Film / seriál

Kto je kto?

Kto je kto?

David Lynch thrillery proste vie. Mysteriózny film Lost Highway však nepatrí k tým najznámejším. Čo je možno škoda.

Zápletka sa točí okolo podivnej vraždy. Možno by sa o nej polícia nedozvedela, keby sa úplnou náhodou neobjavila nahrávka, na ktorej niekto brutálne zabije mladú ženu. Ten niekto je saxofonista Fred a tá mladá žena je Renee, jeho manželka. Fred je okamžite zajatý, ale aké je prekvapenie pánov policajtov, keď zistia, že Fred nie je Fred, ale Pete Dalton! Kto je teda vrah? A kam zmizol Fred? Podarí sa polícii záhadnú vraždu objasniť? A akú úlohu vo všetkom hrá Pete?

Miestami je tento film veľmi, veľmi zamotaný, ale sú tu aj scény, pri ktorých by bol Alfred Hitchcock pyšný, že niekto zase raz vie pracovať s napätím. Lynchovi veľmi pomáha hudba, ktorá okrem toho, že je skvelá, sa podieľa tak na 80 % celkovej desivej atmosféry. Inak bohužiaľ musíme povedať, že ide o vizuálnu lahôdku zvládnutú bravúrne z technického hľadiska, no kontinuita je miestami taká zmätená, až sa nejeden divák stratí.

Je možné, aby jedna z postáv bola na dvoch miestach súčasne, alebo sama so sebou dokonca telefonovala? Pre niekoho je to geniálne zneistenie, ktoré thrilleru dodá na dramatickosti, pre iného príliš mätúci element. Rovnako tak je zarážajúce, ako môže byť Pullman v prvej polovici zatknutý za vraždu svojej ženy a zamknutý v cele, aby z nej následne zmizol. Budeme sa držať osvedčeného rozprávkového princípu, takže do tretice: Koho, sakra, hrá Patricia Arquette? Je to súčasná milenka, alebo zavraždená manželka?

Aký to má všetko zmysel? Snaží sa Lynch len zmiasť divákov, aby bolo odhalenie vraha ešte napínavejšie? Možno. Možno sa tiež chcel jednoducho pohrať so zavedeným žánrom a dostať do neho viac „umeleckosti“. Jednotlivé scény tak pôsobia ako izolované obrazy, ako by ste sa prechádzali galériou a postupne si dávali dokopy posolstvo celej jednej epochy. Nie vždy vám bude všetko dokonale zrejmé, občas bude niektorý obraz príťažlivejší než iný, ale ako celok to bude fungovať.

Takouto galériou zločinu Lost Highway je. Pre niekoho možno zostane len bravúrnym umeleckým vtipom, pre iného zase filmom tak podivným, až bude mať za to, že sa Lynch dal k surrealistom. Možné je oboje, jednu istotu ale máte: pri Lost Highway nesmiete premýšľať, nesmiete pátrať, musíte sa vzdať logického uvažovania a len sa pozerať. Pozerať sa na nádherné, aj keď desivé scény a len sa báť neznámeho. Potom vám bude vlastne jedno, kto je kto.

Zaujímavosť

Spoločnosť Entertainment Weekly zaradila tento film na dvadsiate tretie miesto najdesivejších filmov všetkých čias.

Lost Highway

Film / seriál
Hodnotenie FDB 78,5 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz

Réžia David Lynch

Scénár David Lynch, Barry Gifford

Obsadenie Bill Pullman, Patricia Arquette, Balthazar Getty, Robert Blake, Natasha Gregson Wagner, Richard Pryor, Lisa Boyle

Dĺžka 129 min.

Rok 1997

Cinemax pondelok 12. 2. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC