Film / seriál

A vrahom sa stáva…

Mysteriózna dráma Inšpektor sa vracia

Detektívky boli a budú obľúbeným žánrom, či už ich ľudia čítajú, chodia na ne do divadla, alebo ich sledujú na obrazovkách.

A všetky tieto polohy ponúka výborná detektívka Inšpektor sa vracia. Dramatickú predlohu napísal J. B. Priestley, takže mnohí Briti hru veľmi dobre poznajú z divadelných dosiek, mohli si ju tiež prečítať a na televíznych obrazovkách sa jej adaptácia takisto neobjavuje prvýkrát. Tentoraz príbeh naberá viac na mysterióznosti až hororovosti, čo je len na prospech.

Napínavá dobová detektívka vás uhranie svojou atmosférou i hereckými výkonmi

Všetko sa začína v roku 1912, kedy sa jeden temný podvečer zíde rodina Birlingovcov na zásnubnej večeri. Nič nenasvedčuje tomu, že by večer nemal prebehnúť pokojne. Ale len do chvíle, než sa na scéne objaví inšpektor Goole (David Thewlis). Jedna z robotníčok v Birlingovej továrni totiž spáchala samovraždu a pán inšpektor si je istý, že to nebola obyčajná samovražda. Akonáhle sa začne prítomných vo vile vypytovať, zistí, že všetci mladú dievčinu poznali a minimálne nepriamo jej k samovražde dopomohli. Znepokojujúce fakty, čo hovoríte. Navyše samozrejme na povrch vyplávajú ďalšie a ďalšie temné rodinné tajomstvá.

Agatha Christie v nohaviciach

Televíznu adaptáciu režírovala Aisling Walsh a o úpravu scenára sa postarala Helen Edmundson, spoločne vytvorili detektívny príbeh so spoločenským presahom a nezameniteľne temnou atmosférou. Predovšetkým pre Britov musia byť niektoré pasáže nepríjemné, keď sa ukazuje, ako vyššia trieda absolútne prehliada tých chudobnejších, bez toho aby si pri tom uvedomovala, že ich činy a správanie ich niekedy fatálne ovplyvňujú. Ale nemusíte sa báť, že by tu boli nejaké dramaticky moralizujúce miesta, toto všetko sa odohráva na pozadí vyšetrovania a vy si len skladáte jednotlivé výpovede ako puzzle a s napätím očakávate, kto bude obvinený.

Postava inšpektora v podaní Davida Thewlisa je skvelá. Inšpektor Goole je až poirotovsky pokojný a vždy má situáciu pevne pod kontrolou. Na nikoho ihneď neukazuje prstom, iba načrtne scenár udalostí, a rozohráva tak so všetkými pôsobivú hru, kedy vinník nakoniec odhalí sám seba. Aj keď, záver pre vás asi bude dosť prekvapivý, ale viac spoilovať nebudeme. V tomto filme má každý detail svoj význam, a tak k zásadným postavám patrí napríklad aj slúžka Edna (Lucy Chappell). Goole, rovnako ako napríklad Poirot, dobre vie, že tí najmenej viditeľní väčšinou vidia a vedia najviac...

Okrem skvelého Davida Thewlisa sa môžete tešiť na plejádu britských hereckých hviezd ako Ken Stott a Miranda Richardson, Sophie Rundle, Kyle Soller či Finn Cole.

Napínavá dobová detektívka vás uhranie svojou atmosférou i hereckými výkonmi. Divadelná predloha je v nej čitateľná, ale ani v najmenšom to neuberá filmu na pôsobivosti a napätí.

David Thewlis

Britský herec David Thewlis chcel byť pôvodne rockovým muzikantom, ale našťastie sa nakoniec dal na herectvo. Prečo našťastie? Už od začiatku svojej kariéry sa mu darí získavať úlohy vo vynikajúcich drámach: Život je sladký (1990), Úplné zatmenie (1995), Big Lebowski (1998). Aj keď trochu paradoxne najviac si ho diváci všímali vďaka sérii o Harrym Potterovi, kde stvárnil rolu profesora Lupina. V poslednom čase ste ho mohli vidieť napr. v Teórii všetkého (2014).

Zaujímavosť

Filmovým fajnšmekrom by nemala uniknúť skoršia, ešte čiernobiela, adaptácia z roku 1954.

Pozrite si aj

Vražda v Orient exprese

Ikonický príbeh Agathy Christie s postavou neprekonateľného detektíva Herculea Poirota dostal nedávno „nový kabát“. Spektakulárnemu predstaveniu tentoraz velí Poirot v podaní Kennetha Branagha.

Kingsman: Tajná služba

Ďalšia z rýdzo britských detektívok s elegantným agentom v padnúcom obleku a vycibreným vkusom dostala tentoraz trochu komediálnejší nádych. V hlavnej úlohe agenta, ktorý nepotrebuje žiadne nuly, sa predstaví neprekonateľný Colin Firth.

Inšpektor sa vracia

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75 % Hodnotenie redakce
Foto Epic Drama

Réžia Aisling Walsh

Scénár J. B. Priestley

Obsadenie Sophie Rundle, Lucy Chappell, Miranda Richardson, Ken Stott, Finn Cole, Chloe Pirrie, Kyle Soller

Dĺžka 86 min.

Rok 2015

Epic Drama HD sobota 21. 11. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC