Šport

Tour de France na Eurosporte

Tour de France

Tour de France 2016 odštartuje druhého júla pri Mont-Saint-Michel a diváci Eurosportu uvidia tradične NAŽIVO prenosy všetkých 21 etáp. Celkovo sa diváci môžu tešiť na takmer 100 hodín živého vysielania. Z každej etapy budeme vysielať troj až šesťhodinový priamy prenos.

Aký bude tohtoročný už 103. ročník „Starej dámy“? Stačí jediné slovo – tvrdý. 3 519 kilometrov medzi Mont-Saint-Michel a Parížom a predovšetkým dramatické a atraktívne predstavenie do posledných hodín. Veď v záverečnom týždni je pre cyklistov prichystané nebývalé horské peklo a predposledná alpská etapa končí v Morzine. Od stredy do soboty tretieho týždňa čakajú pretekárov štyri alpské etapy po sebe vrátane horskej časovky na 17 kilometrov.

Hlavným expertom Eurosportu bude tento rok počas Tour de France bývalý úspešný profesionál Juan Antonio Flecha, ktorého rozhovory a postrehy mohli diváci počuť už počas minulých Grand Tour. Každá etapa Tour de France bude uvedená aj zakončená programom Tour de France Extra (15–30 minút), ktorý predstaví minulú aj nadchádzajúcu etapu, favoritov aj predpovede a názory expertov a pretekárov. Bezprostredne po dojazde etapy priblíži Eurosport divákom atmosféru z cieľa, analýzy expertov, rozhovory so špičkovými jazdcami aj manažérmi jednotlivých tímov. To najlepšie z každej etapy Tour de France môžu diváci sledovať vždy večer v hodinovom zostrihu nazvanom Le Tour By LeMond, v ktorom sa predstaví Greg LeMond, trojnásobný víťaz francúzskej Grand Tour, začiatky budú medzi
21. až 23. hodinou.

Na štarte by sa malo objaviť aj niekoľko českých pretekárov: Jan Bárta, Leopold König, Roman Kreuziger a Zdeněk Štybar, ktorý vlani vyhral etapu do Le Havru. Prvenstvo bude obhajovať v minulom roku suverénny Chris Froome (získal žltý trikot už v 7. etape), do najužšieho okruhu favoritov na triumfálnu jazdu po Champs-Élysées patrí ako vždy Alberto Contador a ďalej vlani druhý Nairo Quintana. Môžeme sa tešiť aj na ďalšie hviezdy svetovej cyklistiky – Peter Sagan, Fabio Aru, Richie Porte, Marcel Kittel, Mark Cavendish, Alejandro Valverde, Joaquim Rodríguez, Fabian Cancellara, Tony Martin, Greg van Avermaet. Ak vyhrá Chris Froome, bude prvým po Indurainovi, komu sa podarí prvenstvo na Tour de France obhájiť. Armstrong a Contador, ktorí to dokázali, boli totiž kvôli dopingovým hriechom neskôr diskvalifikovaní.

Trasa Tour de France zavedie pelotón aj do Španielska, Andorry a Švajčiarska. Prvé záverečné stúpanie čaká cyklistov už v druhej etape v Cherbourgu. V piatej etape sa dostanú do Centrálneho masívu, v siedmej do Pyrenejí, v ktorých bude najnáročnejší výjazd v Andorra-Arcalis do nadmorskej výšky 2 240 metrov. Po niekoľkých rokoch sa do itinerára vrátil výjazd na Mont Ventoux, mýtickú cyklistickú horu v Provence (12. etapa). A hneď deň na to nasleduje prvá časovka na 37 kilometrov. Ďalej vedie itinerár v 15. etape opäť do kopcov do pohoria Jura, posledný týždeň, ako už bolo povedané, rozhodnú Alpy. Štyri etapy majú horské dojazdy na záver: 9. do Andorra-Arcalis, 12. na Mont Ventoux, 17. do Finhaut Émosson a 19. do Saint-Gervais-les-Bains. V itinerári sú dve individuálne časovky a tentokrát chýba tímová časovka.

Etapy Tour de France budú komentovať Štěpán Straka a Martin Hačecký, v niektorých etapách ich tradične doplnia zaujímaví hostia. Začíname už vo štvrtok 30. júna o 18.30 h na programe Eurosport 1 predstavením tímov.

Česká redakcia Eurosportu tradične pripravuje pre svojich divákov a cyklistických fanúšikov súťaž o atraktívne ceny a facebookovú diskusnú stránku (Tour de France na českej verzii Eurosportu), kde si môžu vymeniť názory medzi sebou aj s komentátormi Eurosportu. Aktuality z Tour de France môžu diváci sledovať aj na twitterovom účte českej redakcie.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Tour de France 2016

Šport
Foto Eurosport
štvrtok 30. 6.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC