chúlostivé osudy

Seriál ponúka výpravný výlet do minulosti, ktorý je lákavý z hľadiska módy, dobovej hudby i celkových kulís, ale väčšina dramatických situácií a zápletiek je veľmi súčasná. Všetko sa točí okolo ústrednej postavy doktora Franka Wintera (John Benjamin Hickey), ktorý riadi jeden z tímov pracujúcich na vývoji atómovej bomby. Aj keď im pod rukami vzniká zrejme najničivejšia zbraň, akú ľudia kedy zostrojili, snáď ešte zložitejšie témy musia riešiť po návrate z práce domov. Manhattan je totiž seriál hlavne o ľudských vzťahoch a rodinách, ktorým atómová bomba fatálne zasiahla do životov ešte skôr, než reálne vznikla.

Mier bude dosiahnutý pomocou mozgov, nie vojny

Život v mestečku kdesi uprostred púšte nie je žiadny med. Všetci majú síce domčeky ako z cukru, všetko je patrične idylicky „vyčačkané“, lenže za tým všetkým sa skrývajú rozpadajúce sa manželstvá, nervozita a obavy z budúcnosti (predsa len za morom zúri vojna). A do tohto sveta príde tiež mladý vedec, fyzik Charlie Isaacs (Ashley Zukerman), ktorý sa stane svojím spôsobom Winterovým konkurentom, keďže vedie ďalší tím vyvíjajúci atómovku, len na trochu odlišných princípoch.

Ak je Winter stelesnením istej skúsenosti a až fanatickej oddanosti veci, Isaacs predstavuje v prenesenom slova zmysle svedomie celého projektu. Možno preto, že naskakuje už do rozbehnutého vlaku, oveľa jasnejšie si uvedomuje úskalia a nebezpečenstvá vývoja takýchto zbraní, rovnako ako vidí, že život v Los Alamos nie je žiadna idyla. Veď sú odrezaní od sveta, dostávajú len kusé informácie o tom, čo sa deje v laboratóriách, čo sa vlastne v púšti vyvíja a testuje, navyše ich svet vymedzuje ostnatý drôt…

Manhattan tak ponúka nielen pohľad do minulosti, ale pokladá divákom tiež zásadnú morálnu otázku: Naozaj mohli vedci vtedy veriť, že vývoj zbrane, ktorá zabije tisícky civilistov, je primeraná obeť za ukončenie vojny? Aj keď nie všetky postavy sú reálne, podarilo sa tu vytvoriť svet, ktorý vám jednoznačnú odpoveď neponúka. A to je dobre, realita nikdy nie je len čiernobiela.

Seriál Manhattan bude pre mnohých iste príťažlivý skvelou dobovou výpravou. Jeho hlavné kúzlo je však v dôraze na medziľudské vzťahy a snahe pozrieť sa na minulosť s rozumným odstupom.

Rachel Brosnahan

Americká herečka Rachel Brosnahan patrí k súčasným predovšetkým seriálovým hviezdam. Herectvu sa venuje od strednej školy a už počas štúdií na univerzite sa jej podarilo získať úlohy v populárnych seriáloch ako Gossip Girl, Dobrá manželka či Klinika Grace. V seriáli House of Cards pôvodne mala hrať len epizódnu rolu, ale nakoniec zaujala natoľko, že scenáristi jej postavu rozpísali. Zatiaľ najväčší úspech dosiahla v seriáli The Marvelous Mrs. Maisel.

Zaujímavosť

Herci Katja Herbers a Ashley Zukerman, hrajúci Helen Prins a Charlieho Isaacsa, sú naozaj pár. Zamilovali sa do seba na pľaci.

Pozrite si aj

Fat Man a Little Boy

Projekt Manhattan sa v televíziách či kinách objavil viackrát. Tajný vývoj atómovej bomby v americkej púšti mapuje tiež tento vynikajúci film, kde si jednu z hlavných úloh zahral Paul Newman.

Operácia „Blue Sky“

Tento film sa odohráva po druhej svetovej vojne, ale atómová bomba, jej testovanie aj život na odľahlých základniach sú opäť ústrednými témami. Navyše ide o posledný film oscarového režiséra Tonyho Richardsona, v ktorom exceluje takisto oscarová Jessica Lange.

Manhattan

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Epic Drama

Réžia Paris Barclay, Bill D'Elia…

Scénár Noelle Valdivia, Tailinh Agoyo…

Obsadenie Rachel Brosnahan, Michael Chernus, Christopher Denham, John Benjamin Hickey, Ashley Zukerman, Katja Herbers…

Dĺžka 23 × 42–56 min.

Epic Drama HD štvrtok 25. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC