Film / seriál

Jersey Boys: Muzikál podĽa Clinta Eastwooda

Jersey Boys

Clint Eastwood a muzikál? Aj k tomuto nečakanému spojeniu došlo, vďaka filmu o histórii americkej skupiny The Four Seasons plného chytľavých populárnych songov.

Osemdesiatpäťročný Eastwood sa ako herec aj režisér zameriava hlavne na westerny, drsné kriminálky, vojnové akcie a športové drámy. Jeho nápad natočiť muzikál, tak mohol znieť niekomu podivne. Avšak Eastwood má nepopierateľný cit pre hudbu. K svojim filmom si ju často sám skladá a v 80. rokoch nakrútil aj dva hudobné filmy – životopis jazzového saxofonistu Charlieho Parkera (Bird) a country drámu Honkytonk Man.
Navyše sa v prípade Jersey Boys nepúšťal do neznáma. Na divadle sa muzikál stal hitom ovenčeným štyrmi prestížnymi cenami Tony. Ak chcete vedieť prečo, zájdite si do Londýna alebo na Broadway, kde sa show stále hrá, nepretržite niekoľko rokov. Alebo sa pozrite na Eastwoodovu filmovú adaptáciu. Aj tá rozpráva búrlivé osudy štyroch mladíkov z chudobnej štvrte New Jersey, ktorí stvorili hudobnú ikonu 60. rokov The Four Seasons. Ich pokusy, úspechy, pády, vzťahy s mafiou a rodinné krízy sprevádzajú pesničky, ktoré formovali celú generáciu. Jersey Boys tak patria medzi tzv. jukebox muzikály, ktoré ponúkajú okrem príbehu aj veľa známych hitov.
Eastwood do hlavných úloh nevyberal hviezdy, ale talenty, ktoré vedia hrať aj spievať. Úlohu frontmana skupiny Frankieho Valliho dal Johnovi Lloydovi Youngovi, ktorý ju dôverne poznal už z divadla a dokonca si za ňu odniesol cenu Tony.
„To, že niekto slávnejší z filmovej verzie vyšupne herca, ktorý úlohu hral ako prvý na divadle, sa stáva až moc často. Bál som sa, že s postavou, ktorá pre mňa veľa znamená, bude vďaka filmu spojený niekto iný. Veľmi sa mi uľavilo, že ten niekto som ja!“ chválil si Lloyd Young režisérovo rozhodnutie.

John Lloyd Young o Jersey Boys

„Nie je to obyčajný jukeboxový muzikál. Keď sa pozriete zblízka, uvidíte, že Jersey Boys sú drámou o jednej kapele a pochopíte, že spojenie tohto muzikálu z Broadwaya s Clintom Eastwoodom dáva zmysel. Ten životopisný príbeh je pútavý. Z piesní by ste nespoznali, že ich napísala partia chalanov z New Jersey, ktorá poznala miestnych mafiánov. To kriminálne podsvetie, tieň bez svetla – to je Clintov štýl.“ 

Jersey Boys

Film / seriál
Hodnotenie FDB 74.2 %
Foto Profimedia.cz

Réžia Clint Eastwood

Obsadenie Christopher Walken, Freya Tingley, Vincent Piazza, Kathrine Narducci, Sean Whalen, Mike Doyle, Jeremy Luke

Dĺžka 134 min.

Cinemax nedeľa 4. 10. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC