Šport

Českí muži v maske pre Světový pohár

Kandidáti pre brankovisko českého národného tímu

Skúsenosť z veľkých hokejových podujatí hovorí, že bez brankára v špičkovej forme sa na nich nedá uspieť. Rovnaké to bezpochyby bude aj počas tohtoročného Svetového pohára, ktorý sa uskutoční medzi 17. septembrom a 1. októbrom v kanadskom Toronte za účasti najväčších hviezd populárneho zimného športu. Kto z českých gólmanov má šancu obsadiť bránkovisko národného tímu a deptať strelcov súperov, na to sme sa pozreli v nasledujúcom prehľade.

Petr Mrázek

*14. 2. 1992 v Ostrave
Detroit Red Wings (NHL)

V súčasnosti jasne najlepší český brankár. Mladý reprezentant chytil tento rok v bránke „Červených krídel“ skvelú fazónu a vyhnal na striedačku doterajšie číslo jedna Jimmyho Howarda. Čaruje takým spôsobom, že sa o ňom dokonca hovorí ako o kandidátovi na ocenenie pre najlepšieho gólmana ligy – Vezinovu trofej, čo sa z Čechov naposledy podarilo pred 15 rokmi Dominikovi Haškovi. S najvyššou úspešnosťou zákrokov zo všetkých a priemerom necelé dva góly na zápas sa po sezóne môže určite tešiť nielen na vylepšenie súčasnej zmluvy, ktorá mu zaručuje „len“ 738 000 dolárov ročne.

Šanca na nomináciu: 95 %
 

Ondřej Pavelec

*31. 8. 1987 v Kladne
Winnipeg Jets (NHL)

Svoj debut v českom tíme si odkrútil v roku 2010, a už o rok neskôr sa ako jednotka podieľal na bronzovej medaile z MS na Slovensku. Do bránky sa dostal aj na šampionátoch v roku 2013 a 2015, rovnako ako na OH v Soči 2015. Jeho tohtoročná sezóna v drese Winnipegu Jets každopádne patrí k tým horším, po nevýrazných výkonoch na úvod si Pavelec v novembri zranil koleno a späť do bránky sa dostal až v polovici februára 2016. Dlhodobo však predstavuje istotu a skúsenosti z vypätých zápasov na najvyššej úrovni by mu mali zabezpečiť miesto minimálne na striedačke národného tímu na zápasoch v Toronte.

Šanca na nomináciu: 80 %
 

Michal Neuvirth

*23. 3. 1988 v Ústí nad Labem
Philadelphia Flyers (NHL)

Ďalší zo zástupcov českej brankárskej školy, dvadsaťsedemročný Neuvirth, zatiaľ na post jednotky v NHL čaká. Vo Philadelphii kryje chrbát Stevovi Masonovi, treba však povedať, že veľmi kvalitne, a kouč Dave Hakstol sa ho nebojí nasadiť aj na celý zápas. Za dôveru sa mu bývalý gólman Třinca, Washingtonu, Buffala a New York Islanders odvďačuje skvelými štatistikami – podľa úspešnosti zákrokov je v rámci celej NHL druhý hneď za Mrázkom a priemer inkasovaných gólov si drží len tesne nad číslom dva. Pravdepodobnosť, že tento rok absolvuje svoj reprezentačný debut, je tak veľmi vysoká. 

Šanca na nomináciu: 75 %
 

Dominik Furch

*19. 4. 1990 v Prahe
Avangard Omsk (KHL)

Brankár ruského Avangardu Omsk chytá v tohtoročnej sezóne pravidelne za český národný tím v rámci série Euro Hockey Tour a je podľa súčasného trénera Vůjtka jedným z horúcich kandidátov na nomináciu na MS 2016. V Kontinentálnej hokejovej lige sa mu taktiež darí, s priemerom 1,77 je v top päťke medzi gólmanmi a ak vezmeme do úvahy počet odohraných zápasov a zákrokov, tak je dokonca tým úplne najlepším. Či to bude v ťažkej konkurencii borcov s formou z NHL stačiť pre nomináciu na Svetový pohár, je však otázkou. Cestou do výberu Josefa Jandača by pre neho mohli byť zrejme len nadštandardné výkony v Petrohrade.

Šanca na nomináciu: 45 %
 

Alexander Salák

*5. 1. 1987 v Strakoniciach
HK Sibir Novosibirsk (KHL)

Alexander Salák, v súčasnosti chytajúci na mrazivej Sibíri, tiež nemôže v našom zozname chýbať. Štyridsaťnásobný reprezentant začínal na minuloročnom MS v Prahe ako jednotka národného tímu, po neistom výkone v prvom zápase ho však na tomto poste až do konca turnaja nahradil Ondřej Pavelec. V KHL, predtým aj švédskej a fínskej lige, podáva stabilne výborné výkony, ale na severoamerických klziskách sa okrem farmárskych súťaží nikdy výraznejšie nepresadil. Aj tento fakt ho môže stáť nomináciu na tohtoročný Svetový pohár, ktorý sa koná práve v Kanade a bude hviezdami NHL doslova nabitý.

Šanca na nomináciu: 35 %
 
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Živé prenosy NHL a KHL

Šport
Foto Profimedia.cz
utorok 1. 3.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC