Film / seriál

Gangstri ako sa patrí

Gangstri ako sa patrí

Gangsterky, ktoré majú šťavu a drive, sa zase tak často nevidia. Hviezdne obsadený film z roku 2001 patrí k výnimkám.

Keď chce ostrieľaný gangster odísť do dôchodku, nikdy to nie je len tak. Nick Wells je profesionálny zlodej, ktorého už život mimo zákona zmáha a rád by si užíval zaslúžený odpočinok a svoju ženu. Lenže to by v meste nesmelo byť uložené vzácne zlaté žezlo patriace francúzskym panovníkom a mladý nadšený zlodej, ktorý chce svoju kariéru naštartovať vo veľkom. Toto je príliš veľké lákadlo na to, aby Nick odmietol...

Nick Wells (Robert De Niro) sa drží jednoduchého pravidla: Nikdy sa nepúšťaj do akcie tam, kde žiješ. Lenže za ním príde starý parťák Max (Marlon Brando), že má kontakt na mladého čudáka priamo z archívu v Montreale, kde je uložený onen poklad, a je rozhodnuté. Ich spojka menom Jack (Edward Norton) si necháva hovoriť Brian a pôsobí trochu, jemne povedané, nevyrovnane. Táto podarená trojka ťahá celý film a bohato to stačí. De Niro ako Nick je tichý, unavený, pripravený odísť na odpočinok a lúpeže sa mu už po všetkých tých rokoch priečia. Norton hrá jeho pravý opak, je mladý, dravý, chce si urvať čo najviac peňazí aj ohlasu, lenže tým všetkým tak akurát lezie Nickovi na nervy. Brandov Max je potom akýmsi priesečníkom, svoje najlepšie dni má už za sebou, stále však vie púšťať hrôzu a jeho meno v kriminálnom svete stále niečo znamená.

Pánom samozrejme ešte sekunduje dáma, Nickova priateľka Diane (Angela Bassett), ale treba podotknúť, že táto postava sa scenáristom moc nepodarila. Hoci je Angela Bassett dobrá herečka, Diane je stelesnením všetkých možných klišé, ako sa zamilovaná dievčina snaží svojho milého dostať zo sveta zločinu na správnu cestu. Keby ju vyškrtli, zase tak moc by sa nestalo.

Inak má film drive, a to hlavne zásluhou vtipných dialógov. A samozrejme nechýbajú ďalšie náležitosti, ktoré má správna gangsterka mať – miesto lúpeže je v podstate nedobytné, naši hrdinovia sú však hlavy pomazané a vymyslia geniálny plán. Môžete sa tešiť aj na pár napínavých naháňačiek a tiež na moderné high-tech hračky, ako sú miniatúrne kamery a infračervené detektory. Možno si teraz poviete, to už poznáme, to je obohraná pesnička, ale režisér Frank Oz vás vždycky prekvapí nejakým nečakaným zvratom.

Kto z koho je poctivá gangsterka, v ktorej ide hlavne o postavy, o ich životy a myslenie. Oz sa vyhýba prvoplánovým naháňačkám, kaskadérskym scénam, kedy lietajú vzduchom nákladiaky a jeden zloduch zdemoluje prakticky celé mesto. Iste, ide predovšetkým o film na pobavenie, odreagovanie sa, Oz však dokazuje, že aj zábava sa dá robiť kvalitne.

Kto z koho

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70,7 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Frank Oz

Scénár Lem Dobbs, Scott Marshall Smith

Obsadenie Robert De Niro, Edward Norton, Marlon Brando, Angela Bassett, Gary Farmer, Jamie Harrold, Paul Soles

Dĺžka 124 min.

Rok 2001

Cinemax streda 11. 10. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC