Film / seriál

Zaviate stopy

Iba zver – kriminálny thriller

Nevšedný francúzsky thriller odhaľuje tajomné pradivo osudov, ktoré tragicky zasiahne do života obyvateľov vzdialenej horskej oblasti.

Režisér Dominik Moll je fanúšikom známy predovšetkým vďaka komediálnemu thrilleru Harry to s vami myslí dobre, ktorý mu po zásluhe vyniesol Césara. Upútal tiež mysterióznou historickou drámou Mních s Vincentom Casselom v hlavnej úlohe. Jeho najnovší film Iba zver vychádza z bestselleru Colina Niela a nevšedným spôsobom spracováva tému ľudskej samoty.

Dej záhadného príbehu je situovaný na juh Francúzska na náhornú plošinu Causse Méjean. Tá patrí dodnes k najredšie obývaným oblastiam Európy – na jeden kilometer štvorcový tu pripadá jeden obyvateľ. Skalnatá pustatina a lesy skrývajú odlúčené farmy, k obyvateľom ktorých je odvšadiaľ ďaleko. A práve na ceste k jednej z osád sa po prudkej snehovej búrke nájde opustené auto Evelyne Ducatovej, manželky bohatého obchodníka. Polícia rozbieha pátranie, ale po žene akoby sa zľahla zem. Uzavretí horali nie sú schopní poskytnúť polícii akúkoľvek užitočnú informáciu.

Film, ktorý sa na prvý pohľad javí ako klasický kriminálny thriller, klame telom. Hoci na jeho počiatku stojí záhada, vlastné pátranie polície tvorí len okrajový motív. Režisér Moll totiž vo svojom rafinovane vystavanom príbehu nechá políciu čoskoro uviaznuť na mŕtvom bode. Skutočnými vyšetrovateľmi sa stávajú diváci, ktorí majú možnosť, prostredníctvom portrétov jednotlivých obyvateľov Caussa Méjeanu, postupne odkryť ich tajomstvá, motívy konania a spätne zrekonštruovať, čo viedlo k tragédii a vražde zmiznutej Evelyne. Osudy jednotlivých aktérov príbehu sú podivuhodne prepojené často bez toho, aby sa poznali. To, čo ich spája, je osamelosť a zúfalstvo. Snažia sa nájsť lásku, ale nachádzajú ju len v jej karikovanej či deviantnej podobe.

Či už ide o Alice, ktorá sa nešťastne zamiluje do vyšinutého farmára Josepha, alebo jej manžela Michela, ktorý prepadne zničujúcemu vzťahu s virtuálnou dievčinou Amandine. Prostredníctvom tejto vymyslenej persony sa prenesieme do afrického Džibuti medzi tamojších kyberzločincov, od ktorých vedie cesta späť k zmiznutej Evelyne, jej manželovi aj jej mladučkej milenke Marion. Kruh sa uzatvára. Pre políciu i obyvateľov odľahlých osád zostane celý prípad navždy tajomstvom, nesúvislou reťazou náhod a nespojitých dejov. Divákom zostane surová pravda, z ktorej mrazí, a pohľad takmer z božej perspektívy, ktorý nie je ľahké uniesť.

Iba zver

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Dominik Moll

Scénár Dominik Moll, Gilles Marchand

Obsadenie Denis Menochet, Laure Calamy, Damien Bonnard, Nadia Tereszkiewicz, Bastien Bouillon, Guy Roger „Bibisse“ N'Drin, Valeria Bruni Tedeschi

Dĺžka 117 min.

Rok 2019

Cinemax nedeľa 5. 12. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC