Film / seriál

Jediná poctivá práca, ktorú kedy urobil: Miloval svoju dcéru!

Flag Day – americký thriller

Bol milujúci otec, ale aj jeden z najväčších falšovateľov všetkých čias, ktorý za svoju „kariéru“ vytlačil 22 miliónov falošných dolárov. Film podľa knižnej predlohy Jennifer Vogel, skutočnej dcéry veľkého podvodníka Johna Vogela, natočil režisér a oscarový herec Sean Penn. Do hlavnej úlohy obsadil svoju dcéru Dylan.

Máte radi filmy podľa skutočných príbehov? Flag Day je jedným z tých, ktorý sa vám zaryje hlboko pod kožu. Sean Penn ako režisér skvele pracuje s emóciami, ktoré dávkuje ľahko, ale zato veľmi intenzívne. A herci pod jeho vedením zo seba dostávajú to najlepšie. Vrátane jeho samotného.

Ubližuješ len tomu, koho miluješ 

Vzťah medzi otcom a dospievajúcou dcérou je možno problematický aj v normálnych rodinách, ale ak sú vaším podnikaním podvody so zbraňou v ruke, je to o to ťažšie. Pretože dieťa sa jedného dňa spýta: „Ocko, čím sa živíš?“ A potom? Aj John Vogel sa do tejto situácie dostal. Vo filme vypätá scéna medzi otcom a dcérou patrí k tým najsilnejším a Penn aj jeho dcéra Dylan v nej názorne predvádzajú, prečo patria medzi hollywoodske herecké špičky.

Penna postrčil Damon

„Pôvodne sa mi do úlohy Johna Vogela nechcelo, chcel som sa sústrediť na réžiu. Hľadal som, a bol som z toho mierne zúfalý. Poslal som scenár Mattovi Damonovi, ktorý mi obratom zavolal a povedal mi, že som padnutý na hlavu, keď do toho nechcem ísť sám. A tak bolo rozhodnuté,“ hovorí k svojej úlohe Sean Penn.

Som vinný, kým nie som preukázateľne nevinný.
John Vogel

K rozprávaniu bolestnej drámy dcéry, ktorá sa snaží vyrovnať s minulosťou a zároveň v sebe nepretrhnúť puto, ktoré si s otcom vytvorila počas života, zvolil Penn retrospektívne skoky medzi 70. a 90. rokmi. Ostatne film začína Vogelovou naháňačkou s policajnými autami a helikoptérou, to sa píše rok 1992, nasleduje strih do roku 1975, kedy John učí dcéru šoférovať. Týmto štýlom režisér vyrozpráva celý príbeh.

Talentovaná dcéra

Čo ocenili diváci aj kritika je potom strhujúci a emotívny herecký výkon jeho dcéry Dylan. Najmä vo vypätých scénach je natoľko uveriteľná, že to vyzerá, akoby stvárňovala svoj vlastný životný príbeh. „Práca s otcom bola veľmi, veľmi intenzívna, ako som očakávala. Ale práca s ním ako hercom a režisérom bola pre mňa naozaj prekvapivá a vlastne úľavná. Myslím, že sme do toho obaja dali aj časť nášho osobného vzťahu otca a dcéry,“ povedala Dylan o spoločnom natáčaní pre časopis Variety. Vo filme si okrem Dylan zahral aj Pennov syn Hopper.

Hudba, ako súčasť príbehu

O úspech filmu sa okrem príbehu, réžie a hercov postarala aj hudba. Skvele vybrané piesne korešpondujú s dejom a dávajú mu ďalší rozmer. Aj to je súčasť Pennovej práce s emóciami. K spolupráci si vybral z tých najpovolanejších – svojho kamaráta, známeho hudobníka, gitaristu a lídra skupiny Pearl Jam Eddieho Veddera, s ktorým už v minulosti pracoval na filme Útek do divočiny. Ten zase prizval svojho kamaráta, u nás veľmi dobre známeho Glena Hansarda, a svoju dcéru Oliviu. Štvrtým do partie sa stala americká pesničkárka Cat Power, ktorá prispela hneď štyrmi piesňami. Výsledkom je, okrem iného, aj samostatný soundtrack, ktorého titulná pieseň My Father's Daughter, spievaný v tom čase sedemnásťročnou Oliviou Vedder, má na Spotify skoro štyri milióny prehraní.

Film je možné vidieť na stanici Cinemax 3. júla. Určite to nebude stratený čas.

Dylan Penn 

Je americká herečka a modelka. Jej rodičia sú herci Sean Penn a Robin Wright. Začínala v modelingu pre značku Gap a objavila sa na obálkach časopisov ako GQ či Elle. Jej prvá filmová rola bola v horore Condemned z roku 2015. Zahrala si aj vo filme z roku 2016 Elvis a Nixon po boku Kevina Spaceyho.

Flag Day 

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz, United Artists

Réžia Sean Penn

Scénár Jez Butterworth

Obsadenie Dylan Penn, Sean Penn, Tom Anniko, Regina King, Katheryn Winnick, Josh Brolin, Bailey Noble…

Dĺžka 104 min.

Cinemax nedeľa 3. 7. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC