Film / seriál

Sudca: Ja na oca…

Sudca

Súdne drámy mávajú jasný pôdorys: súboj mozgov, nečakané odhalenia, veľkolepá záverečná reč. Vo filme nazvanom jednoducho Sudca ide ale o viac než len o spravodlivosť. Ide o rodinu.

Hank Palmer to v poslednom čase nemá úplne ružové. Áno, je špičkovým sudcom v Chicagu – elitným obhajcom, ktorý si svoje profesionálne kvality uvedomuje natoľko, že býva ku kolegom nepríjemne arogantný. Ale tiež sa rozvádza, bojuje o to, aby dostal do starostlivosti svoju dcéru, a navyše mu práve zomrela matka. Najmä posledná udalosť ho privádza späť do rodného mestečka kdesi na americkom Stredozápade.
 
V zapadákove menom Carlinville je členom miestnej honorácie Hankov otec, sudca Joseph Palmer. Ani on sa nemá najlepšie. Ako by ho smrť manželky netrápila dosť, je zároveň podozrivý z toho, že po rokoch zase začal piť – a hlavne že je zodpovedný za úmrtie človeka, ktorého kedysi poslal na dlho za mreže.
 

Konečne Downey nehrá Iron Mana

A ako by to nestačilo, Hank má ešte dvoch bratov… Áno, Sudca sa nedrží pri zemi a pri stopáži okolo dve a pol hodiny toho rieši možno až príliš. Ale predkladá vďaka tomu starostlivo prekreslený obraz jednej rodiny, ktorej členovia k sebe komplikovane nachádzajú cestu: neskoro, ale predsa. Napínavý scenár pomáhajú priviesť k životu skvelí herci na čele s Robertom Downeym Jr., ktorý si civilnou úlohou advokáta nachádzajúceho svoju pozíciu v „obyčajnom“ živote oddýchol od svojej ikonickej postavy Iron Mana. Najlepší je v spoločných scénach s Robertom Duvallom, viac ako osemdesiatročnou legendou filmového herectva, ktorý tu stvárnil práve sudcu. Nežnejšie polohy dodáva Vera Farmiga ako Hankova dávna láska.
 
Pravda sa ukáže, film dopadne, ako dopadnúť musí. Sudca oproti iným súdnym drámam nestavia na prekvapeniach, ale na vykreslení postáv, ich vzájomných vzťahov a prostredia amerického malomesta. Každý máme chyby; a práve že súdiť sa musíme nakoniec každý sám.

Sudca

Film / seriál
Hodnotenie FDB 82 %
Foto HBO

Réžia David Dobkin

Obsadenie Robert Downey, Robert Duvall, Vera Farmiga, Vincent D'Onofrio, Jeremy Strong, Billy Bob Thornton, Dax Shepard

Dĺžka 141 min.

Cinemax nedeľa 22. 11. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC