Film / seriál

Je treba zabiť Hitlera

Vojnový film Valkýra

Osvedčeným spôsobom, aj keď zároveň veľmi neistým a riskantným, ako sa zbaviť nejakej mocnej osobnosti, je atentát.

Asi najviac atentátov bolo naplánovaných na zneškodnenie Adolfa Hitlera. Jedna z takýchto operácií dostala názov Valkýra. Rovnomenný film rozpráva príbeh plukovníka Clausa von Stauffenberga (Tom Cruise) a vychádza z reálnych udalostí, keď sa v roku 1944 rozhodli spojenci vytvoriť komando, ktoré malo Hitlera zlikvidovať. Napínavý film zachytáva nielen plánovanie akcie, ale aj vylodenie v Normandii a postup spojencov ďalej na východ. Film je nabitý akciou a okrem Toma Cruisa sa môžete tešiť napríklad aj na Kennetha Branagha či Billa Nighyho.

Všetko, alebo nič

Valkýra predstavuje historický thriller, v ktorom sa klasický akčný hrdina Tom Cruise mení na obyčajného vojenského plukovníka. Aj keď, obyčajný je len čo sa týka vzhľadu, tentoraz to jednoducho nie je uhrančivý svalnatý krásavec, ale vojnou zohyzdený vojak, ktorý sleduje vyššie ciele. Claus von Stauffenberg bol naozaj súčasťou sprisahania, ktoré vyvrcholilo atentátom na Hitlera 20. júla 1944. Bolo už jasné, že Nemecko vojnu nevyhrá, napriek tomu vodca nepoľavoval vo svojich fanatických víziách a umierali stále ďalší a ďalší ľudia. Preto sa zrodil plán ako sa Hitlera zbaviť a dokázať svetu, že nie všetci Nemci súhlasili s vojnou a zasvätili Hitlerovi svoje životy.

Službou svojej vlasti som zradil svoje svedomie.

Každá velezrada má jeden veľký háčik, keď to nevyjde, stopercentne za to zaplatíte, vo vojne navyše cenu najvyššiu. Všetci vieme, že atentát nevyšiel, viedol k 700 zatknutiam a 200 popravám, vrátane von Stauffenberga. Na čom teda režisér Bryan Singer (Zvyčajní podozriví) založil svoj film, keď aj Cruise sa vymyká svojim obvyklým úlohám? Jednoducho pracoval s faktami. Do filmu sa samozrejme nezmestí všetko a občas si niečo prifarbíte, ale aj tak je nesmierne napínavé sledovať krok za krokom prípravy, atentát aj dianie po ňom. Stále vás navyše bude napadať otázka: Čo keby to vyšlo?

Valkýra nie je asi najznámejší vojnový film o druhej svetovej vojne, ale drží si určitý štandard, ktorý z nej robí naozaj dobrý film. Iste, občas zaznie nejaká tá „zásadná“ veta, to aby sme nezabudli, že aj v Hollywoode poznajú morálne hodnoty, našťastie sa to vo filme frázami príliš nehemží. Cruise navyše dokazuje, že nie je len herec z akčákov (aj keď mu to v nich ide na výbornú). A Kenneth Branagh ako generálmajor, ktorý prepašuje bombu k Hitlerovi, je ako vždy tiež skvelý. Podobne je na tom aj Tom Wilkinson ako generál, ktorý všetko umne hrá na obe strany.

Film Valkýra sa skrátka podaril, aj keď to, o čo v ňom beží, nie.

Valkýra

Film / seriál
Hodnotenie FDB 80 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Bryan Singer

Scénár Christopher McQuarrie, Nathan Alexander

Obsadenie Tom Cruise, Matthias Freihof, Carice van Houten, David Bamber, Eddie Izzard, Terence Stamp, Thomas Kretschmann

Dĺžka 121 min.

Rok 2008

Cinemax nedeľa 13. 12. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC