Film / seriál

Berlínski vlci vyjú spolu

Berlínski vlci vyjú spolu

Povojnový Berlín je takou mikroeurópou – jeho obyvatelia a hrdinovia minisérie Berlínski vlci si prežili na vlastnej koži to, čo zažívali ľudia v mnohých susedných i vzdialenejších štátoch.

Tri roky 1948, 1961, 1989, dohromady štyridsaťjeden rokov a „vlci“ sú stále spolu, či už je ich mesto zničené, rozdelené, alebo spojené, rovnako ako oni sami. Trojdielna dráma je síce fiktívnym príbehom, avšak s dokumentárnym presahom.

Napríklad scény, keď mladý východonemecký vojak prekoná ostnatý drôt, odhodí svoju pištoľ a nastúpi do čakajúceho vozidla. Je to mladý Conrad Schumann, devätnásťročný poddôstojník, ktorý sa behom pár sekúnd presunie zo sovietskeho sektora do francúzskeho sektora Berlína, z Východu na Západ. Táto rýchloakcia sa stala 15. augusta 1961, dva dni pred začiatkom výstavby Berlínskeho múru. Schumannov príbeh je dnes súčasťou nemeckých dejín.

Nič nás nemôže rozdeliť, ani smrť

Aj keď táto scéna patrí do druhej časti série, kedy Kurt (Aljoscha Stadelmann) a Bernd (Florian Lukas) stoja na rohu Bernauer Straße a Ruppiner Straße a vzrušene sledujú rozdelenie Berlína a počínanie Conrada Schumanna, o seriáli Berlínski vlci napovedá mnohé. Kurt ani Bernd tam v auguste 1961 samozrejme nestáli, ale scenáristom sa tak podarilo prepojiť fikciu s históriou. „Vlci sú novou formou dokumentárnej drámy,“ hovorí historik stanice ZDF Guido Knopp.

Tvorcovia tak vďaka tomu kladú sami na seba vysoké nároky, aby mohli natočiť príbeh šestice kamarátov, úplne odlišných, ktorí spolu prežijú zlomové okamihy dejín v Berlíne. Predovšetkým dobové vizuály, ktoré mal na starosť Frank Godt, rovnako ako réžia a kamera Hanna Lentza svedčia o bohatej dokumentaristickej praxi. Miniséria je plná dobových fotografií i filmových prestrihov, je však otázka, či predovšetkým mladšia generácia divákov dokáže túto „reálnu“ rovinu odlíšiť od tej hranej.

Čo je však bez debát skvelé, sú hrané party, ktoré skôr než televíznu produkciu pripomínajú tú filmovú. Len osudy hlavných hrdinov Bernda, Kurta, Jakoba, Ralfa, Lotte a Silke by vystačili na šesť celovečerných filmov. Kurt a Bernd sa pohybujú na hranici zákona a realizujú sa hlavne na čiernom trhu; Lotte chce byť speváčkou a dohliadať na svojho malého brata Ralfa; Jakob ako jediný z rodiny prežil vyhladzovacie tábory a napriek tomu zostáva v Nemecku; Silke je veselá, dychtí po živote a dúfa, že by s ňou Jakob mohol žiť; Bernd stále dúfa, že sa stane zázrak a otec sa predsa len z vojny vráti. Jedného dňa, na konci vojny, si všetci sľúbia: „Nič nás nemôže rozdeliť, ani smrť.“ A svoju detskú prísahu sa snažia udržať pri živote desiatky rokov. Bez problémov sa však nezaobídu ani tie najlepšie priateľstvá, a tak môžete sledovať, ako sa postupne odcudzujú, názorovo aj ľudsky, po roku 1961 sa „vlci“ dokonca rozdelia na západnú (Bernd, Ralf, Kurt, Lotte) a východnú (Jakob a Silke) svorku.

Rovnako ako sa búrajú múry reálne, nakoniec raz spadne aj ten možno oveľa vyšší a bolestnejší múr. Stopy oboch ale zostávajú viditeľné dodnes…

Barbara Auer

Barbara Auer sa narodila 1. februára 1959 v Bádensku a dnes patrí k obsadzovaným nemeckým herečkám. Dlhé roky bola partnerkou ďalšej nemeckej star Martina Langera. Môžete si ju pamätať z úspešných filmov Zlodejka kníh (2013) či staršej drámy Moja dcéra patrí mne (1992).

Zaujímavosť

Conrad Schumann naozaj „preskočil“ z Východu na Západ. Dodnes má v Berlíne, v miestach, kde stával múr, pomník v podobe sochy nazvanej, voľne preložené, „Skokan cez múr“. Jeho príbeh bol vraj prvotnou inšpiráciou pre tvorcov natočiť tento seriál.

Pozrite si aj

Good bye, Lenin!

Výborná satirická komédia s dnes už hereckou hviezdou, Danielom Brühlom, o tom, ako jeho matka do kómy upadla, keď videla svojho syna na demonštrácii v roku 1989. Preberie sa až po páde železnej opony a aby ju znovu neranilo, snaží sa jej syn v slobodnom Nemecku navodiť zdanie, že socialistický blok stále funguje a nič sa nezmenilo.

Slnečná ulica

Prelom 70. a 80. rokov – Micha Ehrenreich žije vo východnej časti Berlína, v ulici Sonnenallee, ktorá je rozdelená berlínskym múrom. Nič mu však nebráni v tom, aby sa zamiloval do krásnej Miriam. A tak celé dni spriada plány, ako sa dostať do jej blízkosti a získať si jej pozornosť.

Berlínski vlci

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Epic Drama, Profimedia.cz

Réžia Friedemann Fromm

Scénár Friedemann Fromm

Obsadenie Axel Prahl, Barbara Auer, Matthias Brandt, Johanna Gastdorf, Karl Kranzkowski, Ulrike Krumbiegel…

Dĺžka 3 × 90 min.

Epic Drama HD piatok 28. 12. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC