Film / seriál

Drahokam filmového sveta

Romantická komédia Raňajky u Tiffanyho

Snáď každá mladá dáma má svoje sny a Holly sníva nielen v noci, ale aj počas dňa.

Vlasy vyčesané do drdolu, jednoduché koktejlky, perlový náhrdelník a črievičky s malou kabelkou, to je ikonická Audrey Hepburn ako Holly Golightlyová, ktorá si dokázala podmaniť snáď všetkých mužov, ale žiadny ju. To platí, dokým sa v jej dome neobjaví mladý spisovateľ Paul, ktorý jej štýl života príliš nechápe, napriek tomu ho úplne fascinuje. Bláznivé večierky, filozofické rozhovory, New York za svitania a mačka menom Mačka, to sú oscarové Raňajky u Tiffanyho.

Filmový zázrak

Existuje veľa filmov, z ktorých môžete citovať, vybavíte si úplne presne niektoré scény, môžete povedať, že vás ovplyvnili, ale je len málo filmov, o ktorých môžete povedať, že sú ikonické. A presne také sú Raňajky u Tiffanyho, ikonické, nezabudnuteľné, delikátne, romantické, vtipné, dojemné, bláznivé... Je to film, v ktorom sú snáď všetky emócie, film, ktorý vás z nejakých podivných dôvodov dokáže upokojiť, uviesť do blaženého tranzu.

Dievča nemôže prečítať niečo také bez rúžu
Filmovú adaptáciu podľa novely Trumana Capoteho režíroval Blake Edwards a podarilo sa mu natočiť niečo unikátne, film, ktorý nestarne. Jednoduchý príbeh lásky medzi vidieckou dievčinou, ktorá utiekla do veľkomesta (Audrey Hepburn) a stala sa niečím ako profesionálnou spoločníčkou, a zasneným spisovateľom (George Peppard), by mohol byť úplne banálnou romantickou komédiou. Lenže Edwards mal k dispozícii nádhernú a jedinečnú Audrey Hepburn, ktorá na plátne žiari ako diamant. Jej Holly by mohla pokojne žiť aj dnes a bola by rovnako stredom pozornosti, pôsobila by rovnako moderne svojimi názormi aj výzorom a muži by ju rovnako bezhlavo milovali. A úplne rovnako by všetko, čo robí, pripomínalo niečo minulé, niečo, o čom už možno len snívať. Podobnú magickú nostalgiu i energiu v sebe mal tiež film Prázdniny v Ríme – v oboch prípadoch ide o kúzelnú romantiku zašlých časov plných gavalierov, noblesných dám a lásky, ktorá prekoná všetky príkoria.

Hlavné kúzlo Raňajok u Tiffanyho spočíva hlavne v Hollyinej nepredvídateľnosti. Neexistuje spôsob, ako odhadnúť, akú bude mať náladu nie ten či onen deň, ale dokonca ani v určitú hodinu. Je úplne iná ráno, popoludní a večer, je ako chameleón, ale vždy je okúzľujúca, aj keď sa hnevá alebo keď sa trápi. Taká je aj Holly v knihe, ale na filmovom plátne pôsobí ešte úžasnejšie. Podozrievam Capoteho, že Raňajky u Tiffanyho napísal s vedomím, že toto celkom iste raz niekto sfilmuje a že keď písal postavu Holly, musel si predstavovať Audrey Hepburn. Ale nech to bolo akokoľvek, tomuto filmu už nikto nevezme prídomok ikonický. Tak to proste bolo, je a bude. A Holly bude už navždy Audrey Hepburn, rovnako ako Audrey Hepburn bude navždy Holly.

Raňajky u Tiffanyho

Film / seriál
Hodnotenie FDB 83,7 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax, Profimedia.cz

Réžia Blake Edwards

Scénár George Axelrod

Obsadenie Audrey Hepburn, George Peppard, Patricia Neal, Buddy Ebsen, Martin Balsam, José Luis de Villalonga, John McGiver

Dĺžka 110 min.

Rok 1961

Cinemax pondelok 6. 4. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC