Film / seriál

Keď srdce i nebo buráca

1982 – historická dráma

V júni 1982 sa rozhorel konflikt medzi Izraelom a Libanonom. Školáka Wissama, večného rojka, ale oveľa viac trápi, že je zamilovaný do svojej spolužiačky.

Dramatický film 1982 ukazuje, ako veľké dejiny zasahujú do osudov obyčajných ľudí – školákov i učiteľov. Ale taktiež potvrdzuje, že aj romantické filmy dokážu divákov napínať rovnako ako tie najlepšie thrillery alebo im zdvihnúť adrenalín ako akčné filmové hity.

Svet videný detskými očami

Wissama (Mohamad Dalli) vôbec nezaujíma nejaká politika, žije úplne obyčajne ako všetci chlapci jeho veku – predovšetkým chodí do školy, snaží sa stíhať domáce úlohy a tiež prežíva svoju prvú lásku. Momentálne je pre neho preto najdôležitejšia úloha zorientovať sa v umení dvorenia. Zobrať odvahu a povedať tomu najkrajšiemu dievčaťu z triedy, že sa vám páči, to predsa nie je len tak! Lenže žije v čase a na mieste, ktoré láske očividne neprajú. Schyľuje sa totiž k vojne, čo veľmi dobre vedia napríklad Wissamovi učitelia.

Len čo všetkým začnú nad hlavou burácať stíhačky, na lásku už veľa času nezostane, začne ísť o život. Tento naozaj napínavý, ale zároveň paradoxne láskavý film napísal aj režíroval okrem iného oceňovaný dokumentarista Oualid Mouaness. Podarilo sa mu natočiť unikátny film, kde sledujete osudy niekoľkých postáv a zároveň zažívate niekoľko druhov strachu. Každého z nich totiž blížiaca sa vojna ovplyvňuje trochu inak, ale všetkým je jasné, že len čo vzlietnu prvé lietadlá, ich životy už nikdy nebudú rovnaké. Všetkému dominuje Wissamov pohľad, ktorý vďaka detskej naivite a bezprostrednosti dáva vyniknúť ešte viac desivosti blížiaceho sa konfliktu. Nádherná je aj animovaná pasáž, kde si Wissam predstavuje všetky tie desivé stroje, o ktorých všetci okolo hovoria, avšak úplne inak, než by sme my dospelí čakali.

Film 1982 vás dojme, pohladí aj trochu vydesí. Je totiž presne taký, aký je aj sám život, a to plný všemožných prekvapení. Takže sa nechajte prekvapiť aj vy, či dostane Wissam šancu povedať svojej vyvolenej, čo k nej cíti.

Zaujímavosť

Režisér Oualid Mouaness vychádzal pri písaní scenára aj natáčania z vlastných skúseností. Sám bol v roku 1982 na základnej škole a začiatok vojny si pamätá veľmi dobre.

1982

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Oualid Mouaness

Scénár Oualid Mouaness

Obsadenie Nadine Labaki, Aliya Khalidi, Rodrigue Sleiman, Gia Madi, Mohamad Dalli, Said Serhan, Zeina Saab de Melero

Dĺžka 100 min.

Rok 2019

Cinemax štvrtok 1. 7. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC