Film / seriál

Pobrežné správy

Pobrežné správy

Quoyle bol veľmi nenápadné a plaché dieťa. A vyrástol z neho rovnako nenápadný a plachý dospelý. Možno, že mu tento šedivý priemer pomaly začínal vyhovovať, lenže práve v tej chvíli do jeho života úplne nečakane, drzo a čarovne vtrhla Petal.

Manželstvo im vydrží niekoľko rokov. A keď Quoyle jedného dňa dostane správu o Petalinej tragickej smrti, je na zrútenie. Miloval ju. Nech bola, aká chcela, miloval ju nadovšetko.

Z najhoršieho ho nakoniec vytrhne náhoda. Mestom totiž práve prechádza teta Agnis, a hoci pôvodne nechcela zostať, nakoniec sa zdrží. Je jej úplne jasné, že Quoyle je bezradný a vytrvalé otázky malej Bunny, kedy sa vráti mamička, mu to nijako neuľahčujú. Trúchliaca rodina sa na jej návrh nakoniec zoberie a spoločne odchádza na Newfoundland, do domu svojich predkov.

Agnis sa v trochu hororovo vyzerajúcom domčeku na útese cíti ako doma, ostatne už dlho sa sem chcela vrátiť. Quoyle si ani zďaleka nie je taký istý, že presťahovať sa bolo správne – ale nakoniec veľmi rýchlo zapadne, oveľa rýchlejšie, než by čakal. Miestni dedinčania ho bez váhania prijmú medzi seba, veď všetci poznali jeho rodinu a tu si predsa nikto nie je cudzí! Práca mu tiež ide od ruky, šikovne sa presadí v tunajších novinách a vzápätí slávi úspech s prvým článkom. Bunny sa síce začala správať trochu divne, ale zato si konečne našla kamaráta. Kamaráta, ktorý má veľmi sympatickú mamu… Lenže Quoyle je stále ten istý plachý a nenápadný dospelý. A navyše sa mu pred očami začína odvíjať krutá história jeho rodiny a zrazu nevie, čo si počať sám so sebou…

Režisér Lasse Hallström má nevšedné romantické príbehy rád a rád sa inšpiruje literatúrou – sfilmoval napríklad Bezpečný prístav či knihu Milý John od kultového spisovateľa Nicholasa Sparksa. Film Pobrežné správy podľa rovnomenného románu cenami ovenčenej Annie Proulx je síce starší, ale napodiv lepší. Ponúka krásny, silný príbeh, romantický, ale tiež plný napätia a je pretkaný tajomnom. Už len z toho domu vám bude behať mráz po chrbte. Veľkým plusom je pochopiteľne aj hviezdne obsadenie, obzvlášť Kevin Spacey s Julianne Moore v hlavných úlohách filmu dosť prospeli. A na tangá Cate Blanchett tiež len tak nezabudnete.

Dej plynie veľmi svižným tempom, v prvých pätnástich minútach utečie niekoľko rokov, jeden zvrat strieda druhý. Je to snáď až moc svižné, ale zase prinajmenšom sa nebudete nudiť. Za zmienku stojí aj prenádherná, drsná severská krajina. Vlastne ide o film ako stvorený pre sychravú jeseň – uvarte si čaj, zabaľte sa do deky a pozrite sa, aké tajomstvá skrýva smutný dom na útesoch…

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Pobrežné správy

Film / seriál
Hodnotenie FDB 77,5 %
Foto Cinemax

Réžia Lasse Hallström

Scénár Robert Nelson Jacobs, Annie Proulx

Obsadenie Kevin Spacey, Julianne Moore, Judi Dench, Scott Glenn, Rhys Ifans, Pete Postlethwaite, Cate Blanchett

Dĺžka 118 min.

Cinemax nedeľa 30. 10. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC